Educație și suport pentru copii vulnerabili la două școli de cartier din Petroșani

Home Educație Educație și suport pentru copii vulnerabili la două școli de cartier din Petroșani
Educație și suport pentru copii vulnerabili la două școli de cartier din Petroșani

Dincolo de gândurile bune și cuvintele frumoase transmise copiilor cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor, realitățile timpului prezent ne arată că, din păcate, există încă în România destul de mulți copii care au nevoie de ceva mai mult, copii care au nevoie de afecțiune, de sprijin și de acțiune în aceste direcții.

Există, din fericire, o seamă de dascăli care și-au făcut din acest tip de atitudine și acțiune un adevărat mod de viață. Unii dintre aceștia se află și în comunitățile din Valea Jiului. Noi i-am descoperit, spre exemplu, anul acesta, în preajma Zilei Internaționale a Copiilor, la Școala gimnazială nr. 7 din Petroșani, odată cu finalizarea unei noi etape dintr-un excepțional proiect derulat de Asociația ”Salvați copiii”, împreună cu Școala gimnazială nr. 7 și Școala gimnazială nr. 6 din Petroșani, respectiv cu alte două școli gimnaziale din Reșița.

În cadrul acestor școli, grație proiectului ”Educație și suport pentru copii vulnerabili”, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman, au fost amenajate Centre de zi cu scopul de a crea un cadru sustenabil de prevenire a separării de familie pentru 115 copii din municipiul Petroșani și încăt tot atâția din municipiul Reșița. Obiectivul principal al acestui proiect îl reprezintă reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial, prin dezvoltarea unor servicii comunitare destinate prevenirii separării copiilor de părinți.

Profesorul Vasile Pop, fost director al Școlii gimnaziale nr. 7 din Petroșani, în prezent pensionar, dar la fel de pasionat și implicat în meseria de cadru didactic, este coordonator al Centrului de zi nr. 2, înființat în cadrul acestui proiect la această unitate de învățământ devenită, de ani de zile, un etalon al modului în care sunt angrenați în activitățile școlare și extrașcolare copiii dintr-un cartier aflat la marginea municipiului (Aeroport-Șerpărie). ”Grație proiectului derulat prin Asociația ”Salvați copiii”, precum și cu sprijinul primit din partea unității noastre de învățământ, din partea Direcției de Asistență Socială din municipiul Petroșani și a Primăriei și Consiliului local al municipiului Petroșani, am reușit să amenajăm și să dotăm corespunzător acest Centru de zi, în care, în ultimii trei ani, ne ocupăm de cei 53 de copii care au fost selecați aici, în acest program, copii care provin din familii vulnerabile, cu multe probleme sociale, din cartierul nostru. Ei beneficiază la acest Centru de zi nu doar de servicii educaționale complementare celor de la școală, ci și de o masă caldă, de servicii de consiliere, de rechizite și materiale didactice, de îmbrăcăminte și încălțăminte, de excursii și tabere, dar mai ales de suport și afecțiune din partea colegilor profesori care și-au asumat participarea în acest proiect. Similar, o altă grupă de copii  beneficază de același tip de servicii la celălalt Centru de zi, înființat la Școala gimnazială ”Carmen Sylva” și coordonat de colega mea, doamna prof. Draga Berger”, spune prof. Vasile Pop.

Celor doi dascăli coordonatori ai proiectului ”Educație și suport pentru copii vulnerabili” de la cele două școli din Petroșani, li s-a alăturat o întreagă echipă, formată din Monteola Gherlan – directorul Școlii gimnaziale nr. 7 Petroșani, Gabriela Stan – directorul Școlii gimnaziale ”Carmen Sylva” din Petroșani, Ramona Stănescu – directorul Colegiului Național de Informatică ”Carmen Sylva”, Loredana Piț – Directorul Direcției de Asistență Socială Petroșani, Livia Vlad – Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara, Ramona Tulbure – inspector DAS Petroșani, Daria Moldovan – psiholog la Centrul de zi ”Salvați copiii” de la Petrila, Raluca Șerban – psiholog la Centrele de zi 1 și 2 din Petroșani, Bianca Ciornea – Coordonator beneficari comunitate, Nicoleta Stanciu – tehnician asistență socială Centrul de zi nr. 2 Petroșani și Daniel Ștefuleac – tehnician asistență socială Centrul de zi nr. 1 Petroșani. ”Tuturor, le transmit mulțumiri pentru modul în care s-au implicat și se implică în susținerea acestui proiect, în materializarea obiectivelor noastre și în salvarea, până la urmă, a acestor copii pentru care am reușit, împreună, în acești trei ani, să facem lumea și viața mai frumoasă”, spune prof. Vasile Pop.

Eforturile acestora nu trec neobservate nici de către reprezentanții administrației publice locale, fapt relevat la ședința de bilanț al proiectului de Mariana Ghioc, viceprimarul municipiului Petroșani. ”Este absolut admirabil ceea ce faceți, nu doar în cadrul acestui proiect, ci în general în activitatea pe care o derulați în cadrul Școlii gimnaziale nr. 7 din Petroșani. Am un respect deosebit pentru întreaga echipă de aici, ca de altfel pentru întregul corp profesoral de la școlile din Petroșani, iar față de domnul profesor Vasile Pop care a reușit să transforme această școală care funcționează într-un cartier mărginaș al municipiului nostru într-o unitate de învățământ de calibru, absolut relevantă pentru tot ceea ce înseamnă implementarea de proiecte europene și programe educaționale, am o deosebită considerație. Vă felicit și vă asigură că administrația locală este și rămâne un partener de nădejde al dumneavoastră în misiunea noastră comună de a-i sprijini pe copiii din comunitățile municipiului Petroșani”, a declarat viceprimarul Mariana Ghioc.

Proiectul ”Educație și suport pentru copii vulnerabili” se va încheia la finalul acestui an, însă rețeaua instituțională creată prin intermediul său va rămâne ca o resursă locală care va urmări conștientizarea de către toți factorii relevanți din comunitate asupra necesității unei colaborări și comunicări eficiente, în scopul prevenirii intrării copiilor în sistemul de protecție specială.