Tineri instituționalizați din județul Hunedoara, pregătiți pentru viață

Home Educație Tineri instituționalizați din județul Hunedoara, pregătiți pentru viață
Tineri instituționalizați din județul Hunedoara, pregătiți pentru viață

Casa de Cultură a Studenților din Petroșani s-a implicat activ în derularea proiectului intitulat ”Pregătiți pentru viață”, proiect derulat sub egida Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șansă, avându-i ca destinatari pe tinerii instituționalizați.

După cum ne informează lector univ.dr. Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, în cadrul acestui proiect circa 100 de tineri aflați în diverse forme de instituționalizare, înscriși în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Hunedoara, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Hunedoara, au avut oportunitatea de a participa la diverse programe social-educaționale și turistice, găzduite la Cabana Adeona de la Pasul Vîlcan.

”Au fost organizate întâlniri cu tinerii în două serii, una la finalul lunii septembrie, alta la începutul lunii octombrie,  ambele găzduite la Cabana ”Adeona” de la Pasul Vîlcan, stațiunea turistică a municipiului Vulcan din Valea Jiului. Programul a inclus prezentarea arealului montan, a istoriei locurilor, prezentarea echipamentului montan, dar și drumetii montane si discuții privind potențialele riscuri cu care se poate confrunta omul în natură. În plus, cu ajutorul voluntarilor d ela Adeona, a fost făcută o prezentare teoretică șipractică a tirolianei, iar participanții au avut și oportunitatea de a experimenta tiroliana, alături de instructori”, a declarat lectro.univ.dr. Lavinia Hulea, directorul CCS Petroșani.

Aceasta precizează că în cadrul celor două întâlniri cu tinerii au fost dezvoltate și activități de ”coaching”, cu sprijin psihologic profesionist, dar și programe de instruire antidrog (cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Hunedoara), și o serie de programe sportive, cum ar fi prezentarea și inițierea în tirul cu arcul. În plus, programul a cuprins și seri de muzică și dans, karaoke, iar la final tuturor participanților le-au fost înmânate diplome care să le ateste includerea în acest proiect. Organizarea acestii eveniment de către CCS Petroșani a fost impecabilă, fapt remarcat de participanți.

Proiectul este unul cu caracter national, fiind inițiat de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, hunedoreanca Natalia Elena Intotero și a fost organizat prin intermediul mai multor Casele de Cultură ale Studenților din țara noastră, care activează sub coordarea acestui minister.