„Certificat de cititor destoinic” pentru 60 de copii din comunitățile mărginașe ale Vulcanului, In Memoriam prof. Francisc Czimbalmos

Home Educație „Certificat de cititor destoinic” pentru 60 de copii din comunitățile mărginașe ale Vulcanului, In Memoriam prof. Francisc Czimbalmos
„Certificat de cititor destoinic” pentru 60 de copii din comunitățile mărginașe ale Vulcanului, In Memoriam prof. Francisc Czimbalmos

Pentru regretatul profesor vuclănean Francisc Czimbalmoș, cărțile au fost toată viața cel mai prețios prieten al acestuia. Ori de câte ori s-a ivit însă ocazia a împărțit cu bucurie acest prieten cu elevii săi, cu cei pasionați de lectură și doritori de cunoaștere. Între cei care s-au bucurat de privilegiul de a avea acces la uriașa bibliotecă în care prof. Czombalmoș își transformase locuința din carierul Dallas, situată undeva în apropiertea Școlii gimnaziale nr. 6 din Vulcan se numără și pasionatul istoric și iubitor de cultură Ioan Dorel Șchiopu.

Acesta a făcut parte, de altfel, din rândul apropiaților prof. Francisc Czimbalmoș în ultimii ani din viața acestuia și din destăinuirile pe care acesta i le-a făcut a aflat că apreciatul dascăl era cu adevărat un iubitor de carte cu certe veleități filosofice. ”Spre surprinderea tuturor celor care l-au cunoscut, deși a predat filozofie, istorie, geografie, istoria literaturii universale și istoria muzicii, profesorul a dorit să fie înmormântat cu povestea lui Petre Ispirescu, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, își amintește Ioan Dorel Șchiopu.

Sigur că dorința i-a fost îndeplinită, iar mai mult decât atât, Ioan Dorel Șchiopu a ținut minte acest detaliu și, în dorința de a cinsti memoria valorosului dascăl vulcănean, a achiziționat 60 de volume din frumosul basm al lui Petre Ispirescu, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, pe care și-a propus să le dăruiască unor copii din mai multe zone mărginașe ale orașului, care nu au posibilitatea de cumpăra cărți, dar care au dreptul să citească și care merită, la rândul lor, să se bucurie de lectura unei astfel de povești.

Așa s-a născut proiectul întrunirii literare cu tema „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. „In memoriam” prof. Czimbalmos Francisc. Evenimentul a avut loc la finalul lunii mai 2023, în cartierul Dallas, la sediul Asociației Biserica Ancora, unde un număr de 60 de copii din cartierele Dallas și Colonia de Jos au fost invitați la ora de lectură de către implicatul voluntar Ioan Dorel Șchiopu. Copiii au citit, pe rând, povestea și au aflat de la organizator cine a fost prof. Francisc Czimbalmoș, omul care venea la orele de istorie de la Liceul ”Mihai Viteazu” din Vulcan întotdeauna cu o carte în mână, care-i îndruma pe elevi să citească și care le organiza ore de audiție muzicală cu cele mai valoroase piese ale muzicii clascie universale. Mai mult, tuturor copiilor participanți la acest eveniment, Ioan Dorel Șchiopu le-a dăruit un exemplar al cărții „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.

Într-o fericită coincidență, Copiii prezenți au primit și o vizită specială, cea a domnișoarei Ingrid Burcea (clasa a VII-a) autoarea cărții de povești „Pădurea de după școală” care venit direct de la lansarea acestui volum, organizată de Casa de Editură Exclusiv la Primăria Municipiului Vulcan. Ingrid le-a prezentat copiilor prezenți subiectul cărții și le-a destăinuit secretele scrierii unei cărți dintre care, cel mai important este să citești foarte mult.

O altă surpriză, întâmpinată cu mare bucurie, a fost apariția lui Pinochio (Andrei Șchiopu) care a venit însoțit de Zâna Bună (Patricia Buraga). Cei doi actori ai Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, costumați în aceste personajele de poveste au fost bucuroși să vadă cât de bine știau copiii povestea lor dar, mai ales, ce învățături folositoare au primit din această poveste: să nu lipsim de la școală, să nu mințim (că ne crește nasul!) și să ascultăm părinții.

Ioan Dorel Șchiopu nu este la prima acțiune de acest fel, între activitățile pe care le derulează cu multă pasiune numărându-se multe activități menite să-i implice pe copiii din cartierele mărginașe le orașului, prin joacă, în diverse activități de învățare.