Serviciu modern de monitorizare legislativă oferit GRATUIT ONG-urilor

Home Stiri la zi Serviciu modern de monitorizare legislativă oferit GRATUIT ONG-urilor
Serviciu modern de monitorizare legislativă oferit GRATUIT ONG-urilor

Conform ultimelor cercetări EQLS, România se află printre statele membre ale UE cu cele mai reduse nivele de participare civică. Doar 2% dintre români au luat parte la proteste sau demonstrații, 6% au semnat o petiție, 5% au comentat probleme politice sau sociale online, în timp ce doar 2% au decis să boicoteze anumite produse.

Issue Monitoring este o platformă modernă de monitorizare legislativă, pusă GRATUIT la dispoziția ONG-urilor, și o soluție pentru creșterea și consolidarea capacitații organizațiilor neguvernamentale din Romania de a coagula interesele cetățenilor si de a îi reprezenta în relația cu autoritățile publice.

O deteriorare a calității democrației se observă la nivel  global, chiar și în democrațiile bine consolidate din Europa și America de Nord, nu numai în România. Această degradare se manifestă prin reducerea participării politice a cetățenilor, o creștere a influenței elitelor și a experților în procesul de guvernare, o extindere a impactului instituțiilor nedemocratice și nereprezentative, soluționarea problemelor semnificative în spatele ușilor închise, de către experți sau organizații supranaționale, și o adâncire a decalajului dintre liderii politici și partidele politice, pe de o parte, și electorat, pe de altă parte.

Centrul pentru Legislație Nonprofit, susținut de platforma de monitorizare legislativă Issue Monitoring, își dorește să schimbe această situație la nivel național, și să ajute la creșterea capacitații ONG-urilor din România de a reprezenta interesele cetățenilor în relația cu autoritățile publice.

Societatea civilă are un rol primordial în realizarea unei democrații participative, în apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, dar și în sprijinirea dezvoltării economice și sociale a grupurilor dezavantajate, fiind de multe ori inițiatorul și promotorul dezvoltării anumitor domenii de interes pentru societate cum ar fi: asigurarea transparenței în spațiul public, promovarea participării publice, serviciile sociale, educația, dezvoltarea comunitară.” Octavian Rusu, Președinte CLNR

De ce este participarea politică a cetățenilor la un nivel atât de scăzut? Pentru că atât cetățenii, cât și ONG-urile, se lovesc de o serie de probleme precum: „accesul limitat la informații privind politicile publice propuse, implementarea neunitară a standardelor de transparență decizională de către autoritățile publice, abordarea pur formală a procesului de consultare publică, termenele extrem de scurte pentru transmiterea observațiilor la modificările propuse, lipsa clarității propunerilor publice precum si a  rezultatelor procesului de consultare” (FRA, 2017).

Pe lângă provocările expuse mai sus, ONG-urile se confruntă și cu timp și resurse umane insuficiente, lipsa expertizei juridice și resurse financiare reduse, care nu permit o monitorizare legislativă constantă.

Mare parte din provocările de mai sus pot fi rezolvate cu ajutorul unei platforme moderne de monitorizare legislativă care filtrează informațiile legislative de interes pentru domenii precum: societate civilă, reglementare ONG, finanțare ONG, transparență decizională, incluziune socială.

Platforma de monitorizare legislativă Issue Monitoring oferă acces în timp real prin alertele personalizate primite direct pe e-mail astfel încât ONG-urile să se poată concentra pe cauzele în care cred, iar informația să ajungă cu ușurință la cetățeni.

De asemenea, săptămânal, ONG-urile pot consulta și un newsletter personalizat cu noutăți legislative din sfera lor de interes, informații despre finanțări naționale și finanțări externe, știri despre cursuri de formare, declarații ale oficialilor, acțiuni ale organizațiilor etc.

Accesarea serviciului gratuit de monitorizare legislativă este simplă. ONG-urile, dar și jurnaliștii interesați, pot să ne contacteze la office@issuemonitoring.ro sau să viziteze pagina IM Civic, pentru a afla mai multe detalii și pentru a obține acces la această resursă valoroasă, prin completarea unui simplu formular.