Asfalt și siguranță pe drumurile de interes turistic din Valea Jiului

Home Administrație Asfalt și siguranță pe drumurile de interes turistic din Valea Jiului
Asfalt și siguranță pe drumurile de interes turistic din Valea Jiului

Drumurile de interes turistic din Valea Jiului, care asigură accesul rutier către stațiunile montane din localitățile Lupeni, Petroșani, Vulcan și Uricani sunt în atenția Consiliului județean Hunedoara.

În ultimii ani, după cum arată administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, au fost realizate în mod constant investiții în modernizarea drumurilor județene care asigură accesul turiștilor în Parâng, Straja sau Pasul Vîlcan, acestea fiind complet asfaltate iar, acolo unde a existat deschidere și din partea autorităților publice locale au fost realizate și o serie de locuri de parcare, modernizate și acestea, pentru facilitarea serviciilor rutiere pentru turiști. ”Preocupările Consiliului județean pentru facilitarea accesului turiștilor în stațiunile de pe Valea Jiului, ca de altfel de peste tot în județul Hunedoara, sunt evidente și au ca rezultat asfaltarea acestor drumuri. Iar consecința directă a acestor investiții este aceea că numărul de turiști care vin în aceste frumoase locuri de belvedere a crescut exponențial, inclusiv în această vară și toamnă când, spre âexemplu, în Parâng, odatră cu finalizarea integrală a DJ 709 F, sute de mașini ajung acum până sus, la baza muntelui Parângul Mic, spre bucuria investitorilor de turism din zonă”, spune Costel Avram.

Chiar și așa, reprezentantul administrației județene spune că, în perioada de iarnă, la finalul lunii noiembrie, drumurile de mare altitudine, cum sunt spre exemplu cele din Parâng (DJ 709F) sau Pasul Vîlcan (DJ 666A) vor fi închise circulației rutiere. ”Sigur că avem firmă care se ocupă de întreținerea și deszăpezirea acestor drumuri și am putea să ținem deschise aceste drumuri și pe perioada de iarnă, însă cu consturile de rigoare. Însă atunci când am decis că trebuie să impunem aceste restricții pe perioada iernii, ne-am gândit în primul rând la pericolul pe care-l prezintă circulația pe aceste drumuri de altitudine în sezonul rece. Riscurile de accidente sunt foarte mari, îndeosebi pe drumurile de mare altitudine, aflate pe gol alpin, iar lipsa locurilor de parcare de pe aceste trasee și, mai ales, la capătul drumurilor, face ca aceste riscuri să fie și mai mari. Noi, Consiliul județean Hunedoara nu ne putem asuma aceste riscuri și atunci, așa cum se întâmplă și în  alte zone de acest fel din țară și peste tot în lumea civilizată, aceste categorii de drumuri sunt închise pe perioada de iarnă, din noiembrie și până în martie”, explică administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Dincolo însă de acest lucru, în opinia acestuia important este că două treimi dintr-un an, drumurile județene cu impact turistic din Valea Jiului sunt accesibile, de pe acum, cu orice fel de autoturism. La fel se va întâmpla și cu DJ 664A, din Uricani, care pornește de la Valea de Pești și urcă în Munții Vîlcan, până la limita cu județul Gorj, de unde coboară spre Rânca. ”Pe porțiunea aferentă județului Hunedoara, deja au fost demarate lucrările la modernizarea acestui drum, care va fi complet asfaltat și va intra astfel în circuitul turistic, fiind încă un spectaculos drum de belvedere în zona montantă a județului Hunedoara. De câteva săptămâni am fost emis ordinul de începere a lucrărilor și constructorul a început activitatea în zona superioară, de la limita cu județul Gorj, urmând ca, în cursul anului viitor, și acest drum să fie pus la dispoziția turiștilor complet asfaltat și modernizat”, a declarat Costel Avram.

În egală măsură, cu toate că nu intră în aria de responsabilitate a Consiliului județean Hunedoara, administrația județeană condusă de Laurențiu Nistor a făcut demersuri către instituțiile județene din județele vecine, Gorj, Mehedinți sau Caraș, astfel ca drumurile care traversează Munții Vîlcanului, prin Pasul Vîlcan sau pe la Uricani să fie modernizate și pe porțiunea care se află în administrarea autorităților județene vecine, iar Costel Avram spune că feed-back-ul primit este unul pozitiv, astfel că, în anul 2024 este posibil să putem trece Carpații pe asfalt către sudul țării.

Preocupări similare există pentru președintele CJH, Laurențiu Nistor și echipa acestuia și în ceea ce privește drumurile naționale cu impact turistic, din sudul județului Hunedoara. ”Am avut constant discuții, împreună cu președintele Laurențiu Nistor, la CNAIR, pentru a convinge compania de drumuri asupra necesității modernizării DN 7A, prin Cheile Jiețului, pe porțiunea din județul nostru. Anul acesta s-au mai făcut unele cârpeli dar avem promisiunea fermă că drumul va intra, de anul viitor, într-un proiect de investiții în modernizarea integrală a acestuia. De asemenea, în urmă cu două săptămâni, la Conferința PSD Hunedoara, președintele Laurențiu Nistor a ridicat în fața Primului Ministru Marcel Ciolacu problema DN 66 A Câmpu lui Neag – Băile Herculane și a primit asigurări că în bugetul anului 2024 se vor prinde bani și pentru continuarea lucrărilor de modernizare a acestui drum de mare importanță pentru deschiderea Văii Jiului și creșterea interesului turistic al regiunii”, a mai spus Costel Avram.

Acesta apreciază că tot ceea ce depinde de administrația județeană, în materie de drumuri, constituie priorități ale mandatului actualei echipe de la conducerea CJH, iar realizările ultimilor ani nu fac decât să confirme acest lucru.