”Gaudeamus igitur” pentru o nouă generație de absolvenți ai Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică de la Universitatea din Petroșani

Absolvenții promoției 2023 ai programelor de licență de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică a Universității din Petroșani au fost vedetele festivității de absolvire care a avut loc marți, 4 iulie 2023 în Aula Magna, plină ochi de studenți, profesori, părinți și apropiați ai celor sărbătoriți cu acest prilej.

Cu peste 300 de absolvenți doar la ciclul I de studii, Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică rămâne cea mai mare dintre cele trei facultăți componente ale instituției de învățământ superior din Valea Jiului. Cu o vechime de peste 6 decenii, a fost dintotdeauna ”perla” școlii superioare de învățământ academic de la Petroșani, absolvenții acesteia fiind valoroși și prestigioși ingineri în diverse domenii de activitate, peste tot în lume, așa cum remarca, în discursul său, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai, el însuși absolvent al acestei facultăți. Pentru a evidenția acest lucru, este suficient să vă spunem că, în cea mai mare parte, membri din actuala echipă de conducere a Universității din Petroșani, sunt absolvenți ai acestei facultăți.

”Această facultate este nu doar cea la care și eu predau la catedră, ci este și facultatea pe care cu mai bine de 4 decenii în urmă am absolvit-o. Este o facultate de tradiție, deosebit de atractivă și în prezent pentru studenți, care sunt și acum cei mai mulți, dar și o facultate cu programe și specializări de avangardă în care se pregătesc specialiști în domeniile de viitor ale tehnicii și tehnologiei. Și nu vorbesc aici doar de specializările în calculatoare sau automatică, ci mă refer la energetică, la ingineria transporturilor și traficului, dar și la ingineria în domeniul acumulatorilor pentru autovehicule, la ingineria în domeniul consumului responsabil al resurselor și chiar la ingineria medicală”, a declarat prof.univ.dr.ing.Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Într-un discurs plin de emoție, acesta a relevat calitățile indubitabile dobândite de absolvenții acestei facultăți, făcând referire inclusiv la anii în care el însuși a fost student al acestei facultăți, arătând că dincolo de ceea ce se vede dinafară și ceea ce se spune despre studenții care studiază materii grele precum matematica, fizica sau tehnologia informației, viața de student a celor care și-au ales o carieră de inginer este la fel de ”cool” cu cea a oricărui alt student, însă cunoștințele viitorilor ingineri, absolvenți ai acestei facultăți pot schimba lumea. ”De aceea, misiunea dumneavoastră de acumulare de informații și cunoștințe nu se încheie odată cu obținerea examenului de licență. Pentru a fi ingineri valoroși, trebuie să acumulați permanent informații noi, să fiți la curent cu cele mai noi descoperiri în domeniul tehnic, să aveți curajul de a aplica aceste cunoștințe și de a inova. Așa cum generația mea a descoperit automatica și, mai apoi, informatica, tot așa este misiunea dumneavoastră acum de a descoperi noi forme de aplicații în domeniul ingineriei care să conducă lumea spre progres în deceniile următoare. Iar noi suntem aici, pregătiți să vă sprijinim în acest demers, în cadrul programelor de master și doctorat, pe care vă invit să le urmați cu încredere la Universitatea din Petroșani”, a mai spus prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Discursuri la fel de emoționante, laudative la adresa promoției de absolvenți ai anului 2023 au susținut, la rândul lor, subprefectul județului Hunedoara, Gheorghe Bogdan Urdea (cadru didactic al acestei facultăți), decanul Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică, conf. univ.dr.ing. Ilie Uțu, președintele Senatului Universitar, conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu și prorectorul Universității din Petroșani, conf.univ.dr.ing. Codruț Petrilean. Aceștia i-au îndemnat pe absolvenți să fie mândrii de facultatea pe care au absolvit-o, una recunoscută și apreciată în plan mondial, și i-au invitat să-și continue tot aici pregătirea academică superioară, cu un program de master și, mai apoi, cu un doctorat în inginerie.

Felicitări speciale a primit, chiar și în lipsă, studenta Oana Denisa Boantă, șefa de promoție a Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică, aceasta fiind plecată în aceste zile într-o delegație academică la o importanbtă reuniune EURECA-PRO, consorțiul european din care face parte și Universitatea din Petroșani.

O nouă promoție a Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică de la Universitatea din Petroșani a încheiat așa dar, cu succes, ciclul academic al studiilor de licență. Gaudeamus igitur! Să ne bucurăm, așadar!