Premierul Marcel Ciolacu promite sprijin pentru minerii Văii Jiului

Home Economie Premierul Marcel Ciolacu promite sprijin pentru minerii Văii Jiului
Premierul Marcel Ciolacu promite sprijin pentru minerii Văii Jiului

Prezent vineri, 29 septembrie 2023 în județul Hunedoara pentru Conferința județeană a PSD, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României a reafirmat ajutorul pe care Guvernul îl va acorda minerilor din Valea Jiului pentru continuarea activității. Împreună cu secretarul general al PSD, Paul Stănescu și cu președintele CJH, Laurențiu Nistor, premierul Marcel Cilacu a avut, la sediul CJH, o scurtă întâlnire cu membrii biroului executiv al Sindicatului Muntele din Valea Jiului în vederea deblocării situației create la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. La discuții au participat, de asemenea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, și senatorul Cristian Resmeriță.

Primul Ministru a informat că luni, 2 octombrie, în cadrul ședinței extraordinare de guvern vor fi alocate 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară, pentru susținerea activității Complexului Energetic Hunedoara. În plus, acesta a dat asigurări că toți cei peste 2000 de angajați își vor primi salariile la timp și că vor fi preluați de către noul Complex Energetic Valea Jiului. Este vorba despre angajații Termocentralei Paroșeni, ai minelor Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan și ai unei societăți de prestări servicii.

Preșdintele CJH, Laurențiu Nistor i-a prezentat premierului Marcel Ciolacu și planul pentru dezvoltarea Văii Jiului, în perspectiva încetării totale a activității industriale bazate pe combustibili fosili și trecerea la o economie bazată pe energia verde, după orizontul de timp an anului 2032. Acesta a arătat că prin Mecanismul pentru Tranziția Justă, județul Hunedoara a atras 525,7 de milioane de euro, bani care vor fi implementați de către mediul privat și administrațiile publice.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, la rândul său, că Guvernul are un plan pe termen scurt, dar și pe termen lung pentru investiții la capitolul energie verde produsă prin panouri fotovoltaice, energie hidro sau proiecte finanțate din fondul de dezvoltare. El a arătat că Valea Jiului nu este singura regiune din Europa care se află în această situație delicată, care impune măsuri speciale pentru decarbonificare și crearea de industrii noi, bazate pe tehnologii ale viitorului și s-a declarat încântat de faptul că aceste aspecte economice sunt liate în calcul de autoritățile locale și de compania energetică. ”Ce m-a încântat foarte mult la întâlnire, împreună cu domnul senator şi cu domnul preşedinte Nistor, am început să avem un plan: şi pe energie verde şi pe fotovoltaice şi pe zona de hidro, o să vedem cu proiectele şi pe Fondul de modernizare cum venim. Este pe Tranziţie Justă şi aici domnul preşedinte Nistor a insistat foarte mult, avem peste 500 de milioane de euro, ştiţi bine că încă nu s-au creionat proiectele pe judeţul dumneavoastră şi o să facem o perspectivă şi pe termen scurt, dar cel mai important este perspectiva pe termen lung. Nu este singurul caz din Europa ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, dar deja eu plec foarte optimist de aici şi cu domnul preşedinte şi cu reprezentanţii sindicatului ‘Muntele’ că avem un plan. Asta e cel mai important, pe lângă faptul că oamenii îşi vor lua salariile”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a mai precizat că, tot săptămîna viitoare, vor începe demersurile cu privire la planul de înființare a noului Complex Energetic Valea Jiului. ”Avem un plan deja bine conturat în legătură că înființarea viitorului Complex Energetic Valea Jiului. Părerea mea, că la ce plan ne-am făcut şi cu domnul senator Cristian Resmeriță şi cu domnul preşedinte Laurențiu Nistor, suntem în măsură ca încă de săptămâna viitoare, eu şi cu echipa dânşilor să începem să lucrăm şi la Ministerul Energiei, şi la Hidroelectrica, şi la Transelectrica, pentru a concretiza rapid această soluție de eficientizare a activității miniere și energetice în județul Hunedoara „, a mai precizat Marcel Ciolacu.