Succes sportiv de anvergură cu un mesaj de excepție al înotătorului român Avram Iancu

Home Stiri la zi Succes sportiv de anvergură cu un mesaj de excepție al înotătorului român Avram Iancu
Succes sportiv de anvergură cu un mesaj de excepție al înotătorului român Avram Iancu

Oricât ar fi de lung și de greu, drumul României în Europa spre Spațiul Schengen este unul ireversibil și cu o singură finalitate: succesul și admiterea țării noastre în spațiul de liberă circulație europeană. Este mesajul cu care s-a angajat într-un alt ambițios proiect sportiv bravul înotător român, concitadinul nostru din Valea Jiului, Avram Iancu.

Ultuitoarea sa nouă performanță sportivă, pacurgerea înot a întregului curs al Rinului, al doilea mare fluviu al Europei după Dunăre, s-a încheiat după 48 de zile de eforturi fizice, psihice, logistice, financiare și diplomatice în prima zi a lunii septembrie. ”Am ajuns la destinația finală a acestui înot dedicat în exclusivitate integrării României în spațiul Schengen. Deși efortul meu a fost unul titanic și de neimaginat, el reprezintă doar o mică și umilă contribuție la dorința noastră de a ne face auzit mesajul în lume: România este în Europa/România este Europa. De mii de ani și așa va fi cât va mai ține istoria. Suntem cetățeni europeni de prima mână. Facem parte din neamul Nadiei Comăneci, al lui Constantin Brâncuși, al lui Gheorghe Hagi, al lui Eugen Ionescu, al lui Ilie Năstase, al lui Ciprian Porumbescu, al lui Ivan Patzaichin, al lui Henri Coandă, al Simonei Halep, al lui Traian Vuia, al lui David Popovici sau al lui Petrache Poenaru. Ați auzit de ei și veți mai auzi și de alții. România a furnizat Europei și omenirii oameni de valoare. Și 4 milioane de români lucrează în Europa. Este nedrept să-i țineți pe acești oameni la cozi kilometrice, cu orele, când se întorc acasă de Paște și de Crăciun sau în concediile din timpul verii. Atât am putut eu să fac! Nu m-a pus nimeni să fac acest efort. Nu mi-a cerut-o nimeni. Și nici nu m-a obligat cineva. Am simțit că sunt doar dator să fac și eu ceva pentru țara mea. Iar ce știu eu sa fac mai bine este să înot!”, a mărturisit Avram Iancu la finalul acestui ambișios proiect al său.

Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect, Avram iancu a făcut un efort uriaș și a slăbit chiar 8 kilograme! Însă nu-i pare rău și crede că România are datoria de a face, la rândul său, un efort diplomatic pe măsură, pentru a dovedi europenilor că locul țării noastre merită și trebuie să fie în Spațiul Schnegen. Însă marea bucurie a sportivului nostru, cu aceeași pildă pentru oamenii politici, este că deși pare că a înotat de unul singur în apele, deseori potrivnice, ale Rinului în realitate nu a fost nici o secundă solitar, ci a avut mereu de partea sa o echipă, iar de pe marginea fluviului sute de români și europeni, deopotrivă, l-au încurajat și aplaudat pentru ambiția sa.

”M-am bucurat să văd că la final am fost așteptat de un reprezentant al Ambasadei României din Olanda. Domnul consul Bogdan Jâglău, îmbrăcat în vestă tricoloră, m-a întâmpinat, felicitat, și înmânat o diploma și un trofeu. Pe o ploaie „câinească” am fost așteptat și de un micuț grup de români. Vă mulțumesc! Nimic măreț nu se realizează singur. Vreau să menționez în mod apăsat că n-aș fi putut să realizez acest înot dacă n-aș fi avut lângă mine o echipă fantastică. Să începem cu Nelu Căpățână, veteranul echipei care la 74 de ani ( împliniți în timpul cursei) a făcut cu brio față și a fost de un ajutor deosebit. Are peste 12 mii de km făcuți cu caiacul pe ape. Sandrino Mătase, suportul terestru și multirol. Un tânăr care la 23 de ani nu doar ca a făcut față provocării, dar s-a și descurcat de minune. A acumulat experiență în aceste zile ca în basmele lui Ispirescu: în 50 de zile cât alții în 5 ani. Radu Ileană din Alba Iulia, 37 de ani, de peste 14 ani instructor de înot, a fost observatorul oficial al cursei. A indurat toate vicisitudinile vremii pentru a observa și nota tot ce se întâmplă. A fost martor ocular la întregul meu efort. Vă mulțumesc echipă! Dacă ar fi să-i enumăr pe toți cei care m-au primit în casele lor, sau pe cei care m-au ajutat într-un fel sau altul, ar trebui să scriu romane. Sigur aș omite acum pe cineva și nu doresc asta. O să revin la acest subiect. Acum doresc să le mulțumesc tuturor. Fără ajutorul vostru n-aș fi reușit. Victoria este și a voastră, este o victorie comună pentru România. Mulțumesc doctorului Victor Dumitru! Mulțumesc Stela Ignatz! Mulțumesc capitanilor de vas Liviu Mihăilescu, Dan Axinte și frații lui, mulțumesc Flavius Frunză pentru achiziția motorului cel nou după ce am fost furați în Olanda. Mulțumesc românilor din Olanda pentru efortul de a sta pe barcă cu stația de emisie -recepție în mână, vorbitori de Olandeză: Constantin Duca, Florin Szabo, Maria Stoica, Lucian Perț, Gabi Bleanga.(martori oculari și ei). A fost greu. Împreună am învins! Mulțumiri misiunilor diplomatice românești din Germania și Olanda. Domnului Consul Radu Florea de la Stuttgart, doamnei Consul Mihaela Feher de la Bonn, domnului Bogdan Jâglău și domnului Alexandru Steriu de la Haga. Mulțumesc MAE! Vă iubesc pe toți!”, a declarat Avram Iancu.

La fel ca în toate proiectele sale, Avram Iancu a pornit și în acest demers sportiv de excepție cu încredere deplină și credință în bunul Dumnezeu. ”Mulțumesc lui DUMNEZEU pentru că mi-a fost alături și în acest proiect. Dumnezeu să binecuvânteze România! Mulțumiri și părintelui Nemeș de la Konstanz, părintelui Cătălin Preda de la Bonn, părintelui Ioan de la Parohia Sf. Grigorieva Teologul”, a mai spus Avram Iancu.

Sigur că sprijinului divin i se datorează și suportul uman și financiar pe care oameni de suflet și sponsori generoși l-au dovedit și de această dată, făcând posibil demersul sportiv și, în egală măsură, patriotic al conaționalului nostru. ”Vreau să mulțumesc și sponsorilor mei, fără de care nimic n-ar fi fost posibil. Sponsor principal: Avis 3000 și celor de la Complex Montana Straja, @Portum Line Budapest Cruises, Dupu Impex SRL DZ Romania, MCN caffe, Țara Hațegului – Retezat Destinație de Ecoturism, Casa Alex din Motru, Hotel Cosmos din Eforie Sud, Centru naturist Green Vita.ro Mediaș, Cabana Apres Ski și Centrul de închirieri ”la Cassian” de la Pasul Vîlcan, Lumina Abundenței, Brasseria by Njoy, Casa Chilia Resort&Spa, @Furaje Bandrino, trupa ATN, DAC Logistik GmbH, Fabulash, ANDOS Piatra Neamț, Garmin România, Nutrivita și Isostar România. Împreună am câștigat acest pariu pentru România!”, a mai spus Avram Iancu.

Sportivul nostru este acum de părere că efortul său de a atrage atențioa Europei asupra justeții admiterii României în spațiul Schenghen va fi dublat, continuat și finalizat cu succes în plan politic și diplomatic de aceia cărora românii le-au încredințat această misiune.