Evoluție magistrală a actorului Mihai Alexandru în premiera spectacolului ”Peripețiile bravului soldat Švejk”

Home Cultură Evoluție magistrală a actorului Mihai Alexandru în premiera spectacolului ”Peripețiile bravului soldat Švejk”
Evoluție magistrală a actorului Mihai Alexandru în premiera spectacolului ”Peripețiile bravului soldat Švejk”

Au fost aplauze binemeritate din partea publicului prezent la premiera spectacolului ”Peripețiile bravului soldat Švejk”, pus în scenă la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, după cartea emblematică a scriitorul ceh Jaroslav Hašek  menite să răsplătească excepționala prestație artistică a actorului Mihai Alexandru, distribuit în mod cu totul și cu totul inspirat de regizorul Sorin Militaru în acest rol.

Cu talentul său actoricesc deja recunoscut și apreciat în Valea Jiului (și nu numai!), Mihai Alexandru a făcut un spectacol magistral, dovedind încă o dată (dacă mai era nevoie!) că este un veritabil ”om-spectacol”, iar aplauzele frenetice ale publicului de la final au confirmat pe deplin acest lucru.

Iar asta este cu atât mai apreciabil cu cât, trebuie să recunoaștem, un spectacol de acest fel, cu un singur protagonist, care trebuie să pună în valoare un personaj care a fascinat generații întregi de cititori ai celebrei trilogii a lui Jaroslav Hašek, rezumate în doar o oră de show, este o întreprindere curajoasă, atât din partea regizorului, cât mai ales a actorului desemnat pentru această provocare. Regizorul Sorin Militaru a avut însă și curajul, și inspirația, și încrederea că Mihai Alexandru este actorul potrivit pentru a da viață acestui personaj iconic al literaturii europene, în spectacolul pus în scenă la Petroșani, a cărui premieră s-a jucat, cu casa închisă, sâmbătă, 28 octombrie 2023.

Și nu s-a înșelat! Pentru că Mihai Alexandru a reușit să intre perfect în pielea personajului gândit de Jaroslav Hašek drept ”unul care poate fi văzut și ca un clovn simpatic, capabil de gaguri amuzante precum protagoiniștii filmelor mute, dar și ca un inamic al sistemului,m pe care-l subminează din interior cu mijloace neconvenționale, ca ”prostia” pe care o mimează perfect”, așa cum foarte bine remarcă, în caietul-program al spectacolului, criticul de teatru Claudiu Groza, secretarul literar al teatrului de la Petroșani.

Într-un spectacol în care umorul cazon face casă bună cu drama tipică nebuniilor generate de război, Mihai Alexandru nu este doar tipicul soldat Švejk, pe care-l știm din cărțile lui Jaroslav Hašek, ci se dovedește a fi formidabilul interpret al unui rol în care regizorul Sorin Militaru a intuit că este un ”soldat Švejk” cu totul și cu totul original, cu totul și cu totul excepțional.

Felicitări!