Respect, admirație și gratitudine pentru artistul fotograf Francisc Németh, ambasador al imaginii Văii Jiului, la 50 de ani de carieră în arta fotografică

Home Cultură Respect, admirație și gratitudine pentru artistul fotograf Francisc Németh, ambasador al imaginii Văii Jiului, la 50 de ani de carieră în arta fotografică
Respect, admirație și gratitudine pentru artistul fotograf Francisc Németh, ambasador al imaginii Văii Jiului, la 50 de ani de carieră în arta fotografică

Respect, admirație, gratitudine!

Așa se poate rezuma în cele mai potrivite cuvinte evenimentul prin care vulcănenii l-au omagiat vineri, 8 septembrie 2023, pe maestrul Francisc Németh, la aniversarea celor 50 de ani de prestigioasă carieră în arta fotografică, într-un eveniment plin de emoție și de bucurie, așa cum este, de altfel, întreaga artă și personalitate a distinsului artist.

Respect, admirație, gratitudine, sunt tot atâtea sentimente pe care le au toți cei care intră, într-un fel sau altul, în contact cu lucrările de artă fotografică realizate de Francisc Németh de-a lungul unei jumătăți de secol de muncă și pasiune, de viziune și talent, așa cum tot astfel de sentimente firești au toți cei care au privilegiul de a-l cunoaște pe acest minunat om. Iată de ce nu a fost o surpriză faptul că vernisajul expoziției aniversare ”Francisc Németh – 50 de ani de carieră în arta fotografică”, a avut parte de un public deosebit de numeros, emoționat și de-a dreptul încântat de bucuria de a putea participa la o astfel de expoziție a unui artist apreciat și respectat în lumea artei fotografice peste tot în lume.

În suita celor care au rostit cuvinte de admirație și care s-au declarat fascinați de creațiile artistice ale artistului Francisc Németh expuse în cadrul expoziției aniversare găzduite la sala de festivități a Liceului ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan s-au aflat primarul Cristian Merișanu, viceprimarul Malvine Socaci, frumoasele fotomodele ale artistului vulcănean, Maria Luca și Adriana Lorinț, fiica artistului,  Helen, poeții Adriana Bociat și Geo Hotea, David Benedekfi (lider al comunității maghiare din Valea Jiului) dar și apreciatul artist fotograf Eugen Negrea, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România. Acestora li s-au alăturat alți numeroși oameni care, dincolo de momentele oficiale ale întâlnirii, i-au adresat frumoase cuvinte de apreciere artistului sărbătorit care a răsplătit, cu zâmbete, cu îmbrățișări și strângeri de mâini pe fiecare dintre participanții la vernisaj. În plus, grație suportului oferit cu generozitate de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan, Francisc Németh a putut oferi la rândul său, cu drag și cu generozitate, fiecăruia dintre admiratori câte un exemplar al volumului său autobiografic ”Nuanțele pasiunii”, împreună cu albumul fotografic retrospectiv, cu cele mai frumoase și cele mai premiate lucrări de artă fotografică ale sale.

”Maestrul Francisc Németh face parte deja de multă vreme din galeria celor mai valoroși dintre cetățenii de onoare ai municipiului Vulcan. Sunt onorat de faptul că ne-a îngăduit ca, în sala de Consiliu a Primăriei municipiului Vulcan, dar și pe holurile instituției administrației locale, să avem, încă din perioada în care orașul era condus de domnul primar Gheorghe Ile, o expoziție permanentă a domnului Francisc Németh, acest meritoriu Cetățean de onoare al municipiului Vulcan. Domnia sa este unul dintre ambasadorii de succes ai imaginii Vulcanului în lume și am convingerea că suntem o comunitate deosebit de norocoasă că avem alături de noi un astfel de om atât de valoros. Îl felicit pentru cei 50 de ani de carieră și-mi doresc să putem organiza cât mai multe astfel de evenimente care să-l aducă în atenția oamenilor pe Francisc Németh și impresionantele sale creații artistice, cu atât mai mult cu cât ne-am convins astăzi, o dată în plus, că este un om deosebit de apreciat în comunitatea Vulcanului”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Pentru că Francisc Németh deține deja de mai bine de un deceniu binemeritatul titlu de Cetățean de onoare al municipiului Vulcan, primarul municipiului Vulcan i-a conferit acestuia, cu prilejul acestui moment aniversar, o elegantă plachetă de excelență. O distincție similară a venit și din partea Asociației Artiștilor Fotografi din România. ”Este foarte greu să-i mai poți conferi maestrului Francisc Németh o distincție de onoare, pentru că domnia sa deja atins de mult cele mai înalte culmi ale performanței și gratitudinii noastre fiind deținător al gradului de membru de onoare, cel mai înalt posibil în cadrul AAFR. Sunt onorat să-i pot oferi, cu acest prilej, la rândul meu, o plachetă aniversară dar mai ales admirația întregii comunități a artiștilor fotografi din România pentru cel care reprezintă un pilon reprezentativ al artei fotografice nu doar în România, ci la nivelul întregii lumi. Lucrările sale, atât din perioada fotografiei clasice, cât și cele din perioada fotografiei moderne, digitale, sunt tot atâtea elemente de studiu pentru cei care-și propun să transforme fotografia în artă, așa cum a reușit să o facă, într-un mod uimitor, Francisc Németh”, a spus Eugen Negrea, președintele AAFR.

Nu întâmplător, expoziția aniversară ”Francisc Németh – Nuanțele pasiunii” a avut loc la Liceul ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan. Locul a fost special ales pentru că aici a început, în urmă cu o jumătate de secol, drumul lui Francisc Németh spre culmile cele mai înalte ale artei fotografice universale, în prima sa expoziție personală organizată în 1973 pe holul principal al școlii, acolo unde se află și în prezent, pe două panouri reprezentative, o serie de imagini care reflectă aspecte din evoluția învățământului vulcănean, imagini care-i aparțin desigur artistului vulcănean. ”Pe maestrul Francisc Németh îl cunosc și-l stimez de o viață, tot așa cum cunosc și stimez acest liceu pe care, o vreme, am avut onoarea să-l conduc. Mi-am dorit să putem marca într-un fel aparte prezența acestei școli valoroase și evoluția ei în timp și am ajuns la concluzia că putem face acest lucru, în cel mai sugestiv mod, prin imagini. Știam că singurul care putea să ne fie de ajutor într-un astfel de proiect este Francisc Németh. L-am rugat să ne ajute și felul în care a răspuns, punându-ne la dispoziție imagini unice, spectaculoase și edificatoare privind evoluția acestui liceu ne-a dovedit cât de mult iubește această școală de unde a pornit, acum 50 de ani, drumul său excepțional în arta fotografică”, a spus, la rândul său, prof. Malvine Socaci, viceprimarul municipiului Vulcan.

Pentru că unui om de talia maestrului Francisc Németh este aproape imposibil să-i mai poți face un cadou pe măsură, dincolo de respect, admirație și gratitudine, organizatorii acestui eveniment de gală au considerat că doar o inedită, dar la fel de firească intersecție a artelor poate constitui un cadou pentru semicentenarul artistic al lui Francisc Németh, motiv pentru care acestuia i-a fost dedicat un regal muzical de excepție, oferit cu sprijinul microrecitalului de muzică clasică al prof. Angela Stănilă de care s-au bucurat, în egală măsură, toți cei prezenți la vernisaj.

Dincolo de emoțiile și bucuria unui eveniment de înaltă ținută pe care au trăit-o toți cei prezenți la acest vernisaj expozițional aniversar, nu încape îndoială că acela care a trăit din plin sensul poetic al versurilor lui Nichita, ”du-mă fericire în sus și izbește-mi tâmpla de stele!…” a fost chiar maestrul Francisc Németh. Fără putința de a-și mai descrie altfel emoțiile și bucuria unei zile minunate petrecute în compania familiei și prietenilor săi dar și a admiratorilor creațiilor sale, a concluzionat simplu, dar atotcuprinzător că ”totul a fost ca un vis!” Tot așa cum este, de altfel, întreaga sa creație artistică!

Fotografii de Ionică Merișanu