Pelerini pe ”Drumul Crucii” la Lupeni, spre Straja, în Vinerea Mare

Pelerini pe ”Drumul Crucii” la Lupeni, spre Straja, în Vinerea Mare

Cu credință în suflete, dar și din dorința de a rememora Patimile Domnului Isus Hristos, câteva sute de pelerini s-au încumetat la cea de-a XXV-a procesiune a Drumului Crucii, cale de aproape 10 kilometri, din centrul municipiului Lupeni și până sus, în munte, la schitul Straja – Golgota în care este păstrată peste an, crucea Mântuitorului.

Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, împreună P.S. Ioachim Pârvulescu (starețul Sfintei Mănăstri Lainici) și cu un numeros sobor de preoți ortodocși din toată Valea Jiului, alături de părintele stareț Dimitrie Ivașco de la Schitul Straja, au fost prezenți în mijlocul credincioșilor care au participat la Pelerinajul „Drumul Crucii” de la Lupeni, săvârșind o emoționantă slujbă de binecuvântare.

La Cimitirul Eroilor din centrul municipiului Lupeni, oamenii ai venit încă de la primele ore ale dimineții de vineri, 3 mai, să se roage în fața sfintei cruci, dar și la moaștele Sfântului Irodion, aduse special pentru acest eveniment de la Mănăstirea Lainici. Împreună, oameni simpli, dar și o seamă de personalități publice au luat parte la slujba religioasă oficită de înalții prelați și au pornit, mai apoi, pe Drumul Crucii, spre Schitul Straja. Printre aceștia, ca de fiecare dată s-au aflat Lucian Resmeriță – primarul municipiului Lupeni și Emil Părău – cel la inițativa căruia a demarat, în urmă cu 25 de ani, această inedită procesiune creștină din Valea Jiului. Acestora li s-au alăturat și o seamă de invitați care răspund an de an invitației organziatorilor de a participa la acest important eveniment creștin: Natalia Elena Intotero – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șansă, senatorul Cristian Resmeriță, Doris Visirin – prefectul județului Hunedoara, Cristian Merișanu – primarul municipiului Vulcan, consilieri locali și județeni, oameni de afaceri, reprezentanți ai unor instituții publice județene, ai societății civile și ai mass-media și mulți alții.

Înainte de a începe procesiunea, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a adresat un cuvânt de mulțumire reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, preoților și credincioșilor prezenți, domnului Emil Părău și tuturor celor responsabili de organizarea Pelerinajului, devenit deja o tradiție.

Chiar dacă vremea a fost capricioasă, pelerinii au purtat pe umeri, cu dreaptă credință, impresionanta și simbolica cruce a răstignirii preț de câteva ore și pe ce 10 kilometri ai celui mai lung drum al crucii din România. Aceasta a fost așezată în Sfântul lăcaș al Schitului Straja, acolo unde cei care au reușit să parcurgă integral Drumul Crucii, au asistat și la slujba Prohodului din Vinerea Mare.

Pelerinajul din acest an de pe Drumul Crucii de la Straja a fost marcat și de câteva momente speciale, prilejuite de momentele speciale create, cu ajutorul oamenilor, al naturii și, fără îndoială, al bunului Dumnezeu, de artistul Paul Șerban, care a ”construit” o emoționantă cruce din oameni în jurul crucii Mântuitorului, întipărind în piatră și lemn chipul lui Iisus, chiar în vecinătatea Schitului din Straja.

Obosiți dar încărcați spiritual pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, pelerinii de pe drumul Crucii de la Straja au mers către casele și familiile lor cu sufletul împăcat că, în Vinerea Mare, au fost, așa cum orice bun creștin o face, alături de Fiul lui Dumnezeu, în grelele patimi suferite de acesta întru Mântuirea oamenilor. Cu inima curată, aceștia se pregătesc acum să întâmpine cea mai mare sărbătoare a lumii creștine: Sfintele Paște – Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Sărbători binecuvântate!