Sărbătoarea iei – Sânzienele la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad

Home Cultură Sărbătoarea iei – Sânzienele la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad
Sărbătoarea iei – Sânzienele la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită sâmbătă, 24 iunie 2023, ora 13.00, să sărbătorim împreună „Ziua Iei românești” și „Sânzienele”, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, îmbrăcați cu cele mai frumoase ii sau costume populare pe care le aveți. De asemenea, să nu vă lipsească florile de sânziene.

Ia, parte a costumului popular românesc, este un simbol al identității noastre, un monument al artei populare românești, un prețios document istoric și totodată, un obiect cu valoare sentimentală care ne leagă strâns de generațiile trecute, ca și de cele care vor veni în urma noastră.

Sărbătorită de zece ani de românii din lumea întreagă, iei românești îi aducem și noi, la Brad, omagiul cuvenit, prin activitățile organizate la muzeu în această zi.

Potrivit muzeografului Monica Dușan, participanții la activitate vor avea bucuria să îmbrace costumele populare moștenite de la bunici, să afle noi și interesante informații despre costumul popular românesc și, în mod special, despre cel zărăndean. ”Și așa cum se obișnuia odată de sărbătoarea Sânzienelor, vom arunca pe acoperișul casei tradiționale din muzeu, cununi de sânziene, pentru aflarea ursitei. Vor crea o atmosferă aparte prin cântecele lor, tineri interpreți de muzică populară brădeni, iar poeții, membrii ai Clubului „Dialogul artelor” vor recita poezii având ca temă Sânzienele și ia românească”, spune Monica Dușan, muzeograf.