Liceul Tehnologic ”Retezat” din Uricani distins cu Premiul Special al Juriului, la concursul județean de cultură generală ”Citești și câștigi!”

Home Educație Liceul Tehnologic ”Retezat” din Uricani distins cu Premiul Special al Juriului, la concursul județean de cultură generală ”Citești și câștigi!”
Liceul Tehnologic ”Retezat” din Uricani distins cu Premiul Special al Juriului, la concursul județean de cultură generală ”Citești și câștigi!”

Așa cum spunea marele poet german Goethe, „pentru orice realizare, primul pas este curajul”. Cu acest argument au intrat în competiția județeană de cultură generală ”Citești și câștigi!” organizat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva, la fel ca toți ceilalți competitori, și elevii din echipajul Liceului Tehnologic ”Retezat” Uricani. Aceștia au dat dovadă din plin de tot curajul și temeritatea tinereții, pentru că a fost nevoie de curaj ca să studieze atâtea și atâtea subiecte care au depășit litera manualului școlar și care i-au purtat în toate ascunzișurile universului cunoașterii.

Însă, așa cum spunea odinioară împăratul Napoleon, „Victoria aparține celui curajos și perseverent!” Este motivul pentru care, alături de colegii lor de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu” din Brad, câștigătorii ediției a IX-a a acestui concurs la care au participat 22 de unități de învățământ liceal din județul Hunedoara, liceenii din Uricani și-au adjudecat, la rândul lor un important premiu al competiției, ”Premiul Special al Juriului”, pe care l-au împărțit cu liceenii de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva. ”Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva și Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, care au avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și au dovedit spirit de echipă și fair-play”, explică Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

De altfel, echipajul Liceului Tehnologic ”Retezat” Uricani s-a clasat pe locul al VI-lea în clasamentul general al competiției, fiind echipa cel mai bine plasată din rândul liceelor din Valea Jiului. ”Pentru noi este un rezultat absolut deosebit. Pe de o parte pentru că el evidențiază buna pregătire a elevilor noștri care au demonstrat că au o bogată cultură generală. Apoi, desigur ne mândrim cu faptul că ne-am clasat înaintea unor licee teoretice prestigioase la nivelul întregului județ, cum sunt, spre exemplu, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani, Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, Liceul Teoretic ”I.C. Brătianu” din Hațeg, Liceul Teoretic ”Traian Lalescu” din Hunedoara sau Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva”. Vreau să-i felicit pe elevii noștri pentru această performanță și să le mulțumesc colegilor din corpul profesoral și, mai ales, doamnei bibliotecar Camelia Maria Câmpean, care s-au ocupat de pregătirea lor în vederea participării la acest concurs. Împreună, am reușit să demonstrăm că și într-un liceu tehnologic se pot obține rezultate bune și foarte bune în orice fel de competiție școlară”, a declarat prof. Mihaela Tetileanu, director al Liceului Tehnologic ”Retezat” din Uricani.

Rezultatele din acest ale ale acestui liceu la concursul județean de cultură generală ”Citești și câștigi!” au fost obținute de un echipaj alcătuit din elevii: Carmen Angelina Bucăluță, Melania Florica Butnaru, Eunice Călcioiu, Cosmin Alexandru Cojocaru, Costin Iulian Ionașc, David Lengyel și Andor Szekely, sub coordonarea bibliotecarei școlii, Camelia Maria Câmpean.

Aceasta apreciază cu atât mai mult efortul actualei generații de elevi care au reprezentat Liceul Tehnologic ”Retezat” din Uricani, cu cât pe lângă emoția directă, au avut de ”apărat” rezultatele bune obținute de colegii lor din generațiile precedente. ”Liceul nostru a participat la ultimele 6 ediții ale acestui concurs județean de cultură generală și, de fiecare dată, am avut rezultate notabile. La ediția din 2019 al evoluat chiar în ”finala mică”, unde am înfruntat puternica echipă a Colegiului Național ”Decebal” din Deva, iar în 2021 am fost, de asemenea, laurați ai Premiului special al juriului. Elevii noștri au muncit foarte mult pentru a face o impresie bună în această competiție și în actuala ediție, iar colegii profesori le-au fost alături în ore suplimentare de pregătire. Tot acest efort colectiv s-a concretizat într-un loc onorant în clasamentul general și cu acest nou premiu special care onorează liceul nostru”, a declarat Camelia Maria Câmpean, bibliotecarul Liceului Tehnologic ”Retezat” din Uricani.

Mai mult, rezultatul obținut de elevii Liceului Tehnologic ”Retezat” din Uricani este salutat și de către primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. ”Îi felicit din tot sufletul pe elevii liceului nostru și întregul corp profesoral pentru acest nou rezultat care face cinste nu doar Liceului Tehnologic ”Retezat”, ci întregii noastre comunități locale. Și acest rezultat este un efect al dorinței tinerilor din Uricani de a învăța, de a performa și, poate, într-un fel de a răsplăti dorința noastră, a administrației publice locale din orașul Uricani, a corpului profesoral și a părinților, de a face tot ceea ce este necesar pentru ca elevii să aibă parte de condiții dintre cele mai bune de educație”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.