Pasul Vîlcan, punct de atracție pentru sportivi și iubitori de munte, la ediția jubileu a concursului sportiv ”Castelul din Carpați”

Home Stiri la zi Pasul Vîlcan, punct de atracție pentru sportivi și iubitori de munte, la ediția jubileu a concursului sportiv ”Castelul din Carpați”
Pasul Vîlcan, punct de atracție pentru sportivi și iubitori de munte, la ediția jubileu a concursului sportiv  ”Castelul din Carpați”

Așa cum era de așteptat, a fost nu doar o vreme pe cinste ci și o atmosferă de excepție sâmbătă, 2 septembrie 2023 în Pasul Vâlcan, unde a avut loc ediția jubiliară cu numărul 10 a evenimentului intitulat ”Castelul din Carpați”, prin care autoritățile publice locale și iubitorii de munte din municipiul Vulcan își propun să promoveze zona turistică de la Pasul Vîlcan.

Elementul principal în jurul căruia a fost construit întregul eveniment a fost, fără îndoială, concursul de alergare montană desfășurat pe un traseu de 14 km lungime, pe o diferență de nivel ascendentă de 540 de metri, pe traseul Cabana Adeona – Piatra lui Bălan – Șaua lui Loghin – Șaua Străjii – Stâna Straja – Poiana Narciselor – Stâna de beton – Piatra lui Bălan – Cabana Adeona. Nu mai puțin de 85 de concurenți, cei mai mulți din întreaga istorie a competiției, s-au aliniat la startul acestui concurs organizat de Daniel Hălăstăuan, unul dintre cei mai activi promotori ai sportului vulcănean și ai turismului din Valea Jiului.

Startul a fost dat chiar de către primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, tot acestuia revenindu-i la final rolul de a-i premia pe câștigători și participanți. ”Lista câștigătorilor pe categorii este doar un detaliu, pentru că în opinia mea toți cei care au urcat sâmbătă la Pasul Vâlcan au fost câștigători. Pentru cei care au concurat a fost încă o competiție de anvergură dusă la bun sfârșit, iar pentru noi ceilalți, care i-am aplaudat de pe margine, a fost o zi în care ne-am simțit bine împreună în această frumoasă zonă turistică a Vulcanului, pe care ne propunem prin tot ceea ce facem să o transformăm într-o altă stațiune frumoasă a Văii Jiului”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Acesta s-a arătat încântat de numărul mare de participanți la acest eveniment organizat deja pentru al zecelea an consecutiv în Pasul Vîlcan, sub genericul ”Castelul din Carpați”, nume atribuit de autoritățile locale de la Vulcan proiectului de dezvoltare a turismului din această zonă. ”Le mulțumesc tuturor celor care sunt implicați în derularea acestui proiect de promovare a Pasului Vîlcan și care cred, asemenea mie, că Pasul Vîlcan va deveni într-un timp rezonabil o destinație atractivă pentru tot mai mulți oameni. Îl felicit și-i mulțumesc totodată lui Daniel Hălăstăuan pentru modul exemplar în care s-a implicat în organizarea acestui concurs de alergare montană, la care participă din ce în ce mai mulți competitori din țară și a cărui valoare crește de la un an la altul. Anul acesta, spre exemplu, am fost bucuroși că a fost prezent alături de noi multiplul campion național Leonard Mitrică de la CSA Steaua București, cu atât mai mult cu cât el este un alt vulcănean de-al nostru care face cinste acestui oraș prin activitatea sa. Au fost alături de noi și le mulțumesc, și alți sportivi valoroși al căror nume constituie un reper pentru sportul românesc”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.

Evenimentul sportiv de la Pasul Vîlcan a venit la pachet și cu un spectacol în care buna dispoziție a fost asigurată, printre alții, de tinerii de la trupa Freeland, aflați în plină ascensiune artistică, prezența lor fiind cu atât mai mult apreciată cu cât s-au numărat și printre participanții la cursa de alergare montană. Iar pentru că la o ieșire la munte deschide și pofta de mâncare, organizatorii au asigurat pentru toată lumea o sesiune de degustare a unui excelent gulaș la ceaun.

A fost o ediție reușită în care sărbătoarea sportului s-a împletit excelent cu atmosfera specifică unui festival montan, iar vremea ne-a fost un aliat cu adevărat dumnezeiesc. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, celor care au participat la concurs, celor care s-au implicat în organizare și celor care cred că Pasul Vîlcan merită și trebuie promovat astfel: prin sport, prin oamenii de munte, prin natura spectaculoasă și prin evenimente care să ne adune laolaltă”, a declarat Daniel Hălăstăuan, organizatorul unei noi ediții de succes al Festivalului ”Castelul din Carpați” de la Pasul Vîlcan.