Western de Valea Jiului cu Călin Popa. ”Carpathian Horse Trekking” – o afacere inedită în munții Văii Jiului

Home Reportaj Western de Valea Jiului cu Călin Popa. ”Carpathian Horse Trekking” – o afacere inedită în munții Văii Jiului
Western de Valea Jiului cu Călin Popa. ”Carpathian Horse Trekking” – o afacere inedită în munții Văii Jiului

În Valea Jiului, la Petrila, un personaj excepțional și-a făcut loc într-un univers cu totul aparte. Este vorba despre Călin Popa, antreprenorul pasionat care a transformat clasicele drumeții montane într-o experiență cu adevărat unică. Cu toate că știe foarte bine că nu ești nevoit să fii un cowboy adevărat pentru a te bucura de frumusețea naturii, Călin a găsit o modalitate inedită de a aduce un strop de „western” în în Ținutul Momârlanilor. Așa s-a născut povestea surprinzătoare a „Carpathian Horse Trekking”, prin care Călin Popa a reușit să transforme munții într-o scenă parcă desprinsă dintr-un film.

Călin Popa recunoaște că nu a avut dintotdeauna pasiunea pentru cai. El a urmat studiile de drept atât la o universitate din țară cât și în Anglia, iar după finalizarea acestora a mers pe drumul  managementului afacerilor. În iunie 2017 plecase, timp de trei săptămâni, într-o călătorie prin celebrul lanț muntos Himalaya iar la întoarcerea în țară, a aflat că tatăl său, doctorul Cătălin Popa, își cumpărase o iapă pentru a se plimba pe munte. „Când eram copil, pe vremea comuniștilor, vedeam la televizor filme western și visam să călăresc. Uite acum la bătrânețe am reușit să îmi îndeplinesc visul” – îmi povestește pasionatul medic Cătălin Popa.

La scurt timp după primele plimbări montane călare, Călin Popa și-a ascultat inima și a decis să își cumpere propriul cal, fiind urmat și de fratele său. Astfel, familia Popa avea deja în posesie trei cai bine-îngrijiți iar din iubirea pentru animale plănuiau să mai cumpere și mulți alții. Din pasiunea familiei Popa pentru aceste animale grațioase s-a născut mai apoi visul de a împărtăși această experiență unică și cu alți iubitori de natură și aventură.

În luna august a anului 2017, acest vis s-a concretizat, iar Călin Popa a făcut primul pas oficial către înființarea ”Carpathian Horse Trekking”. Acest moment a marcat începutul unei noi etape în povestea sa, transformându-și pasiunea pentru călărie și munte într-o afacere dedicată explorării și descoperirii Munților Șureanu, unul dintre cele mai fascinante locuri din România.

Traseele au fost realizate în întregime de Călin, după nenumărate încercări de a găsi drumurile și potecile potrivite pentru integrarea turiștilor în sălbăticia Masivului Șureanu. „Am explorat zile întregi munții, pe orice potecă găseam, pentru că habar nu aveam unde ajung acestea. Uneori foloseam și modul satelit de la Google Maps pentru a vedea dacă merită să fac traseele în zona respectivă” – spune Călin.

Desigur, începuturile afacerii ”Carpathian Horse Trekking” au fost modeste, având doar trei drumeții programate în primul an, dar în al doilea an, acestea au crescut la doisprezece. Un eveniment mondial neprevăzut a schimbat însă cursul afacerii într-un mod neașteptat. Odată cu izbucnirea pandemiei, oamenii din întreaga lume au început să simtă din ce în ce mai puternic dorul de natură și nevoia de mișcare, mai ales că acestea erau singurele modalități de a ”evada” din noianul de restricții. Pentru mulți, timpul petrecut acasă le-a trezit apetitul pentru aventură și explorare. Călin Popa a fost gata să răspundă acestui apel, adaptându-și afacerea pentru a satisface nevoile crescânde ale turiștilor în căutare de experiențe în aer liber. Organizând, în acea perioadă, drumeții aproape în fiecare zi a săptămânii, echipa ”Carpathian Horse Trekking” a reușit să ofere oamenilor o modalitate sigură și memorabilă de a se reconecta cu natura și de a se bucura de mișcarea în aer liber.

Acum, cei care aleg să participe la aventurile lui Călin Popa descoperă rapid că această experiență nu este doar despre călărie, ci și despre o incursiune inedită în lumea pitorească a „Vestului Sălbatic” românesc, motiv pentru care Călin s-a bucurat de vizita multor turiști din țară, dar mai ales din străinătate. De la drumeții prin pădurile înverzite și până la explorarea izvoarelor, stânelor și colibelor vechi, călătorii sunt martori ai unei adevărate întoarceri în vremurile uitate ale momârlanilor.

Ceea ce face atât de special aceste drumeții este nu doar natura puțin explorată a Munțiilor Șureanu, ci mai ales caii, care îți oferă cu adevărat o senzație de nedescris. Caii utilizați în expedițiile de western montan sunt aleși cu grijă, astfel încât să fie cât mai aproape de perfecțiune din punct de vedere fizic, dar în același timp și să fie blânzi și obedienți, deoarece la ”Carpathian Horse Trekking” nu există o limită de vârstă pentru turiști, experiența fiind deschisă, în egală măsură, copiilor, tinerilor și seniorilor.

Unul dintre cele mai căutate trasee propuse este cel de două zile, organizat de obicei în zilele de week-end. Am avut, împreună cu Paula, privilegiul să experimentez acest traseu „terapeutic” alături de Călin, și să mă deconectez complet de lumea digitală, aproape tot traseul fiind lipsit de semnal. Plecarea se face din Petrila, mai precis din Cimpa, iar urcarea în Munții Șureanu începe pe drumul care duce spre Troița Momârlanilor, locul de unde am văzut una din cele mai frumoase panorame asupra Petrilei. Traseul ne poartă prin păduri, unde liniștea este doar întreruptă de cântecul păsărilor și sunetul copitelor ce lovesc pământul. Pe măsură ce ne îndreptăm spre înălțimile din apropierea zonei Muncel, natura dezvăluie în fața noastră comorile sale ascunse. Începem un galop prin poienile pline de verdeață, unde ciobanii își aduc turmele pentru a se hrăni în voie în timpul verii. În cele din urmă, ajungem la stâna situată în apropierea Vârfului Măgura, un loc unde timpul pare să fi încetinit și unde frumusețea naturii te învăluie complet. De aici, priveliștea asupra munților și a văilor este de-a dreptul impresionantă și simți cu adevărat că ești la un pas de cer. Călătoria noastră continuă, iar traseul ia o ușoară pantă în coborâre, traversând zona cunoscută sub numele de „Frunți”, unde facem din nou o pauză de odihnă, tot la o stână.

Tot ce ne mai separă acum de locul unde vom petrece prima noapte este doar „Dealul Iepii”, denumit așa din vremuri imemoriale, dar parcă pentru a justifica într-un fel prezența acestor animale blânde și puternic e, în același timp, pe aceste locuri. În fapt este o porțiune abruptă de teren, fără potecă bine marcată, care îți testează cu adevărat abilitățile ecvestre. Este o provocare ce te adâncește și mai mult în conexiunea cu muntele, cu natura, dar cel mai important, cu calul tău.

Traseul, cu o lungime de câțiva zeci de kilometri, ajunge în cele din urmă la locul unde se va înopta. Cazarea este formată aici din trei căbănuțe din lemn de tip A-frame, o bucătărie, un foișor, un ciubăr dar și un loc special amenajat pentru focul de tabără. În timp ce drumeții sunt plecați pe traseu, locul de cazare și mâncarea tradițională este pregătită cu migală chiar de soții Dana și Cătălin Popa, care-mi spun că fac lucrul acesta cu drag și cu multă pasiune. „Pentru noi povestea asta cu caii nu este neapărat o afacere, ci e mai mult o pasiune, e rodul dragostei față de animale, față de natura pe care am regăsit-o cel mai bine aici. Locul acesta este atât de calm încât pot spune că la început simți cum liniștea asta <doare>, însă după un timp ajungi să tânjești după ea”, îmi destăinuișete Cătălin Popa.

Alături de o astfel de companie plăcută, serile trec rapid în Munții Șureanu. Încheiem ziua cu experiența unică a admiratului stelelor, aflându-ne parcă într-un sanctuar al liniștii, fără nici un zgomot, fără lumină puternică și fără nici un fel de griji.

A doua zi, de dimineața, după micul dejun, continuam traseul, de data aceasta în coborâre, spre satul Răscoala, iar de acolo înapoi la locul de unde am plecat.

”Carpathian Horse Trekking” a devenit între timp un nume deja cunoscut în rândul turiștilor, mai ales străini, dar și în rândul celor din România, care-și propun să experimenteze o astfel de senzație, tipică filmelor cu John Wayne sau cărților lui Karl May, cu Old Shatterhand și Winnetou.

Ceea ce mi se pare cât se poate de ciudat este că, deși ar putea trăi o astfel de experiență fabuloasă chiar acasă, locuitorii Văii Jiului nu par să privească asta ca pe un privilegiu. Interesant este că uneori, comorile cele mai apropiate de casă tind să fie subevaluate sau chiar ignorate de localnici. Nu e de mirare, la urma-urmei, ”nimeni nu-i profet în țara lui”, iar familia Popa s-a convins la rândul său, de acest lucru. Tocmai de aceea, targetul lor în materie de turiști îl constituie pasionații de western din lumea întreagă. Iar turiștii vin pentru a experimenta acest lucru în Ținutul Momârlanilor din țări precum Anglia, Polonia, Ungaria, Franța sau chiar din Australia.

Cu toate acestea, bucuria familiei Popa este mult mai mare atunci când pot împărtăși pasionanta lor experiență cu caii și munții din jurul Văii Jiului, cu cei pe care-i cunosc, cu oamenii pe fețele cărora știu că, ori de câte ori se vor întâlni, după o tură cu caii pe crestele Șureanului, vor vedea acea senzație unică de bucurie, de satisfacție, de mulțumire. ”Bucuria oamenilor care trăiesc experiența ”Carpathian Horse Trekking” este cea mai mare satisfacție a noastră. Pentru că nu e alt lucru mai important în viață decât să faci fericiți cât mai mulți oameni, trăind, în același timp, tu însuți, bucuria de a fi fericit prin ceea ce faci”, conchide tânărul antreprenor Călin Popa, un veritabil cowboy de Valea Jiului.

Dacă vreți să trăiți experiența fabuloasă a western-ului de Valea Jiului, faceți din timp o rezervare, pe pagina oficială a ”Carpathian Horse Trekking”, urmând linkul: https://chtr.ro/