Apa Serv Valea Jiului, partener de nădejde pentru școlile din Valea Jiului în implementarea programului ”Săptămâna verde”

Home Educație Apa Serv Valea Jiului, partener de nădejde pentru școlile din Valea Jiului în implementarea programului ”Săptămâna verde”
Apa Serv Valea Jiului, partener de nădejde pentru școlile din Valea Jiului în implementarea programului ”Săptămâna verde”

În suita de activități care se derulează în cadrul unităților de învățământ sub genericul ”Săptămâna verde”, printre cele mai solicitate de către elevii din Valea Jiului, se află vizitele la stațiile de tratare a apei, respectiv la stația de epurare a apei, aflate în componența Apa Serv Valea Jiului.

În cursul săptămânii 8-12 mai 2023, spre exemplu, aproape 600 de elevi au vizitat stațiile de tratare a apei de la Taia, Zănoaga și Valea de Pești sau stația de epurare a apelor uzate și laboratorul central de analize de la Dănuțoni. În acest scop, Apa Serv Valea Jiului a acceptat, fără rezerve, parteeneriatul educațional solicitat de unități de învățământ precum: Grădinița ”Samariteanul” din Petroșani, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani, Colegiul Național ”Constantin Brâncuși” din Petrila, Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni; Școala gimnazială ”Avram Stanca” din Petroșani, Școala Gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani, Școala gimnazială ”Sf. Varvara” din Aninoasa, Grădinița PP3 Petroșani.

Directorul general al companiei de apă, ing. Cristian Ionică arată că acest gen de activități, care deși nu fac parte din ”fișa postului” angajaților Apa Serv, sunt deosebit de apreciate și, în același timp, utile atât celor de la compania de apă cât mai ales copiilor. ”Dorința copiilor de a vedea cum funcționează o stație de tratare a apei, de a înțelege cu reușim să epurăm apele uzate și de a afla cât de important este rolul muncii noastre în tot ceea ce înseamnă protecția mediului înconjurător este una îmbucurătoare. Ne străduim de fiecare dată, prin acțiunile comune pe care derulăm cu toate școlile din Valea Jiului care ne solcită astfel de parteneriate, să facem din fiecare vizită a elevilor la obiectivele din cadrul Apa Serv, o experiență utilă, educativă și în același timp plăcută. Faptul că primim atât de multe solicitări de colaborare, îndeosebi în perioada derulării programului educațional ”Săptăâna verde”, dar și în alte ocazii, este într-un fel o dovadă că și reușim aceste lucruri”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.

Am fost și noi martori ai unui episod din actuala ediție a ”Săptămânii verzi”, derulat de Apa Serv Valea Jiului la Stația de epurare a apei și Laboratorul central de analize de la Dănuțoni – Aninoasa, acolo unde copiii au fost martori ai unor experiențe cu multimple învățăminte, pe care și le-eu însușit imediat. Copiii au avut parte și de o inedită ”lecție de chimie”, în care chimistul Gabriela Ursuț a îmbrăcat foarte frumos povestea apei într-o demonstrație experimentală de determinare a Ph-ului apei, unul dintre indicatorii ce definesc calitatea apei potabile, bucurându-se de colaborarea fără rezerve și de entuziasmul copiilor.

Acest tip de ”lecții deshise” a fost reluat de zeci de ori și a fost completat de altele, având ca temă drumul apei din natură la robinet și, mai departe, din rețeaua de calizare, înapoi în natură. Grupurile de copii au beneficiat peste tot în cadrul unităților Apa Serv de întregul concurs al personalului, așa cum ne-a asigurat șeful Serviciului Exploatare al companiei. ”Ceea ce mă surprinde în mod deosebit de plăcut este că micii noștri vizitatori nu sunt doar curioși să vadă instalațiile pe care le avem în stațiile de tratare, respectiv de epurare a apei, ci vor să înțeleagă în detaliu mecanismul prin care se produce apa potabilă și prin care se realizează epurarea apelor uzate. Sunt foarte atenți la explicațiile colegilor mei și, așa cum ne-am obișnuit să procedăm la finalul fiecărei vizite, atunci când le punem câteva întrebări despre ceea ce au învățat la noi, ne răspund cu precizie. Cred că acest lucru este posibil și datorită colegilor mei care se implică foiarte serios în derularea acestor programe și de aceea vreau să le mulțumesc și în mod public pentru acest lucru. Este vorba despre colegii din echipele conduse de ing. Mihaela Sitea (de la Stația de tratre Jieț), ing. Dumitru Bărbuț (de la Stația de tratare Taia), ing. Silviu Gângu (de la Stația de tratare Valea de Pești), ing. Gheorghe Crâsnic (șeful stațiilor de tratare și epurare din cadrul ASVJ) și ing. Alina Stoicoiu (șeful Laboratorului de analize al ASVJ)”, a declarat ing. Florin Ciucur, șeful Serviciului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului.

Reprezentanții companiei de apă și canalziare din Valea Jiului dau asigurări că rămân continuare deschis tuturor solciitărilor venite din partea unităților de învământ pentru derularea unor astfel de partenerate educaționale.