Ziua Națională a României la Petroșani, între respect pentru eroi și petrecere în comunitate

Home Stiri la zi Ziua Națională a României la Petroșani, între respect pentru eroi și petrecere în comunitate
Ziua Națională a României la Petroșani, între respect pentru eroi și petrecere în comunitate

Ziua Națională a României a fost marcată, anul acesta, la Petroșani, prin două evenimente distincte, dar în egală măsură, emnoționante.

Mai întâi, la primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023, oficialități locale, împreună cu membri ai filialei locale a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria” dar și cu alți patrioți locali au participat la o scurtă, dar pe cât de emoționantă, pe atât de necesară, ceremonie de cinstire a eroilor militari căzuți în luptele din  Marele Război al Reîntregirii (1916-1918) care au precedat și au generat istoricul moment de la 1 Decembrie 1918. Aceștia au depus o coroană de flori la monumentul ridicat în cinstea eroilor căzuți în Primul Răzvoi Mondial, în Cimitirul Eroilor de la Petroșani.

Sărbătoarea Zilei Naționale s-a mutat mai apoi în  Parcul Central ”Carol Schreter”, unde discursul primarului Tiberiu Iacob Ridzi a fost urmat de un recital folcloric susținut de tinerii talentați ai Petroșaniului, spectacol oferit ca de fiecare dată cu pasiune și generozitate de Asociația Culturală ”Lirica” din Petroșani, coordonat de prof. Tiberiu Coconeț.

Pentru toți cei prezenți, autoritățile locale au oferit și în acest an tradiționala mâncare de fasole la ceaun și ceai cald.

Este adevărat, anul acesta nu au fost la fel de mulți oameni prezenți la această sărbătoare, la Petroșani, dar asta nu a umbrit cu nimic bucuria celor prezenți. Pentru că, așa cum frumos remarca doamna Lucia Muntean, senator de Valea Jiului, ”atunci când e zi de sărbătoare și comunitatea participă cu bucurie la acțiunile organizate cu acest prilej, totul devine mai frumos și mai atractiv: zâmbetele sunt mai luminoase, vorbele mai prietenoase, iar mâncarea caldă servită în frigul lui decembrie este mult mai bună și mai gustoasă!”

La mulți ani, Petroșani! La mulți ani, România!