Conferință internațională la Deva, dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu

Home Administrație Conferință internațională la Deva, dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu
Conferință internațională la Deva, dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu

Județul Huneodara va găzdui, în luna mai a anului viitor, o importantă conferință internațională dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea Eroului Național al românilor, Avram Iancu, Hunedoara fiind astfel primul din țară care demarează seria manifestărilor dedicate bicentenarului dedicat lui Avram Iancu.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Academia Română, respectiv cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca.

În avanpremiera acestui important eveniment cultural, istoric și patriotic, la Deva a avut loc joi, 27 aprilie 2023, o conferință de presă în care a fost prezentat programul evenimentului. La întâlnirea cu reprezentanții mass media au participat prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj Napoca, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și membru corespondent al Academiei Române, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, administrator public al CJ Hunedoara și Ioan Sebastian Bara, manager al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

„Pentru noi este o mândrie și un privilegiu să putem organiza în județul Hunedoara un astfel de eveniment dedicat personalității lui Avram Iancu. Suntem onorați de faptul că Academia Română a dat curs acestei inițiative și a venit alături de noi. Avram Iancu este mai mult decât eroul iubit de toți moții, este eroul tuturor românilor. Avram Iancu este vizionarul și apărătorul românilor ardeleni și al zestrei străbune. Este omul care și-a dorit să-și vadă națiunea fericită, așa cum ne-a lăsat prin testamentul său. Cred că un astfel de eveniment ne va aduce prestigiu și va contribui și mai mult la cunoașterea personalității lui Avram Iancu și a perioadei care l-a consacrat ca Erou Național”, a declarat președintele Laurențiu Nistor, în deschiderea conferinței de presă.

Conferința Internațională se adresează mediului științific, iar până în prezent 10 cercetători renumiți din Statele Unite, Italia sau Franța și-au anunțat intenția de a susține comunicări științifice în cadrul evenimentului care va avea loc în județul Hunedoara în luna mai a anului viitor.

„Felicit conducerea Consiliului Județean Hunedoara care a dat semnalul că lucrurile temeinice trebuie începute din timp. Bicentenarul Aram Iancu este numai o dată, iar Academia Română, care este o forță în cercetarea științifică, a avut toate motivele să dea curs organizării acestei conferințe internaționale aici, în județul Hunedoara. O națiune este validă cultural atunci când știe să-și prețuiască eroii, când știe să prețuiască patrimoniul, când este mândră de Avram Iancu, erou al națiunii române. Sper că după acest model de la Hunedoara și alte instituții prestigioase din țară să înceapă pregătirea unor evenimente de anvergură dedicate bicentenarului Avram Iancu”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” și membru corespondent al Academiei Române prezent la evenimentul de lansare.

Pentru cei interesați să participe cu lucrări științifice în cadrul acestei conferințe, organizatorii au precizat că data limită pentru transmiterea titlurilor și a rezumatului de circa 500 de cuvine al lucrării pe care o vor susține este 30 septembrie 2023. După această dată, colectivul științific condus de acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române și alcătuit din renumiți cercetători români și străini va selecta lucrările admise pentru prezentare. În baza acestei selecții, vor fi transmise invitațiile de participare. Ulterior, materialele prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate într-uin volum editat cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara pentru a deveni accesibile publicului.

Anul 2024, în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu a fost declarat, printr-o decizie adoptată de Parlamentul României, drept ”Anul Avram Iancu”.