Fotbalistul Bogdan Lobonţ a fost declarat „Cetăţean de onoare” al municipiului Hunedoara

Home Stiri la zi Fotbalistul Bogdan Lobonţ a fost declarat „Cetăţean de onoare” al municipiului Hunedoara
Fotbalistul Bogdan Lobonţ a fost declarat „Cetăţean de onoare” al municipiului Hunedoara

Cel mai bun portar pe care l-a avut România în ultimii 20 de ani, Bogdan Lobonț a devenit „Cetăţean de onoare” al Hunedoarei, oraşul în care a crescut şi din care a plecat spre „fotbalul mare”.

Titlul a fost conferit cu unanimitate de voturi în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Hunedoara care s-a desfăşurat sâmbătă, 27.05.2023, şedinţă la care a fost prezent şi Ioan Bucur, unul dintre antrenorii lui Bogdan Lobonţ din perioada junioratului său la Corvinul, alături de reprezentaţi ai „generaţiei de aur” a echipei alb-albastre, cum sunt Romulus Gabor, Ioan Petcu sau Dorin Nicşa.

La momentul conferirii titlului de „Cetăţean de onoare”, Bogdan Lobonţ a declarat că a fost chiar mai emoţionat decât la meciul său de retragere, din 2018. „E dificil puţin, pentru că văd atâtea persoane minunate aici în sală, persoane care şi-au pus amprenta asupra a ceea ce sunt în primul rând ca om, apoi ca sportiv. Vreau să le mulţumesc tuturor. Apreciez foarte mult energia, timpul, răbdarea pe care aţi avut-o cu mine. Toată munca voastră a făcut ca eu să fiu persoana de astăzi. Acest titlu de „Ccetăţean de onoare”, mare parte se datorează Dumneavoastră”, a adăugat fostul goal-keeper al Naţionalei.

Iniţiatorul proiectului de hotărâre de astăzi, primarul Dan Bobouţanu, a accentuat faptul că fiecare „Cetăţean de onoare” al municipiului Hunedoara poate servi drept model, iar în această categorie se numără, cu siguranţă, şi Bogdan Lobonţ: „Hunedoara a încercat de fiecare dată să îşi respecte valorile. Astfel de oameni sunt un model şi pentru noi ca adulţi dar şi pentru copii. Bogdan Lobonţ a reprezentat Hunedoara la cel mai înalt nivel posibil. Faptul că el a plecat de la Corvinul, un club important al României, la un club din Capitală, apoi a jucat la unele dintre cele mai importante formaţii din lume, având multe meciuri chiar şi în Champions League, reprezintă acea sintagmă, sau idee, care spune că este posibil să atingi stelele cu mâna. Bogdan Lobonţ a atins stelele cu mâna! Îi mulţumesc că şi-a făcut timp să ajungă astăzi alături de noi, pentru şedinţa festivă, şedinţă organizată în ziua returului barajului semifinal pe care Corvinul, echipa la care s-a lansat, îl joacă acasă, la Hunedoara, pentru promovarea în Liga a II-a”.

Născut pe 18 ianuarie 1978 la Hunedoara, Bogdan Lobonţ (45) se numără printre ultimele nume mari date (până acum) fotbalului românesc de Corvinul Hunedoara, club pentru care a debutat, la nivel de seniori, în 1995, pe când avea 17 ani. După doar două sezoane în poarta echipei hunedorene (aproximativ 40 de meciuri) a fost transferat la Rapid Bucureşti, acolo unde a obţinut şi primele trofee din carieră.

În cei trei ani petrecuţi la gruparea din Capitală a câştigat campionatul, Cupa şi Supercupa României, pentru ca după aceea să facă pasul spre fotbalul internaţional, la Ajax Amsterdam, în 2000. La un an distanţă a fost împrumutat la Dinamo, cu care a câştigat titlul la revenirea în România, apoi s-a întors la clubul din capitala Olandei, trecându-şi în cont încă un titlu naţional, precum şi evoluţii în Liga Campionilor. În 2006 a făcut pasul spre Serie A, fiind transferat de Fiorentina, iar după un sezon s-a întors la Dinamo, cu care a mai devenit încă o dată campion, iar în 2009 a fost împrumutat de AS Roma, club care a decis apoi achiziţionarea sa definitivă. „Pisica” (supranume primit datorită reflexelor sale) a rămas la gruparea din capitala Italiei până la finalul carierei sale – mai bine de nouă sezoane! În total, portarul hunedorean a adunat peste 300 de meciuri de-a lungul carierei sale, la echipele de club.

Bogdan Lobonţ se numără printre fotbaliştii români cu cele mai multe selecţii sub tricolor. De la debutul său pentru prima reprezentativă în 1998 (împotriva selecţionatei Liecthenstein-ului), hunedoreanul a adunat 86 de selecţii, întinse pe 20 de ani – cu unele perioade de întrerupere, mai ales în a doua parte a carierei sale – până în 2018, când şi-a anunţat retragerea, cu prilejul unui meci amical susţinut la Ploieşti, în compania Finlandei. Lobonţ a participat cu prima reprezentativă la Campionatele Europene din 2000 şi 2008 şi a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru performanţele sale obţinute sub tricolor.

După retragerea sa din activitate, Bogdan Lobonţ a antrenat, timp de un an, Universitatea Cluj şi a făcut parte din staff-ul lui Cosmin Contra, în cadrul echipei naţionale, iar între 2021 şi 2022 s-a ocupat de pregătirea Naţionalei sub 20 de ani a României.