”Povestea neamului frumos” de Valeriu Butulescu, încă o punte peste Prut, cu gândul la viitoarea unire

”Povestea neamului frumos” de Valeriu Butulescu, încă o punte peste Prut, cu gândul la viitoarea unire

Una dintre cele mai apreciate piese de teatru ale dramaturgului petroșenean Valeriu Butulescu, ”Povestea neamului frumos”, pusă în scenă anul trecut la Teatrul Republican ”B.P. Hașdeu” din Cahul (Rep. Moldova) trece Prutul, urmând să fie prezentată publicului din România în două reprezentanții de gală, care vor avea loc, prima pe 24 ianuarie 2024, la Brăila și a doua, pe 27 martie 2024, la București.

Piesa lui Valeriu Butulescu a fost prezentată în premieră, la Teatrul ”B.P. Hașdeu” din Cahul anul trecut, la 1 Decembrie, sărbătoarea Marii Uniri a tuturor românilor. Nici cele două date în care spectacolul va fi prezentat publicului din România nu au fost alese întâmplător, 24 ianuarie fiind ziua în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să fie ales, cu 165 de ani în urmă, concomitent, la cârma Țării Românești și Moldovei, confințind momentul cunoscut în istoria românilor drept ”Mica Unire, iar 27 martie, amintește un alt reper istoric al nației române și anume ziua unirii României cu Basarabia.

”Am scris această piesă cu gândul la Viitoarea Unire. Atâta poate face lumea teatrului pentru Unire. E o dorinţă fierbinte, resimţită pe ambele maluri ale Prutului. Lumea politică trebuie să o pună în operă”, spune dramaturgul Valeriu Butulescu.

Spectacolul ”Povestea neamului frumos” de Valeriu Butulescu, montată la Teatrul Republican ”B.P. Hașdeu” din Cahul poartă amprenta regizorală a lui Boris Melinti, scenografia fiind semnată de Andreea Melinti iar muzica originală îi aparține lui Ghenadie Ciobanu. Personajele principale ale acestui spectacol sunt interpretate de actorii Radu Corlăteanu (în rolul lui Traian) și Igor Caras (în rolul lui Decebal).

Fotografie: Armanda Filipine