Începe ”Săptămâna Protecției Civile” în județul Hunedoara

Începe ”Săptămâna Protecției Civile” în județul Hunedoara

Ziua Protecţiei Civile în România este sărbătorită în fiecare an la 28 februarie. În această zi, în urmă cu 91 de ani, în anul 1933, a luat fiinţă serviciul de protecţie civilă în țara noastră, prin Decretul Regal nr. 468.

Pentru a marca „Ziua Protecției Civile”, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează la nivel national, pe parcursul unei săptămâni, o serie de activități menite să informeze populația asupra tipurilor de risc și să dezvolte comportamentul preventiv.

În județul Hunedoara,Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” a planificat, pentru perioada 26 februarie – 4 martie 2024, următoarele acțiuni:

-în zilele de 27 și 29 februarie, precum și în 1 martie, vor avea loc acțiuni de informare preventivă, dar și exerciții de evacuare în unități de învățămînt din Deva, Hunedoara, Orăștie, Petroșani și Ilia. În aceleași locații vor avea loc instruiri practice privind tehnicile de acordare a primului ajutor medical în situații de urgență. Acestea vor avea loc la unități de învățământ gimnazial, liceal și universitar.

-miercuri, 28 februarie 2024, când se împlinesc 91 de ani de la înființarea Protecției Civile în România și este sărbătorită „ZIUA PROTECȚIEI CIVILE”, ISU Hunedoara va organiza ”Ziua porților deschise”, cu prezentarea tehnicii de intervenție, între orele 09.00 – 15.00, la Detașamentele de Pompieri din Deva, Hunedoara, Petroșani și Orăștie, dar și la Secțiile de Pompieri din Brad și Ilia. Peste o mie de elevi și locuitori ai județului se estimează că vor participa la aceste manifestări. Participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.

– miercuri, 28 februarie, se va desfășura un exercițiu de alarmare publică, denumit „MIERCUREA SIRENELOR”. În prealabil, populația va fi informată despre acest exercițiu și despre semnificația fiecărui semnal sonor care este transmis locuitorilor, în situații reale de urgență.

– sâmbătă, 2 martie, la „ Shopping City Deva” va fi amenajat un punct de informare preventivă cu tematică de protecție civilă. Aici, paramedicii și voluntarii SMURD și ai Crucii Roșii vor prezenta modul de aplicare a manevrelor salvatoare. Totodată, aici va fi expusă tehnica de intervenție și vor fi organizate ateliere demonstrative.

-duminică, 3 martie, va fi organizată „Ziua educației preventive în lăcașurile de cult”. Atunci, vor avea loc întâlniri cu populația și cu reprezentanții bisericilor pentru a-i informa despre aplicarea măsurilor pentru prevenirea incendiilor, dar și despre modul de evacuare în cazul unor alte situații de urgență.

Pe întreaga perioadă de desfășurare a activităților vor fi angrenate și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile hunedorene, mai ales în distribuirea materialelor suport, cu precădere în zonele unde sunt familii sau comunități vulnerabile în cazul producerii unor situații de urgență. Acestora li se vor alătura salvatorii montani din cadrul Serviciului Public SALVAMONT  Hunedoara în organizarea unor acțiuni de informare preventivă care se vor desfășura în stațiunile turistice hunedorene.

Pompierii militari hunedoreni vă așteaptă pentru a lua parte la activitățile organizate pe toată durata „Săptămânii Protecției Civile”.