Ședință festivă la Petroșani cu prilejul jubileului ”Petroșani 100”

Ședință festivă la Petroșani cu prilejul jubileului ”Petroșani 100”

Seria manifestărilor menite să marcheze momentul aniversar al celor 100 de ani de la declararea localității Petroșani ca oraș, continuă cu o ședință festivă a Consiliului local al municipiului Petroșani. Aceasta va avea loc vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 12,00 în sala Cinematografului ”Șerban Ionescu” din localitate.

Potrivit primarului Tiberiu Iacob Ridzi evenimentul își propune să rememoreze momentul din 12 ianuarie 1924 atunci când, în plenul primei reuniuni a Consiliului local al orașului Petroșani a fost citită Deciziunea nr. 0486, adoptată în 4 ianuarie 1924 de către Consilul de Miniștri al României condus de marele om politic și de stat Ion I.C. Brătianu. ”Acest pas care a consfințit intrarea Petroșaniului în rândul localităților urbane ale României a fost unul decisiv pentru comunitatea noastră și avea să marcheze parcursul istoric al acesteia până în zilele noastre. Nu sunt foarte multe localități din România, dacă excludem desigur marile orașe ale țării, care se pot mândri cu acest statut al recunoașterii civilizației urbane încă de acum un secol și de aceea ne mândrim cu succesul repurtat de primarul Petru Iacob în 1924. Așa cum am spus, anul 2024 va sta sub semnul acestui Centenar al Petroșaniului, sub egida căruia vom organiza o serie de evenimente care să reflecte importanța acestui act administrativ de mare însemnătate”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Ședința festivă a Consiliului local al municipiului Petroșani din 12 ianuarie 2024 va fi dublată de o festivitate aniversară la care au fost invitate să participe o serie de personalități din comunitatea locală, dar și oficialități din Valea Jiului și județul Hunedoara, din toate domeniile de activitate.

Cu acest prilej va avea loc și prezentarea ediției jubiliare a volumului ”Petru Iacob – primul primar al orașului Petroșani. Cronicile urbei. 1918-2024”, o lucrare documentară de anvergură realizată de scriitorul Marian Boboc.

De asemenea, în cadrul evenimentului va fi prezentat un videoclip care aduce în atenție cei 100 de ani de dezvoltare urbană ai Petroșaniului în 100 de imagini.

Mai mult, seria prezentărilor istorice și documentare, precum și discursurile invitaților se vor intercala cu o serie de momente artistice prezentate de tineri talentați ai municipiului Petroșani.

Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de istoria celor 100 de ani de la ridicarea la rang de oraș a celei mai importante așezări urbane ale Văii Jiului.