Nominalizări în serie la Premiile UNITEM, în Republica Moldova, pentru piesa “Povestea neamului frumos” de Valeriu Butulescu

Nominalizări în serie la Premiile UNITEM, în Republica Moldova, pentru piesa “Povestea neamului frumos” de Valeriu Butulescu

Gala  Premiilor UNITEM  este un concurs anual care pune în valoare  performanţa, originalitatea şi profesionalismul trupelor teatrale din Republica Moldova.

Ca în fiecare an, Teatrul “Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul a participat cu trei spetacole la această competiţie supremă. Rezultatul este impresionant: trupa din Cahul a reuşit să cucerească nu numai publicul spectator, dar şi juriul celui mai prestigious concurs teatral din Republica Moldova. Teatrul cahulean  a obţinut nu mai puţin de şase nominalizări, dintre care trei sunt legate de piesa dramaturgului român Valeriu Butulescu.

Juriul de selecție al Galei Premiilor UNITEM 2024, ediția a XXIII-a, a fost format din:

– Onorina Burlacu-Tănase, actriță, Artistă Emerită, preşedintele juriului de selecție;

– Constantin Haret, actor, Artist al Poporului;

– Ana Ghilaș, dr., cercetător științific coordonator, secția Arte audiovizuale, Institutul Patrimoniului Cultural, conferențiar universitar, catedra Studii teatrale, AMTAP.

Juriul de selecție a vizionat spectacolele care au avut premiera în perioada 10.04.2023-04.02.2024 în teatrele profesioniste din Republica Moldova.

Astfel, juriul l-a nominalizat pentru cel mai bun rol principal masculin pe actorul  Radu Corlăteanu, pentru rolul lui Traian în spectacolul „Povestea neamului frumos” de Valeriu Butulescu, regia Boris Melinti, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu”;

Pentru acelaşi spectacol, actorul Constantin Mocanu  a fost nominalizat la cel mai bun rol secundar masculin, pentru rolul Bicilis, iar Andreea Melinti, pentru cele mai reuşite costume.

Spectacolul poartă un mesaj viguros de re-Unire a pământurilor româneşti. Nu întâmplător, premiera absolută a piesei a avut loc pe 1 Decembrie 2023, în Republica Moldova, iar pe 24 Ianuarie, la Brăila s-a jucat şi primul spectacol în România.  Dincolo de Prut se joacă în mod constant. Următorul spectacol în România se va desfăşura la Bucureşti, pe 27 martie, când se sărbătoreşte împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

De menţionat că piesele lui Valeriu Butulescu au fost distinse cu nominalizări şi premii UNITEM şi în stagiunile trecute. Este vorba despre comedia “Insula femeilor” şi despre drama cu accente comice “Herghelia albastră”, ambele regizate, dincolo de Prut,  de maestrul Gheorghe Mândru.