Liceeni din Valea Jiului în competițiile naționale ale viitorilor specialiști din HoReCa

Liceeni din Valea Jiului în competițiile naționale ale viitorilor specialiști din HoReCa

Nevoia de specialiști în domeniul HoReCa pe fondul dezvoltării sectorului de turism și, mai ales, al perspectivelor acestuia pentru economia Văii Jiului, este unul cât se poate de evident.

În acest context, reprezentanții liceelor în care tinerii din Valea Jiului se pregătesc pentru diverse domenii din cadrul acestui tip de activitate economică, își testează cunoștințele nu doar în orele de curs și la examenelor școlare, ci și în diverse competiții regionale sau naționale organizate sub egida unor mari companii de profil sau a unor asociații profesionale.

Zilele trecute, spre exemplu, o echipă a Colegiului Economic „Hermes” a participat la competiția națională WORLDSKILLS HOTEL RECEPTION & HOUSEKEEPING, desfășurată la Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca. Din echipa Colegiului Economic „Hermes” din Petroșani au făcut parte elevii Denisa Grigorescu și Ștefan Leach, împreună cu profesorii coordonatori ai acestora.

Denisa Grigorescu și Ștefan Leach, reprezentanții Colegiul Economic ”Hermes” Petroșani la concursul național ”WorldSkills Hotel Reception”

A doua ediție a concursului WorldSkills Hotel Reception and Housekeping din România, destinat elevilor de liceu care studiază domeniul turismului și al ospitalității, a reunit la start  28 de elevi de la licee membre ale Rețelei Parteneriale 9 Turism creată prin proiectul ERASMUS+: EQAVET-NRP-RO2019-2022 al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, respectiv: Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”, Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu”, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Colegiul Tehnic „Grivița” și din țară: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Oradea, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Timișoara, Colegiul Economic „Hermes”, Petroșani, Liceul Tehnologic ”Horea” Marghita, Liceul Tehnologic Meserii și Servicii, Buzău, Colegiul Economic „Regele Mihai I” Buzău.

Concursul a presupus două secțiuni: Housekeeping, în care elevii și-au demonstat abilitățile de aranjare profesională a patului hotelier și o secțiune a Recepționerilor de hotel în care elevii au concurat în cadrul a două probe: Front office și Back office, cu subiecte de evaluare precum: rezervarea hotelieră, operații de check in, comunicarea cu oaspeții, asistarea turistică pe parcursul sejurului.

Competiția WorldSkills Hotel Reception and Housekeeping a fost inițiată de Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism Edu4Tourism pe formatul WorldSkills, împreună cu fundația WorldSkills Romania, cu contribuția Federației Industriei Hoteliere din România.

Această olimpiadă pune în valoare calitățile dezvoltate prin educația pentru turism și ospitalitate oferită tinerilor de liceele tehnologice și învățământul profesional și dual. În plus, este un instrument de atragere a tinerilor către domeniul turismului, le arată complexitatea și eleganța meseriilor din acest domeniu, fiind un concurs în condiții de lucru reale, în spațiul unui hotel, cu probe practice construite pe baza standardelor profesionale internaționale din industria ospitalității”, spune Larisa Ile, organizator, fondator Edu4Tourism.

Mihai Constantin Kosta, reprezentant al Liceului Tehnologic ”Retezat” Uricani în finala concursului național ”Tinerii Bucătari” de la Odorheiu Secuiesc

Un alt exemplu de bune practici în domeniul pregătirii tinerilor liceeni în domeniul HoReCa vine de la Uricani, unde elevul Mihai Constantin Kozsta, de la Liceul Tehnologic ”Retezat” Uricani s-a calificat din nou în etapa finală a concursului ”Tinerii Bucătari” organizat la Septimia Hotels & SPA Resort din Odorheiu Secuiesc.

Concursul „Tineri bucătari” este o competiție culinară adresată liceenilor din România, iar pentru etapa finală a acestuia, programată să se desfășoare între 25-29 martie 2024 la Odorheiu Secuiesc au fost selectați 20 de tineri de la licee de profil din Buzău, Botoșani, Uricani, Suceava, Blaj, Sebeș, Brănești, Aiud, Sînmartin, Cluj Napoca, Joseni, Sf. Gheorghe, Gheorghieni și Odorheiu Secuiesc.

Finala va avea loc în Odorheiu Secuiesc, la Septimia Hotels & SPA Resort. Programul finalei – 5 zile – va fi transmis „tinerilor bucătari”, la începutul perioadei de înscrieri, decătre inspectoratele județene. Pe lângă probele de gătit, finaliștii vor participa și la alte activități carevizează cunoașterea județului Harghita, zona Odorhei, dar vor avea și oportunitatea de a-și dezvolta oimagine completă privind funcționarea unui centru turistic.