Uimitoare schimbare la față a Liceului Tehnologic Lupeni, grație investițiilor din fonduri europene

Cu toate că lucrările de implementare a proiectului prin care sunt realizate investiții în reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic Lupeni sunt încă în plin proces de execuție, schimbările profunde pe care acestea transformă practic în totalitate această instituție de învățământ din municipiul Lupeni, înființată cu mai bine de un secol în urmă, sunt tot mai vizibile.

Principalele lucrări care s-au efectuat până în prezent au avut ca obiectiv:

 • izolarea termică a fațadei;
 • izolarea termică a acperișului, inclusiv termoizolarea plăcii peste ultimul nivel al clădirii;
 • repararea acoperisului tip șarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul șarpantei;
 • lucrări de modernizare la nivelul instalațiilor termice, sanitare și electrice;
 • lucrări de înlocuire a pardoselilor existente cu pardoseli din parchet și gresie de trafic, respectiv placarea cu faianță a pereților din băi;
 • demontarea instalațiilor și a echipamentelor montate aparent pe fațada scolii, precum si montarea/remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenție;
 • lucrări de refacere a finisajelor în zonele unde s-a intervenit;
 • repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă potențial pericol de desprindere și/sau afectează funcționalitatea scolii;
 • înlocuirea sistemului de colectarea al apelor pluviale;
 • lucrări de adaptare a infrastructuri sau crearea de facilitați pentru persoanele cu dizabilitați;
 • reparații de tencuieli și finisaje; reparații exterioare de tencuieli si finisaje;
 • refacerea trotuarului de protecție, etc.

Peste 24 de milioane de lei sunt prevăzuți în total, pentru modernizarea și dotarea Liceului Tehnologic din municipiul Lupeni. Din acești bani, 12,5 milioane lei le reprezintă cheltuielile pentru lucrările de modernizare a clădirilor din campusul Liceului, iar diferența o reprezintă dotările cu materiale și echipamente didactice, pentru sălile de clasă, laboratoare și, mai ales, pentru atelierele școală.

Potrivit primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, investițiile care urmează să fie făcute aici vor asigura nu doar reabilitarea și modernizarea spațiilor de învățământ de la unul dintre cele mai vechi și mai apreciate licee de învățământ tehnic și profesional din Valea Jiului, ci vor asigura dotarea corespunzătoare a laboratoarelor și atelierelor școlare astfel încât elevii care învață aici să poată beneficia de cele mai bune condiții pentru însușirea materiilor de studiu dar și pentru calificarea într-o meserie. ”Liceul Tehnologic Lupeni nu este doar o instituție de tradiție în învățământul lupenean, ci și una de care depinde foarte mult viitorul comunității noastre. Știm cu toții că investitorii caută, tot mai mult, forță de muncă formată din oameni tineri, dar bine pregătiți profesional și calificați. Împreună cadrele didactice de foarte bună calitate de la această unitate școlară am reușit să scriem un ambițios proiect european care are în vedere tocmai acest lucru: modernizarea spațiilor educaționale și, mai ales, dotarea atelierelor școală în care elevii vor avea la dispoziție toată infrastructura necesară și toate echipamentele specifice pentru a se califica în diverse meserii pe care le vor putea progresa cu succes imediat după absolvirea școlii. Proiectul nostru, în valoare de peste 24 de milioane de lei, din care peste o treime vor fi investiți doar pentru dotări, este unul care va transforma acest liceu într-adevăr în unul de nivel european”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Acesta a mai precizat că tot în ceea ce privește Liceul Tehnologic Lupeni, municipalitatea din Lupeni implementează în prezent și un alt ambițios proiect de investiții prin care se dorește modernizarea și extinderea bazei sportive de la această unitate de învățământ.

Am promis că dezvoltăm municipiul Lupeni cu fonduri europene și asta facem. Am promis că sectorul educației este unul de maximă prioritate pentru mine și am acționat ca atare. Iar acest proiect pentru modernizarea infrastructurii din învățământul lupenean este încă o dovadă că ceea ce ne asumăm în fața cetățenilor, reușim să și punem în aplicare”, a mai adăugat primarul Lucian Resmeriță.

Lucrări similare, realizate de asemenea prin utilizarea fondurilor europene nerambursabile, sunt realizate și la celelalte unități de învăământ din municipiul Lupeni, proiectele aflându-se în diferite stadii de implementare.