Începe proiectul de eficientizare energetică a clădirii Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Începe proiectul de eficientizare energetică a clădirii Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Primul proiect implementat de Consiliul județean Hunedoara, cu fonduri atrase prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să intre, în prima jumătate a acestui an, în execuție, la Petroșani. Acesta vizează reabilitatea clădirii Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani și creșterea eficienței energetice a acesteia.

Nu mai puțin de 11 milioane de lei sunt alocați pentru acest proiect, după ce Consiliul județean Hunedoara a aprobat devizul general actualizat al acestui proiect, prin HCJ nr. 13/2024.

Zilele acestea, echipa din cadrul Unității de Imprementare a Proiectului (UIP) constituită la nivelul administrației județene, a fost prezentă la fața locului pentru discuții cu conducerea teatrului, dar și pentru a stabili de comun acord un grafic de implementare al acestui proiect. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram apreciază că, dacă toate lucrurile merg bine, undeva la începutul acestei veri, clădirea teatrului din Petroșani va intra în programul de reabilitare.

”Sunt prevăzute în acest proiect, o serie de lucrări de investițșii care au drept scop creșterea eficienței energetice și reabilitarea din punct de vedere funcțional și estetic a clădirii Teatrului ”I.D. Sîrbu”. Am finalizat toate documentele preliminare necesare și suntem în prezent în faza în care depunem documentația la Primărie pentru a obține autorizația de construcție. Noi estimăm că, dacă nu vor exista nici un fel de probleme, în luna iunie să putem începe efectiv lucrările care au că termen de execuție 15 luni de la data începerii. Pentru acest proiect, care este primul proiect pe PNRR al Consiliului județean pentru care toate documentațiile sunt finalizate și va fi probabil primul care va începe în județul Hunedoara, președintele Laurențiu Nistor acordă toată atenția și tot sprijinul întregii echipe din UIP, astfel încât să reușim cât mai repede să dycem la bun sfârșit și acest nou proiect al CJH pentru Valea Jiului. Desigur, marea provocare va fi aceea de a găsi cât mai repede și un constructor pentru acest obiectiv, pentru că aceasta este cea mai mare problemă pentru toate investițiile publice, nu doar la noi, ci peste tot în țară”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Mircea Davidescu, consilier în cadrul Serviciului de Investiții al Consiliului Județean Hunedoara arată că, în documentația acestui proiect sunt prevăzute o serie de lucrări, unele având un grad de complexitate ridicat. ”Se vor executa lucrări de anvelopare exterioară a clădirii teatrului, înlocuirea tâmplăriei, reabilitarea trotuarelor și a scărilor exterioare, reabilitarea acoperișului, a învelitoarelor, a șarpantelor și termoizolarea acestora. De asemenea, proiectul fiind unul de eficientizare energetică, vor fi reabilitate, sau schiar schimbate, în funcție de necesitate, instalațiile de încălzire și instalațiile electrice și se vor monta inclusiv panouri solare, prin intermediul cărora se va asigura consumul de apă caldă”, a declarat Mircea Davidescu.

Directorul Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, Irina Bodea-Radu apreciază implicarea administrației județene în sprijinirea acestei instituții de cultură și prin derularea acestui obiectiv de investiții, care completează sprijinul semnificativ oferit permanent pentru susținerea activităților cultural-artistice ale instituției. Aceasta precizează că, din fericire, lucrările de investiții, chiar dacă presupun organizarea mai multor șantiere, nu vor afecta activitatea artistică, iubitorii de teatru putându-se bucura de spectacolele de aici și pe perioada implementării acestui proiect. Mai mult, ca urmare a dispoziției date de conducerea CJH, instituțiile de cultură din subordinea CJH vor colabora și mai eficient în acest an, în realizarea unor proiecte cultural-artistice dedicate publicului din Valea Jiului și din tot județul Hunedoara.