Soluții pentru Complexul Energetic Valea Jiului în urma unei întâlniri la Guvern între premierul Marcel Ciolacu, președintele CJH Laurențiu Nistor și liderii Sindicatului Muntele

Home Economie Soluții pentru Complexul Energetic Valea Jiului în urma unei întâlniri la Guvern între premierul Marcel Ciolacu, președintele CJH Laurențiu Nistor și liderii Sindicatului Muntele
Soluții pentru Complexul Energetic Valea Jiului în urma unei întâlniri la Guvern între premierul Marcel Ciolacu, președintele CJH Laurențiu Nistor și liderii Sindicatului Muntele

Joi, 17 august 2023, la sediul Guvernului României, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor a avut o întâlnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și viceprim-ministrul Marian Neacșu, în cadrul căreia s-a discutat deschis pe marginea solicitărilor înaintate de Sindicatul Muntele în vederea identificării de soluții pentru probleme vitale ale Văii Jiului.

La discuții au participat și Casian Petru Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele, și Dumitru Fornea, secretarul general al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN.

Atât premierul României, cât și viceprim-ministrul, au dat asigurări că vor analiza cu atenție propunerile înaintate și că vor căuta soluții pentru a acorda noii societăți – Complexul Energetic Valea Jiului un ajutor de stat cu titlu de împrumut în valoare de 590 milioane de lei, până la primirea acordului pentru obținerea ajutorului de stat.

De asemenea, sunt luate în calcul noi investiții care să permită funcționarea Complexului Energetic Valea Jiului și după anul 2032. Este vorba despre realizarea unui grup pe gaz la Termocentrala Paroșeni, a unei microhidrocentrale în Valea Jiului și instalarea de panouri fotovoltaice.

„Fiindcă privim spre viitor, susțin propunerea de formare a unui comitet interministerial la nivel de Guvern care să asigure Tranziția Justă a Văii Jiului de la producerea de energie pe bază de huilă la o dezvoltare consolidată a condițiilor sociale. Valea Jiului poate fi un exemplu în ceea ce privește acest proces. În acest context, sunt necesare reglementări legislative în concordanță cu specificul și oportunitățile fiecăriei zone. Am discutat și despre ceea ce se va întâmpla după anul 2032. Având în vedere condițiile grele în care își desfășoară activitatea minerii din Valea Jiului, susțin menținerea în vigoare a tuturor prevederilor legale care se referă la minerit (huilă și uraniu), în noua lege a pensiilor. Am încredere că Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu, va analiza cu multă responsabilitate aceste solicitări și, îi mulțumesc pe această cale, în numele locuitorilor Văii Jiului și ai județului Hunedoara pentru deschiderea de care dă dovadă în rezolvarea problemelor cu care se confruntă această zonă a țării”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

De curând, la Petroșani, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja a dat asigurări că înființarea noului Complex Energetic Valea Jiului se va produce în cursul acestui an, astfel încât sistemul minier și energetic din Valea Jiului să poată funcționa în condiții bune până la orizontul anului 2032 dar și după acest termen.