Lucrări de Gustav Klimt expuse în premieră, pentru 3 zile, la Sibiu

În perioada 24-26 noiembrie 2023 Muzeul Național Brukenthal va expune în premieră două lucrări semnate Gustav Klimt – Primăvara și Vara, dar și lucrarea Carol I de Theodor Aman.

Lucrările din patrimoniul Muzeului Național Peleș au fost restaurate în laboratorul Muzeului Național Brukenthal, o premieră în domeniu pentru România.

Muzeul Național Peleș a încheiat în acest an un contract cu Muzeul Național Brukenthal, care prevede restaurarea a două lucrări de pictură realizate de artistul vienez și a unui tablou cu regele Carol I, realizat de artistul român Theodor Aman.

„Primăvara” și „Vara”, clasate Tezaur, restaurate de experții Muzeului Național Brukenthal

„A fost o onoare să avem la Sibiu în custodie două lucrări în ulei realizate de Gustav Klimt, iar Laboratorul de restaurare al Muzeului Național Brukenthal să restaureze aceste piese importante din Muzeul Național Peleș, singura instituție de la noi care adăpostește câteva lucrări semnate de artistul și decoratorul austriac Gustav Klimt. Arta acestuia a contribuit la izbucnirea unei «revoluții» artistice în Europa. Una din cele mai renumite și cunoscute picturi ale lui Klimt este «Sărutul» (1907-1908). Ea datează din așa-numita perioadă «de aur» a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului. De la Muzeul Național Peleș ne-au venit la Sibiu două lucrări: «Primăvara» și «Vara». Lucrările sunt clasate în categoria Tezaur și, conform legislației în vigoare, trebuie restaurate de restauratori cu titlul de expert într-un laborator atestat de Ministerul Culturii. În acest sens, menționez faptul că toți cei cinci restauratori pictură au titlul de expert, iar Laboratorul Muzeului Național Brukenthal este atestat încă din 2011. Cu acordul domnului manager dr. Narcis Dorin Ion cele trei lucrări vor fi prezenate publicului la Muzeul Național Brukenthal, iar alături de aceste lucrări vor fi și explicații cu privire la munca de restaurare. Am considerat că este o șansă pentru sibieni și vizitatori să observe aceste lucrări și etapele procesului de restaurare într-o expoziție”, spune Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Echipa de restauratori pictură a Muzeului Național Brukenthal este alcătuită din Ioan Muntean, Cristina Fău, Andrei Popa, Ilie Mitrea și Celestina Albișor, iar proiectul este realizat cu finanțarea Ministerului Culturii.

„În anul 2023, Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Brukenthal au lansat un parteneriat pentru restaurarea unor lucrări de tezaur din colecția regală de pictură de la Sinaia. Unul dintre primele portrete ale regelui Carol I, după urcarea pe tronul României, a fost realizat în anul 1868 de marele pictor național Theodor Aman. Lucrarea, portret de aparat al domnitorului ce provenea din dinastia de Hohenzollern, îl arată pe tânărul suveran la începutul domniei, în uniformă militară, având în mâna dreaptă ruloul cu decretul de promulgare a tinerei Constituții a României. Lucrare emblematică pentru seria de portrete regale, cea a lui Aman constituie singurul portet realizat de un mare pictor român. Păstrată în depozitele Muzeului Național Peleș timp de decenii, într-o stare de conservare precară, anul acesta lucrarea lui Aman va reveni la viață”, spune dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Național Peleș.

Ansamblu decorativ Klimt, comandat de ctitorul reședinței regale de la Sinaia

Unul dintre cele mai importante ansambluri decorative ale lui Gustav Klimt se află, din anii 1884 – 1885, în Sala de Teatru a Castelului Peleș. Comandă a ctitorului reședinței regale de la Sinaia, ansamblul decorativ „Muze, măști, alegorii, embleme” este revelator pentru talentul părintelui Secesiunii vieneze. Deși tributare academismului târziu de nuanță simbolistă, lucrările anunță spiritul novator al picturii lui Klimt.

Amplele operațiuni de restaurare ale ansamblului încep anul acesta, în cadrul unui program multianual, prin redarea prospețimii pânzelor „Primăvara” și „Vara”, lucrări amplasate pe peretele de vest al Sălii de Teatru, lângă loja regală.