INSEMEX Petroșani și cifrele definitorii ale unei activități de succes

INSEMEX Petroșani și cifrele definitorii ale unei activități de succes

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă de la Petroșani, cunoscut sub acronimul INCD-INSEMEX Petroșani împlinește în toamna acestui an 75 de ani de la înființare.

În toată această perioadă de timp, instituția (singura de acest fel care funcționeză într-o localitate din România, în afara Capitalei sau a unui oraș reședință de județ) și-a câștigat nu doar un nume de prestigiu în cadrul instituțiilor de cercetare din țara noastră, ci și o reputație națională și internațională foarte bună, ca urmare a proiectelor de cercetare dezvoltate în cadrul acesteia, a invențiilor și inovațiilor, a expertizelor și, în general, a activităților de înaltă calitate derulate de echipa de cercetători. Demn de precizat este faptul că acest institut, care a fost constituit în urmă cu 75 de ani ca o structură menită să asigure sprijin minelor din Valea Jiului, ar fi putut avea, după 1989, soarta acestora.

Din fericire, și de-a lungul ultimilor trei decenii, conducerea acestuia a fost asigurată de oameni cu viziune care au reușit nu doar să salveze acest institut de cercetare, ci și să deschisă calea spre regândirea misiunii și activităților acestuia. ”Nu a fost ușor să facem această trecere de la dependența totală de industria minieră la ceea ce suntem astăzi. Procesul a fost inițiat de directorii care au fost la conducere înaintea mea și cărora le mulțumesc pentru curaj, viziune și implicare. Încet-încet, fără a renunța la activitățile noastre pentru sectorul minier, care ne definesc, am început să ne ocupăm de problematica aceasta a activităților industriale cu pericol potențial de emitere a noxelor, a gazelor toxice sau inflamabile, a prafurilor combustibile și inflamabile. Este clar că dacă nu am fi reușit să facem acest lucru, odată cu declinul mineritului și declinul acestui Institut ar fi fost unul inevitabil și ireversibil”, spune dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INSEMEX.

Sărbătoarea acestui an aniversar vine însoțită de un alt moment de bilanț care-l aduce în atenție chiar pe directorul general al INCD INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman, aflat în fruntea acestui colectiv de exact un deceniu. O auto-analiză pe care acesta și-a propus să o facă odată cu acest moment de bilanț  scoate la lumină dezvoltarea de-a dreptul fabuloasă pe care această instituție a avut-o în ultimii 10 ani, din toate punctele de vedere. Cifrele uimitoare aduc în atenție rezultatele definitorii ale unei activități de succes, derulate de un colectiv de oameni valoroși, cu o înaltă pregătire și cu o capacitate de muncă exemplară.

Spre exemplu, în ceea ce privește veniturile, dacă în anul 2013 acestea se cifrau la 12.474.195 lei, la nivelul anului 2023 acestea au crecut la valoarea de 40.248.791 lei, marcând o creștere absolută care se cifrează la nu mai puțin de 27.774.596 lei. Mai mult, în același interval de timp, profitul activităților INCD-INSEMEX a crescut exponențial, astfel că, dacă în 2013 acesta era de 2.113.723 lei, zece ani mai târziu acesta a atins valoarea de 3.365.258, ceea ce înseamnă o creștere absolută în valoare de 1.251.535 lei.

”Trebuie să recunosc că atunci când am primit rezultatele acestei analize asupra evoluției indicatorilor economico-financiari din perioada celor 10 ani de când am fost desemnat la conducerea INCD-INSEMEX și eu am fost surprins de aceste creșteri care nu fac altceva decât să demonstreze valoarea muncii noastre, a întregii echipe, cărora le mulțumesc și pe această cale pentru toată activitatea lor în cadrul colectivului nostru. Pentru opinia publică este important să precizez faptul că instituția noastră funcționează exclusiv pe bază de autofinanțare. Asta înseamnă că, deși suntem o instituție care aparține statului român, nu suntem bugetari, nu primim finanțare de la stat, ci ne constituim veniturile doar din activitățile pe care le derulăm, din concursurile naționale și internaționale de proiecte pe care reușim să le câștigăm”, spune dr.ing. George Artur Găman.

În acest sens, succesul Institutului de Cercetare-Dezvoltare de la Petroșani vine și din investiția pe care echipa managerială a reușit să o facă, an de an, în creșterea calității capitalul uman. Astfel, dacă în urmă cu 10 ani, la INCD-INSEMNEX lucrau 26 de cercetători deținători ai titlului de doctor în științe și doar 2 cercetători științifici gradul I, la finalul anului 2023, în cadrul Institutului activau 48 de cercetători deținători ai titlului de doctor în științe, iar creșterea numărului de cercetători științifici gradul I este și mai spectaculoasă, de la 2 la nu mai puțin de 32.

Evident că, în aceste condiții, ținând cont de toate argumentele balanței economice și profesionale, inclusiv câștigurile salariale ale angajaților de la INCD–INSEMEX au cunoscut o ”explozie” în ultimul deceniu, astfel că de la un nivel mediu salarial de 3.085 de lei (în 2013) s-a ajuns la… 16.106 lei (în 2023), consemnând o creștere de peste 13.000 de lei. ”Pentru că, odată cu declanșarea disputelor politice ale anului electoral 2024 au apărut o serie de referiri la veniturile mele salariale, mă văd nevoit să repet faptul că nici eu și nici unul dintre colegii mei, chiar dacă avem salarii relativ mari comparativ cu alte categorii profesionale sau luând ca termen de comparație salariul minim pe economie, acestea sunt o urmare a muncii pe care o depunem, uneori cu sacrificii și cu riscuri greu de asumat și repet, fără a aduce o cheltuială de la bugetul public. Cât despre salariul meu, pot să vă spun că el nu este la valoarea celui prezentat în spațiul public de diverși politicieni și nici măcar nu este cel mai mare salariu din colectivul INCD-INSEMEX, alți 4 colegi având, spre exemplu, salarii mai mari”, explică dr.ing. George Artur Găman.

Directorul general al INCD-INSEMEX Petroșani le solicită celor care și-au propus să implice acest institut de cercetare în dezbaterile cu iz politicianist și electoral să renunțe, să nu arunce cu noroi într-o instituție care și-a dovedit utilitatea și necesitatea și într-un colectiv de oameni care și-au probat valoarea și performanța ci, pe cât posibil, să sprijine această entitate care a devenit, în cei 75 de ani de activitate, un reper important, eficient și valoros pe harta activităților de cercetare din România, a cărui activitate este cunoscută și apreciată și dincolo de granițele țării și cu care, din toate aceste motive, comunitatea din Valea Jiului nu poate decât să fie onorată de existența acestuia.