Nedeie de Sânpetru în spiritul tradiției momârlănești, pe Slătinioara Petroșaniului

Nu se știe de când datează sărbătoarea nedeii de Sânpetru din comunitatea momârlanilor de la Petroșani, dar este cu certitudine faptul că, de câteva decenii încoace, acest eveniment specific se derulează în același spirit al datinei străbune în comunitatea sătenilor de pe Slătinioara, datorită lui Lucreției Mălinesc și lui Petru Gălățan, oameni care se străduie să păstreze viu spiritul unic al momârlanilor de aici.

Așa se face că și în acest an acesta comunitatea din Slătinioara s-a reunit cu bucurie de praznicul Sfinților Petru și Pavel, pentru tradiționala nedeie. Evenimentul a avut loc la fosta școală din sat, care a devenit acum, tot prin grija Lucreției Mălinesc și a lui Petru Gălățan, parte a Muzeului Tradițional al Momârlanilor pe care aceștia îl păstoresc aici, muzeu ce face parte din rețeaua națională a Muzeului Țăranului Român. Aici, între piese de colecție, adunate de cei doi, care constituie o adevărată zestre a comunității de băștinași, au fost invitați la cântec, joc și voie bună, dar și la o tradițională agapă cu bucate alese din meniul specific al momârlanilor (slană, brânză, ceapă, varză, tocană de oaie, păsat și alte bunătăți), sătenii din comunitatea Slătinoarei, dar și oameni de vază de la oraș, inclusiv primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta s-a declarat, de altfel, nu doar onorat de cinstea care i s-a făcut, ci mai ales mulțumit că, în vremurile moderne, spiritul tradiției populare autentice este păstrat aici cu sfințenie și prin acest eveniment ce marchează o mare sărbătoare creștină. ” În această zi de mare însemnătate creștină, momârlanii de pe Slătinioara au luat parte la tradiționala nedeie dedicată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, această sărbătoare a prieteniei, a ospitalității și a smereniei ce se păstrează din cele mai vechi timpuri. Tradițiile și obiceiurile ne definesc ca popor și m-am bucurat să fiu și de această dată în mijlocul acestor oameni minunați care păstrează cu sfințenie tradițiile și le duc mai departe. Le mulțumesc organizatorilor pentru invitația de suflet pe care mi-au adresat-o și pe care am onorat-o cu multă bucurie în suflet. Tuturor celor care astăzi își aniversează ziua onomastică, le urez multă sănătate, fericire și un călduros La Mulți Ani! ”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Organizatorii, dar și mare parte a celor prezenți la nedeie au venit, tot după datină, îmbrăcați în atât de frumoasele straie populare ale momârlanilor, fiind astfel ”vânați” de fotografii profesioniști și amatori, dar și de cei care și-au dorit să stea alături în poze de mândrii momârlani. Până și primarul Tiberiu Iacob Ridzi și-a așezonat ținuta de oraș cu un clop autentic și-o boată ciobănească, în dorința de a-și exprima, la rândul său, apartenența la această frumoasă comunitate.

Zeci de oameni au ținut să participe anul acesta la Nedeia de Sânpetru, pentru a se bucura de spiritul unic al acesteia. Oamenii au cântat împreună, au jucat împreună, au mâncat și au băut împreună, au vorbit împreună și s-au rugat împreună. Așa cum din vremuri uitate de timp, fac toate acestea, cu mare drag, la neîntrecuta Nedeie de Sânpetru de la Slătinioara.

Să le fie de bine și să le ție Dumnezeu ”năravul” !