Bicicleta cu hidrogen a prins viață la Universitatea Politehnica Timișoara

Home Stiri la zi Bicicleta cu hidrogen a prins viață la Universitatea Politehnica Timișoara
Bicicleta cu hidrogen a prins viață la Universitatea Politehnica Timișoara

Un colectiv de cadre didactice, alături de studenți ai Universității Politehnica Timișoara și-au propus, în primăvara acestui an, să realizeze o bicicletă alimentată cu hidrogen, parte a unui proiect mai larg, ce urmărește formarea și conștientizarea publicului larg în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice. Iată că visul li s-a împlinit, bicicleta ce funcționează pe bază de hidrogen a fost construită și a putut fi vizionată și testată la Noaptea Campusului Deschis, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, sub egida Nopții Cercetătorilor Europeni, în data de 29 septembrie 2023.

Proiectul, finanțat cu fonduri norvegiene, intitulat Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES), coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, este implementat cu succes în acest an având ca parteneri inspectoratele școlare județene Timiș și Hunedoara. Proiectul își propune să încurajeze elevii de liceu și studenții din universități, dar și publicul larg, să participe activ la activitățile propuse, ce au că scop creșterea interesului pentru energia verde și promovarea soluțiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe bază de combustibili fosili la energia curată.

Bicicleta cu hidrogen (H2-Bike Concept), a fost realizată  în cadrul proiectului coordonat de profesorul universitar Corneliu-Marius Crăciunescu, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, cu concursul unui grup de studenți de la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, compus din Deliana-Maria Duma, de la specializarea Ingineria Materialelor, Sergiu-Ionuţ Faluvegi, de la specializarea Autovehicule Rutiere, și Albert-Cristian Forgacs, de la specializarea Inginerie Mecanică, cu sprijinul tehnic al dr. ing. Traian Bena, din Departamentul de Ingineria Materialelor și a Fabricației. Colectivul multidisciplinar a reușit adaptarea unei biciclete electrice la un sistem cu pile de combustie, care transformă hidrogenul în energie electrică. De menționat este faptul că stocarea hidrogenului se face la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanțial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie.

Cu ocazia implicării în Proiectul RONNES, studenții au dobândit cunoștiințe legate de utilizarea hidrogenului, de componentele specifice sistemului de generare a energiei folosind pile de combustie precum și activitățile specifice care presupun adaptarea unui vehicul electric la o sursă de energie pe bază de hidrogen. Odată finalizată această etapă, se va avea în vedere utilizarea cunoștiințelor acumulate la realizarea de vehicule cu trei și patru roți.

În paralel cu activitățile de formare din Falultatea de Mecanică a Universității Poltehnica Timișoara, legate de realizarea bicicletei cu hidrogen, 50 de cadre didactice (25 din județul Timiș și 25 din județul Hunedoara) au fost selectate, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, pentru a urma, în perioada imediat următoare, cursuri de formare pe teme de energie regenerabilă, eficiență energetică, generarea și stocarea hidrogenului, celule de combustie, energie solară, eoliană și hidrotermală. Aceste cunoștințe urmează să fie diseminate în rândul a circa 4000 de elevi din cele două județe. Cadre didactice din cadrul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului de la Universitatea Politehnica Timișoara vor pregăti materiale educaționale în domeniul energiei verzi și vor susține prezentări în fața cadrelor didactice din școli, sub coordonarea inspectoratelor școlare județene din Timiș și Hunedoara.

Proiectul RONNES a trecut cu succes etapa de evaluare intermediară și este de așteptat să își atingă parametrii de impact la finalizarea acestuia, care va avea loc la începutul anului 2024.