Artistul plastic Mana Bucur deschide ”Cutia magică” la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva

Home Cultură Artistul plastic Mana Bucur deschide ”Cutia magică” la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva
Artistul plastic Mana Bucur deschide ”Cutia magică” la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva

Pe agenda activităților expoziționale de la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva figurează o întâlnire cu creațiile artistei Mana Bucur din Tg. Mureș, a cărei expoziție personale de ceramică intitulată „CUTIA MAGICĂ”, va fi vernisată luni, 6 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00.

Artist vizual și ceramist din Tg. Mureș, Mana Bucur este un valoros creator ale cărei desene și schiț premergătoare lucrărilor Manei Bucur, trădează afinitatea pentru sculptură şi pentru un delicat grafism, pe care-l regăsim condus cu abilitate în semnele caligrafiate pe unele dintre obiectele de porțelan – regal al ceramicii –, dând un aer de eleganță.

„De ce creez obiecte ceramice? Îmi place desigur și să desenez, să pictez, să sculptez – în mod special, să văd cum, prin intermediul focului obiectul ceramic, se transformă cu totul, ca o magie. Pentru mine a fost o decizie timpurie să fac ceramică, iar acum îmi dau seama, din ce în ce mai mult, că am făcut o alegere bună, căci există foarte multe modalităţi de expresie, în variate materiale cum ar fi argila, gresia, faianţa, porţelanul. Chiar dacă ele sunt asociate, mai degrabă, cu zona decorativă, aceste materiale pot reda foarte subtil expresii ale unor stări, obsesii, idei, la fel de bine ca orice material folosit în alte sfere artistice.

Ca orice artist, mă preocupă teme majore şi minore, deopotrivă. Eu le numesc obsesii şi pot să spun că am două astfel de obsesii. Una dintre ele ar fi ideea majoră a dualităţii vieţii. Dualităţile ne urmăresc pe tot parcursul vieţii: benefic/malefic, angelic/demonic, bine/rău, pacific/belicos, adevăr/minciună, ca să enumăr doar câteva dintre ele. Cealaltă obsesie a mea, care-şi are originile chiar în copilărie, este legată de ideea de cub sau a enigmaticei cutii închise, generatoare de mister şi dorinţa de descoperire. Cutia poate fi o surpriză plăcută sau cât se poate de neplăcută… Momentul “prima vista” al unei cutii sau al unui ambalaj este plin de mister/surpriză.

Acesta este momentul pe care vreau să-l imortalizez, de fapt, în lucrările mele. Deschiderea cutiei topeşte mirajul, indiferent dacă ceea ce găseşti înăuntru este bun sau rău … Un titlu precum « Capcane » este un indiciu pentru decriptarea a ceea ce vreau să exprim. Iată un exemplu:

CAPCANĂ, coaja materială a formei tinde să se spargă vizibil în zonele de crăpături… este stop/momentul evadării înlăuntrului.

Multe din lucrările mele au trecut prin a treia ardere, prin tratamentul termic denumit RAKU. Acest tratament termic este pentru mine o reală provocare și experimentare…. în ciuda faptului că utilizez o tehnică de ardere monitorizată electronic, intervine inevitabilul, întâmplătorul și surpriza, care poate fi bună sau dezastruoasă. Tot procesul este ca un spectacol irepetabil (niciodată nu poți repeta procedura de ardere ca un obiect să iasă identic), de aceea este frumos, provocator și incitant. De fapt, toți dorim să creăm unicate”, mărturisește Mana Bucur.

Expoziţia de la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva a acestei remarcabile artiste va fi deschisă în perioada 6 – 24 noiembrie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00 și poat fi vizitată gratuit de publicul iubitor de artă plastică.

„CUTIA MAGICĂ” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.