„Organizarea, structura și competența Autorităților Miniere”, în dezbaterea conducătorilor AMSE, la Praga

Home Economie „Organizarea, structura și competența Autorităților Miniere”, în dezbaterea conducătorilor AMSE, la Praga
„Organizarea, structura și competența Autorităților Miniere”, în dezbaterea conducătorilor AMSE, la Praga

Capitala Cehiei, Praga a găzduit, în perioada 18-20 septembrie 2023, cea de-a 27-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa.

Evenimentul, organizat de către Autoritățile Miniere din Republica Cehă, au adus la masa dialogului conducători ai Autorităţilor Miniere din România, Austria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

România a fost reprezentată la această întâlnire de lucru a AMSE și de către o delegație a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani. Delegația INSEMEX a fost formată din Dr. ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX Petroșani și Dr. ing. Daniel Pupăzan, director tehnic al institutului de cercetare-dezvoltare din Valea Jiului.

”Tema principală de dezbatere din acest an a vizat: „Organizarea, structura și competența Autorităților Miniere”. Cu toate acestea, în general, autoritățile miniere au o structură și competențe similare pentru a reglementa și supraveghea industria minieră. Pornind de la aceasta idee, delegaţiile din ţările participante la întâlnire au prezentat şi discutat aspecte organizatorice privind structura și competențele Autorităților Miniere ale țării reprezentate, fapt ce a condus la un schimb de idei și experiențe în domeniul autorităților miniere care poate aduce multiple beneficii, inclusiv în ceea ce privește îmbunățățirea eficienței, promovarea sustenabilității și creșterea transparenței în industrie”, a declarat dr.ing George Artur Găman, director general al INCD INSEMEX Petroșani.

Acesta a precizat că, la această întâlnire de lucru s-a discutat de asemenea și despre continuarea cooperării internaționale, în contextul în care multe resurse minerale traversează granițele naționale, iar cooperarea între autoritățile miniere din diferite țări poate fi esențială pentru gestionarea eficientă a acestor resurse și pentru prevenirea conflictelor.

La finalul şedinţei de lucru, conducătorii Autorităţilor Miniere și-au exprimat recunoștința față de Autoritățile Miniere din Cehia, țara care a găzduit anul acesta evenimentul, au semnat împreună  Memorandumul întâlnirii și au stabilit tema întâlnirii din anul 2024, care va avea loc în Germania. Aceasta va avea ca temă de dezbatere „Educația, training-ul și recrutarea tinerilor specialiști în companiile și autoritățile miniere europene”.