Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” Petroșani anunță prima premieră a anului: ”Ciuleandra” după Liviu Rebreanu, în regia lui Dumitru Acriș

Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” Petroșani anunță prima premieră a anului: ”Ciuleandra” după Liviu Rebreanu, în regia lui Dumitru Acriș

Prezentat în cadrul festivalului aniversar de teatru din luna decembrie 2023 care a marcat aniversarea a 75 de ani de la înființarea Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, spectacolul ”Ciuleandra”, un excepțional musical pus în scenă de trupa Teatrului Național ”Satiricus” din Chișinău, sub bagheta regizorului Alexandru Grecu, s-a bucurat de un mare succes, cucerind publicul iubitor de teatru din Valea Jiului.

Nu doar acest succes la public, ci și antecedentele unei colaborări de excepție dintre Teatrul Național ”Satiricus” din Chișinău și Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, închegate în ultimii doi ani, au deschis ideea montării valoroasei drame a lui Liviu Rebreanu, ”Ciuleandra” în Valea Jiului. Iar pentru materializarea acestui proiect, reputatul regizor basarabean Dumitru Acriș a fost invitat să conducă direcția scenică a acestui spectacol, cu actori ai teatrului din Petroșani.

Secretarul literar al teatrului din Petroșani, criticul de teatru Claudiu Groza apreciază că decizia de a-i încredința lui Dumitru Acriș regia acestui spectacol a fost una mai mult decât inspirată. ”Dumitru Acriș, regizorul spectacolului „Ciuleandra”, la care echipa noastră lucrează în prezent, este o personalitate a teatrului contemporan. Dima, cum îi spun apropiații, s-a născut în 1983, în Basarabia. A studiat actoria la Chișinău, unde a urmat și un masterat în regie de teatru contemporan. A jucat timp de 12 ani, ca actor, la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. În 2017 a absolvit regia la cea mai prestigioasă școală de teatru din Rusia: Universitatea Națională de Artă Teatrală „Gitis” din Moscova. A montat numeroase spectacole pe texte clasice (Cehov, Goethe, Schiller, Shakespeare), dar și autori contemporani (Soljenițîn, Bulgakov, Ken Kesey, Pavel Sanaev, Elise Wilk, Iaroslava Pulinovici), în Rusia, România, Bulgaria, Marea Britanie ori Republica Moldova. A fost nominalizat de două ori la cel mai important premiu teatral din Rusia, „Masca de aur”, la categoria cel mai bun regizor și cel mai bun spectacol. Spectacolele montate de Dumitru Acriș au participat la festivaluri teatrale prestigioase din Edinburgh (Scoția), Avignon (Franța), Coreea de Sud, Egipt, Turcia etc. Cele mai recente spectacole românești ale sale sunt „Pescărușul” de Cehov la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și „Ținutul din miezul verii” de Tracy Letts la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad”, spune Claudiu Groza.

Dumitru Acriș se află la prima colaborare cu echipa Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani însă, așa cum recunoaște cu sinceritate, romanul lui Liviu Rebreanu ”Ciuleandra” este o pasiune mai veche de-a sa. ”Este o operă potrivită pentru a fi transpusă în diferite forme de expresie scenică. Eu am ales o formă provocatoare, pentru a confrunta publicul cu o serie de probleme sociale și psihologice din realitatea de azi. Prin aceasta doresc să obțin un impact mai profund asupra spectatorului, să-i stimulez gândirea critică și emoția artistică. Din perspectivă socială, spectacolul Ciuleandra reflectă fenomenul dominant al vieții moderne din spațiul românesc: influența corupției și a intereselor politice asupra justiției. Personajul Puiu Faranga se încadrează în arhetipul contemporan al copilului de bani gata. Din perspectivă psihologică, spectacolul nostru explorează mecanismele subconștientului uman, care pot genera comportamente iraționale și violente. Dansul Ciuleandra are o semnificație simbolică în poveste. Este un dans cu o accelerație ascendentă, care exprimă o stare de exaltare și de nebunie, fiind asociat cu momentul în care Puiu își omoară soția. Elementele folclorice vor oferi publicului o imagine autentică și colorată a vieții țărănești, dar și o cheie de interpretare a psihologiei personajelor, a sensurilor anumitor scene”, spune regizorul Dumitru Acriș.

Spectacolul ”Ciuleandra” într-o dramatizare realizată de Angelina Roșca-Ichim, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, îmbracă în viziunea regizorală a lui Dumitru Acriș forma dramaturgică cu accente muzical-coregrafice care anunță un proiect teatral special cu care Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” deschide anul cultural 2024 de la Petroșani. Reprezentațiile de gală ale acestui spectacol vor avea loc, într-o dublă premieră, vineri, 19 ianuarie și sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 18.00.

În spectacolul ”Ciuleandra” după Liviu Rebreanu, regizorul Dumitru Acriș a realizat o distribuție care-i aduce în fața publicului pe actorii: Patricia Buraga, Mihai Rădulea, Dorin Ceagoreanu, Cosmin Brehuță, Izabela Badovics, Mihai Sima, Oanal Liciu-Gogu, Irina Bodea-Radu, Mihai Alexandru, Robert Vladu, Daniel Cergă, Bogdan Tălmaciu, Simona Codreanu și Andrei Șchiopu. Coregrafia momentelor de dans este semnată de Ștefan Lupu.

Biletele pentru dubla premieră a acestui eveniment teatral s-au pus în vânzare la agenția Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.