Avram Iancu a pornit în cursa pentru Schengen pe Rin

Home Stiri la zi Avram Iancu a pornit în cursa pentru Schengen pe Rin
Avram Iancu a pornit în cursa pentru Schengen pe Rin

Conform programului anunțat, înbotătorul român Avram Iancu a pornit duminică, 16 iulie 2023, în cursa de înot pe care și-a propus să o realizeze în această vară: 1000 de kilometri pe cel de-al doilea mare fluviu al Europei, Rin. Demersul sportivului din Valea Jiului este unul prin care acesta vrea să atragă atenția statelor Europene asupra dreptului României de a fi admisă în spațiul de liberă circulație europeană, cunoscut drept „spațiul Schengen”.

Aventura lui Avram Iancu a pornit din stațiunea Constanz din Germania, pe malul lacului cu același nume. La momentul startului au fost prezenți peste 50 de români, printre care s-a numărat și Excelența Sa domnul Radu Florea, consulul general al Consulatului României la Stuttgart. ”Am trăit emoții deosebite la kilometrul zero al Rinului datorită prezentei a peste 50 de români fantastici care au rupt din timpul lor și care au străbătut distanțe considerabile doar pentru a fi alături de mine și de cauza și dezideratul nostru comun: intrarea în Spațiul Schengen. Mulțumesc pentru sprijinul reprezentanților autorităților române în Germania, Excelența Sa domnul Radu Florea, consulul general al Consulatului României la Stuttgart, fiind prezent la debutul cursei. Multumesc și Societății Germano-Română Bodensee prin președinta acestei organizații, doamna Antonia Olariu, și Parohiei Ortodoxe Română din Konstanz prin părintele paroh Ionel Nemeș prezent și dumnealui la start făcând o micuță slujbă, Rugăciunea de Călătorie”, a declarat Avram Iancu.

Deși a pornit cu o întârziere față de ora programată, motivată tocmai de bucuria întâlnirii cu grupul de români care au venit la start, Avram Iancu a reușit în prima zi să înoate mai bine de 11 km într-o perioadă de peste 5 ore. Acesta are însă în față o cursă extrem de lungă, pe care o va încheia după mai bine de 1000 de km de înot pe cursul Rinului, timpul estimat pentru a atinge acest obiectiv fiind de peste o lună de zile.

Cursa este monitorizată de Asociația Internațională pentru Înot în Ape Deschise, urmând ca la final, să fie validat și acest nou record de natație al temerarului sportiv român, din Valea Jiului.

Întreaga cursă poate fi urmărită online accesând link-urile:
sau:
Foto credit: Sandrino Mătase