Întâlnire cu Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, la Deva

Întâlnire cu Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, la Deva

Așa cum face în fiecare an, și în miezul lunii ianuarie 2024, la 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, i-a invitat pe toți iubitorii de poezie, pe toți cei care îl prețuiesc pe marele nostru poet să ia parte la suita de manifestări organizate pentru a-i cinsti memoria.

Astfel, toți cei care iubesc, cunosc și respectă creația lui Mihai Eminescu, cei care îi iubesc versul fără pereche, s-au întâlnit la locul devenit de acum tradițional: statuia poetului din Parcul Cetății. Vers și muzică au răsunat și în acest 15 ianuarie lângă statuia poetului nostru național.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene spune că anul acesta, cea de-a XV-a ediție a manifestării Eminesciana s-a situat sub genericul ”Eminescu sau infinitul poeziei”, potrivit unui citat preluat dintr-un studiu al criticului literar Garabet Ibrăileanu care compară senzația de infinit, de nesfârșire pe care o generează muzica de aleasă calitate cu bucuria pe care o trăim atunci când citim, când auzim o poezie scrisă de Mihai Eminescu. Ioan Sebastian Bara apreciază că această bucurie fără margini se face simțită de aproape 150 de ani, de când pe cerul literaturii române a apărut și strălucește astrul numit Mihai Eminescu.

Ca întotdeauna, momentele artistice oferite celor prezenți la omagierea lui Eminescu de către artiști plini de har și sensibilitate au fost de un înalt nivel, pătrunse de o emoționantă simțire.

În prima parte a zilei, la statuia lui Eminescu din Parcul Municipal „Cetate” Deva, manifestările au fost deschise de managerul bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara, care a salutat prezența la acest eveniment a președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a administratorului public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, a reprezentanților instituțiilor de cultură și de învățământ devene, a scriitorilor hunedoreni, a elevilor și a tuturor participanților la eveniment.

Conducerea Consiliului Județean Hunedoara a ținut să onoreze așa cum se cuvine, cu respect și prețuire, memoria marelui nostru poet  împărtășind  cu toți cei prezenți emoția acestor momente speciale. ”Am fost onorat să particip la manifestările organizate la Deva, de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”, în Parcul Cetate. Un eveniment devenit deja tradiție, care aduce la un loc oameni de cultură, reprezentanți ai administrației, elevi de la școlile din Deva și iubitori ai operei eminesciene. Evocarea figurii poetului nostru național a fost urmată de un scurt moment artistic și de depunerea de flori la statuia lui Mihai Eminescu. Prin cuvintele sale pline de înțelepciune și frumusețe, Mihai Eminescu a reușit să surprindă, ca nimeni altul, esența ființei noastre naționale și să transmită contemporanilor săi și generațiilor care i-au urmat iubirea pentru limba și cultura română. Eminescu a lăsat în urma sa o operă vastă, scrieri, articole de presă, o activitate literară și politică extrem de apreciate, dar nu lipsite de controverse. Pentru fiecare națiune, cultura reprezintă un pilon de bază care îi conferă identitate națională și individualitate în lume, un tezaur de valori și tradiții păstrate nealterate și transmise cu mare grijă din generație în generație. Vă îndemn să promovăm și să susținem cultura în toate formele sale, să citim, să ne îmbogățim mintea, sufletul și să ne conectăm cu rădăcinile noastre. Felicit Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și pe inimosul său manager, Sebastian Bara, pentru evenimentele pe care le organizează, de fiecare dată, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, dar și pentru toate evenimentele de marcă pe care le-a organizat de-a lungul ultimilor ani. Agenda din acest an este, de asemenea, una bogată în manifestări culturale ceea ce mă face mândru de buna colaborare pe care o avem. Împreună, Consiliul Județean Hunedoara și Biblioteca Județeană, continuăm ofensiva culturală de promovare a județului nostru. Este o muncă nobilă și frumoasă, care ne face cinste și ne așează în rândul județelor cu un patrimoniu cultural de excepție, care trebuie cunoscut de cât mai multă lume”, a declarat președintele CJH, Laurențiu Nistor.

De altfel, Ioan Sebastian Bara a ținut să remarce, la rândul său, implicarea președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și a administratorului public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, în susținerea activităților culturale și sprijinul permanent acordat Bibliotecii județene în derularea tuturor evenimentelor culturale care au adus Biblioteca în centru atenției publicului iubitor de cultură.

Cu prilejul Ziulei Culturii Naționale, în parcul Cetate din Deva, lângă statuia marelui poet național Mihai Eminescu au avut loc mai multe momente artistice emoționante. Membrii Fundației Rock Filarmonica au prezentat momentul intitulat „Sonetul muzical eminescian” – în interpretarea artiștilor Florian Chelu Madeva, Alexandrina Chelu-Schorr și Florin Petroniu Avram, care a inclus sonete eminesciene ilustrate muzical cu talent și sensibilitate. Sonetele marelui poet au fost așezate pe muzică de muzicianul și compozitorul Florian Chelu Madeva, în cadrul unui proiect inedit, de o incontestabilă valoare artistică. Au fost prezentate câteva dintre cele mai frumoase sonete muzicale eminesciene, mai ales cele mai puțin cunoscute, inclusiv satirice.

„Doina, dorul și sufletul românesc transpuse în cântec” a fost genericul următorului număr artistic susținut de mult îndrăgitul artist, solistul vocal Cristian Fodor. Fiecare cântec pe care acesta l-a interpretat a adus bucurie și emoție în suflet, participanților, prin trăirea extraordinară cu care a tălmăcit minunatele versuri eminesciene cu vocea lui caldă, profundă, cultivată.

Întâlnirea din parc s-a încheiat cu depunerea de flori la statuia lui Mihai Eminescu, de la nașterea căruia s-au împlinit 174 de ani.

În continuarea activităților dedicate Zilei Culturii Naționale de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”, la Sala de Lectură a bibliotecii, o serie de poeți hunedoreni, cunoscuți și îndrăgiți, precum Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Andrei Caucar, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Valentin David, Viorica Dobocan, Dumitru Dumitrescu, Dorel Neamțu, Doina Nelega, Dorin Olariu, Carmen Pinte, Paulina Popa, Maria Sângerean-Sibioara, Dumitru Tâlvescu, Ana Tricu, Victor Vaida, Ioan Vasiu, au susținut un recital de poezie.

În plus, la Sala „Europa” din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, s-a desfășurat, tot în organizarea Bibliotecii județene, concursul intitulat  „Eminescu – Muntele fără poteci”, derulat între elevii de la colegiile și liceele din Deva pe subiecte legate de viața și creația marelui nostru poet. La concurs au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva: Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Liceul Tehnologic „Transilvania”, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”.

Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viața, opera și receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din: Ioan Sebastian Bara, managerul bibliotecii județene, Diana Ferencz, bibliotecară, Camelia Mestecănean, bibliotecară și Mihaela Țoța, bibliotecară. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câștigătoare următoarele echipe, aparținând colegiilor/liceelor din Deva:

  • Locul I: Colegiul Național „Decebal”,
  • Locul II: Liceul Tehnologic „Transilvania”,
  • Locul III: Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”.

Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea bibliotecii județene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.

De asemenea, în incinta bibliotecii, la Sala de Lectură, a fost organizată expoziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, zecile de volume din patrimoniul bibliotecii fiind o dovadă a aprecierii de care creația lui Eminescu  s-a bucurat întotdeauna, indiferent de vremuri.

 ”Ne-a bucurat prezența, pe durata întregului program, a prietenilor dintotdeauna, a scriitorilor – poeți și prozatori, jurnaliști și alți oameni de cultură – care mereu au fost alături de biblioteca noastră pe care au simțit-o și o simt, pe bună dreptate, ca pe a doua lor casă. Au fost alături de noi dascălii, profesorii care au știut întotdeauna să sădească în sufletele elevilor dragostea pentru literatura română, pentru creația marilor noștri scriitori, pentru Eminescu în primul rând. Merită întreaga noastră prețuire și recunoștință. Numărul mare de participanți la acest eveniment evocator al lui Mihai Eminescu ne-a întărit din nou convingerea că Poetul e nemuritor și va rămâne veșnic în inimile românilor de pretutindeni”, a mai spus, în concluzie, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”.