”Nedeia Troiței”, eveniment de suflet în stațiunea Parâng de Sfânta Maria

Home Reportaj ”Nedeia Troiței”, eveniment de suflet în stațiunea Parâng de Sfânta Maria
”Nedeia Troiței”, eveniment de suflet în stațiunea Parâng de Sfânta Maria

Potrivit unei datini străvechi, în comunitatea momârlanilor din Valea Jiului, sărbătoarea creștină a Sfintei Maria aduce cu sine și bucuria întâlnirii la nedeia din Parâng. De aproape două decenii, evenimentul este cunoscut drept ”Nedeia Troiței”, după locul în care aceasta se desfășoară, situat în inima stațiunii turistice Parâng-Petroșani.

Aici vor avea loc și anul acesta, pe data de 15 august 2023, începând cu ora 12,00 un ceremonial religios, urmat de un spectacol de muzică populară și o agapă prietenească după străvechiul obicei al nedeilor.

Troița din Parâng a devenit un simbol al stațiunii montane de la Petroșani. Aceasta a fost ridicată în anul 2006 la inițiativa familiei fostului director general al combinatului minier din Valea Jiului, Dan Surulescu, la vremea respectivă acesata fiind și lider al organziației PNL Petroșani. Troița din lemn a fost realizată de meșteri din Maramureș, iar de amplasarea acesteia pe soclul de piatră de stâncă s-au ocupat voluntarii Asociației ”Petro-Aqua”, sub coordonarea directă a președintelui acestei active organziații neguvernamentale, Imi Szuhanek, din arhiva căruia fac parte și imaginile care însoțesc acest articol de presă.

Troița din Parâng a fost amplasată într-un loc simbol, chiar pe temelia fostei cabane ”Căsuța din Povești”, considerată ani de-a rândul cel mai important punct de reper din Parâng și locul de întâlnire al tuturor iubitorilor de munte înainte de urcarea sau după coborârea de pe crestele Parângului. De altfel, pe soculul acesteia este înscris mesajul: ”Ridicată de cei care iubesc Parângul, pentru toți cei care au trăit iubind Parângul și Valea Jiului”. Monumentul a fost sfințit la data de 14 august 2006 de regretatul părinte Octavian Pătrașcu și tot de atunci s-a lua decizia reluării tradiției populare a ”Nedeii momârlănești din Parâng”, cunoscută astăzi drept ”Nedeia Troiței”.

Un eveniment la care suint așteptați și astăzi, de praznicul Sfintei Maria, toți cei care iubesc Parângul, tradițiile oamenilor locului și, în general, Valea Jiului.

Fotografii: Imre Szuhanek