Cine este Cristian Cațan, liderul politic care, împreună cu AUR, își asumă un nou proiect politic și administrativ pentru Petroșani?

Home Politică Cine este Cristian Cațan, liderul politic care, împreună cu AUR, își asumă un nou proiect politic și administrativ pentru Petroșani?
Cine este Cristian Cațan, liderul politic care, împreună cu AUR, își asumă un nou proiect politic și administrativ pentru Petroșani?

În perspectiva anului electoral 2024, pe scena politică românească apar, pe lângă numele deja consacrate și oameni politici noi, dornici să se implice în viața publică, dornici să devină element al schimbărilor așteptate de cetățeni. Valea Jiului nu face notă discordantă și, în acest context, este relevantă apariția pe scena politică de la Petroșani a unui nou lider politic local. Cristian Cațan este președintele AUR Petroșani și vicepreședinte al Organizației județene a aceleiași formațiuni politice. Numele acestuia este dat și ca fiind candidatul AUR pentru funcția de primar al municipiului Petroșani.

Ne-am propus să-l cunoaștem și să vi-l prezentăm pe Cristian Cațan, drept pentru care am realizat următorul interviu, acordat în exclusivitate ziarului nostru.

  • Domnule Cristian Cațan, îndepliniți de ceva vreme calitatea de președinte al Filialei AUR din municipiul Petroșani, iar în sondajele de opinie sunteți privit ca și candidat pentru funcția de primar al Municipiului Petroșani. Cu toate acestea, păreți mai degrabă un personaj nou pe scena politică și publică locală. Ce vă recomandă pentru aceste calități publice?

Cristian Cațan: Într-adevăr, sunt nou pe eșicherul politic local întrucât n-am mai făcut politică până să intru în partidul Alianța pentru Unirea Românilor. la fel ca mulți români, am detestat politica, dar mai ales ideea de politician. Totuși, sunt implicat în activism încă din anul 2006, alături de George Simion, care a pus bazele Alianței pentru Unirea Românilor. Cei care mă cunosc știu că am fost la începuturile unor campanii ce-au luat amploare peste ani, cum ar fi „Basarabia – Pământ Românesc”, „Decembrie 1989 – Eroii nu mor niciodată” sau „Salvați Roșia Montană”. Am ajuns la concluzia că nu poți interveni cu adevărat în ajutorul comunității decât dacă iei taurul de coarne. Asta am și făcut, la începutul anului 2022, când am acceptat provocarea și am revenit acasă, după aproape 20 de ani. Sunt aici pentru a dezvolta partidul AUR în zonă. Ce mă recomandă ar fi indicat să spună cei care m-au cunoscut, de-a lungul vieții. Ce le pot garanta concitadinilor mei petroșeneni este că eu sunt dintr-un alt aluat și vreau să le demonstrez faptul că, dacă vrei cu adevărat să dezvolți o localitate, se poate. Lumea este sătulă de promisiuni și de sinecuri.

  • Cine sunteți și de unde veniți?

Cristian Cațan: Sunt un om simplu, provenit dintr-o familie modestă din Petroșani. Sunt fiu și nepot de mineri. Am 39 de ani, sunt născut și crescut în Petroșani, am copilărit în Cartierul Aeroport, lângă Școala Generală Nr. 5. Mama, de profesie economist, m-a educat întotdeauna în spiritul corectitudinii, al modestiei și al bunului simț. În același timp, am căutat să mă dezvolt în toate direcțiile. În acest sens, am absolvit Școala de Muzică din Petroșani, studiind vioara, am jucat fotbal la copii și juniori la Jiul Petroșani, Știința Petroșani și Minerul Aninoasa. Legat de sport, cele mai mari performanțe le-am avut în karate, ajungând la centura neagră (1 DAN) sub îndrumarea celui deja numit antrenor emerit al sportului, Sensei Radu Polifronie. Am fost campion național la karate și am avut onoarea să reprezint România la Campionatul Mondial de Karate din Ungaria (2002). Am absolvit Academia Națională de Educație Fizică și Sport și am fost profesor în București.

  • Cum ați regăsit Petroșaniul la revenirea dumneavoastră ”acasă”?

Cristian Cațan: În ultimele două decenii am trăit în București și în Franța, cu o mică sincopă de câteva luni în Marea Britanie. Am văzut ce înseamnă orașe care se dezvoltă și au o strategie. Cu tristețe pot spune că am găsit Petroșaniul așa cum l-am lăsat. Oricum veneam an de an, acasă, pentru a-mi vizita familia. Oamenii vorbesc în ultimele două decenii despre aceleași subiecte: exodul tinerilor fără speranțe, lipsa locurilor de muncă, salariile mizere, nedezvoltarea turismului, prezența corupției în administrația publică locală, atitudinea funcționarilor publici față de cetățeni, angajările pe pile și cumetrii la stat, etc.  

  • Ce-i lipsește, în prezent, acestui municipiu?

Cristian Cațan: Municipiului Petroșani îi lipsește speranța, în primul rând. Îi lipsește un lider care să coordoneze toate activitățile, în interesul cetățenilor. Îi lipsește un primar care să coboare printre cetățeni și să le asculte problemele, fără orgolii infantile și acel „eu le știu pe toate”. Petroșaniului îi lipsește o strategie pe termen lung. De ani de zile, primarul Petroșaniului și omologii săi din Valea Jiului ne vorbesc despre așa-zisa „tranziție justă”. Ce pompos sună, nu-i așa? Întreb și eu cetățenii Municipiului Petroșani: asta este tranziția justă mult visată?

  • De ce este necesară o schimbare la vârful administrației locale din Petroșani?

Cristian Cațan: Pentru că de 17 ani se promovează diletantismul în Primăria Municipiului Petroșani. Criteriile de selecție în ocuparea posturilor-cheie pentru bunul mers al activității aparatului administrativ par a fi diferite de ceea ce se vrea a fi profesionalism. Personal, i-am cerut public demisia primarului, în urma condamnărilor din acest an a doi angajați ai Primăriei Petroșani, pentru infracțiuni de corupție. Primăria trebuie să plătească în solidar cu inculpații aproape un milion de lei, daune materiale. Mai mult decât atât, cei doi inculpați sunt în angajați ai Primăriei. Este clar că în 2024 trebuie să plece acasă, toți cei din vârful administrației locale din Petroșani. Petroșenenii s-au săturat de batjocorirea acestei localități.

  • Care sunt principalele direcții de acțiune pe care le vedeți pentru relansarea economică și socială a municipiului Petroșani? Dar pentru creșterea încrederii oamenilor în administrația publică și în clasa politică?

Cristian Cațan: Voi începe cu a doua întrebare, pentru că de administrația publică și de clasa politică depind direcțiile de dezvoltare și de acțiune. Regândirea organigramei Primăriei Petroșani într-un mod eficient și schimbarea atitudinii fiecărui funcționar public față de cetățeni ar conferi o încredere din partea petroșenenilor. Relansarea economică și socială se va face simțită doar dacă se vor fi implementat cele spuse mai devreme, coroborată cu atitudinea unui primar al cărui scop general ar trebui să fie unul singur: ridicarea standardului de viață al cetățenilor Municipiului Petroșani. Cum? Prin regândirea tuturor tipurilor de negocieri, prin redarea Petroșaniului cetățenilor, prin accesarea de fonduri europene, prin căutarea reală, „din ușă în ușă”, atât în România, cât și în străinătate, a unor investitori care să ofere joburile și salariile pe măsura necesităților locuitorilor Văii Jiului, prin dezvoltarea turismului al cărui potențial este imens. Am o întreagă strategie în acest sens, proiecte pe care le voi scoate în spațiul public, la timpul lor. 

  • Veți fi, într-adevăr, candidatul AUR în alegerile pentru funcția de primar al municipiului Petroșani?

Cristian Cațan: De la bun început mi-am asumat acest proiect, această încercare de a salva localitatea mea natală. Este clar că în prezent, la Petroșani, nu este nimeni altcineva capabil să se lupte din punct de vedere politic cu Tiberiu Iacob-Ridzi. Mi-am anunțat deja în cercurile interne ale partidului intenția de a candida la Primăria Municipiului Petroșani. În curând, voi anunța și lansarea oficială a candidaturii mele, un eveniment la care vă invit cu drag. Am fost plecat aproape 20 de ani din Valea Jiului. M-am educat, m-am dezvoltat continuu, am muncit și m-am întors acasă dispus să ofer tot ce-am acumulat, în folosul cetățenilor Municipiului Petroșani. Vorbeați la începutul interviului despre un sondaj în care sunt menționat drept candidat la Primăria Municipiului Petroșani. Acel sondaj este o glumă. Realmente, în acest moment, iar primarul o știe foarte bine, sunt cotat pe locul 2 în intenția de vot, dar să nu uităm că alegerile locale vor avea loc în septembrie 2024. Avem timp să mai creștem.

  • Are AUR Petroșani o echipă competitivă, care să poată intra cu succes în cursa electorală pentru alegerile locale din 2024?

Cristian Cațan: În acest moment nu există la Petroșani o organizație locală rivală, iar aici mă refer la PNL și PSD, mai organizată, mai închegată și mai motivată decât a noastră, AUR Petroșani. Asta se poate observa cu ochiul liber, analizând activitatea partidelor care activează în Petroșani. Eu împreună cu echipa mea lucrăm zi de zi pentru a scoate Petroșaniul din criza în care se află de 17 ani. Celelalte partide, fie că vorbim de cele aflate la guvernare sau din opoziție, se activează doar în campania electorală. Asta arată respectul pe care îl au pentru români. Îi asigur pe cetățenii Municipiului Petroșani că AUR va câștiga toate rândurile de alegeri din 2024, deci și Primăria Petroșani. Ușile organizației locale AUR Petroșani sunt deschise pentru toți cei care își doresc o schimbare. Îi așteptăm pe toți alături de noi!