Ziua Veteranului marcată la Petroșani de veterani ai Armatei, în frunte cu subprefectul Constantin Fulga

Home Stiri la zi Ziua Veteranului marcată la Petroșani de veterani ai Armatei, în frunte cu subprefectul Constantin Fulga
Ziua Veteranului marcată la Petroșani de veterani ai Armatei, în frunte cu subprefectul Constantin Fulga

Armistițiul de la 11 noiembrie 1918, moment care a pus capăt Primului Război Mondial, a devenit în România, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operațiuni Militare.

În România această zi este marcată din anul 2014, în acord cu prevederile Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale.

Evenimentul a fost marxcat astăzi și în Valea Jiului, la Petroșani, acolo unde reprezentanți ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Valea Jiului au fost prezenți la slujba oficiată de părintele paroh Iulian Selaje, de la Biserica Ortodoxă ”Sfânta Treime” din centrul municipiului Petroșani. Aici, prin grija aceleiași organizații a militarilor rezerviști a fost oficiat și un parastas în cinstea și memoria tuturor eroilor militari români căzuți pe fronturile de luptă din teatrele de operațiuni în care Armata Română a fost prezentă de-a lungul timpului, dar și a camarazilor trecuți, între timp, la cele veșnice.

La eveniment a fost prezent și subprefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, la rândul său fost militar de carieră și fost președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului. ”Memoria camarazilor noștri care au căzut la datorie, cu eroism, în teatrele de operațiuni în care Armata Română a fost prezentă și este mereu prezentă în inimile noastre. Avem datoria de a le păstra vie amintirea, de a le reaminti mereu numele și de a le omagia sacrificiul făcut pentru țară și de a ne ruga pentru ca bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace! În același timp, rememorând această dată importantă din istorie, 11 noiembrie 1918, ne dorim să tragem acele necesare învățăminte despre cât de prețioasă este pacea și cât de fragilă este linia care-i desparte pe oameni de aceste două stări: pacea și războiul. Purtând respect eroilor căzuți în război, onorând memoria camarazilor noștri din toate timpurile, lansăm un apel pentru pace!”, a declarat Constantin Fulga, subprefect al județului Hunedoara.