Consiliul județean Hunedoara demarează elaborarea documentațiilor pentru obiectivul de investiții ”Consolidarea, punerea în valoare și refuncționalizarea Puțului Centru de la Mina Petrila

Consiliul județean Hunedoara demarează elaborarea documentațiilor pentru obiectivul de investiții ”Consolidarea, punerea în valoare și refuncționalizarea Puțului Centru de la Mina Petrila

Valorificarea potențialului de dezvoltare turistică a Ansamblului Istoric Mina Petrila este unul dintre obiectivele principale asumate de Consiliul județean Hunedoara, după preluarea în proprietate a acestui sit istoric.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că administrația județeană a elaborat deja documentațiile preliminare pentru un număr de 18 proiecte de investiții care urmează să fie implementate aici, în anii următori, odatră cu atragerea fondurilor neceare în acest scop, îndeosebi din fonduri europene.

Până atunci, realizarea studiilor și documentațiilor care, în bună parte, în sarcina Consiliului județean Hunedoara. Din fericire, specialiștii din cadrul instituției reușesc să identifice surse de finanțare, altele decât cele din bugetul propriu al administrației județene, pentru întocmirea unor astfel de studii necesare pentru punerea în valoare a principalelor obiective de interes istoric, cultural și turistic de la fosta Mină Petrila.

Spre exemplu, cu ceva vreme în urmă, CJH a semnat un contract de finanțare cu Institutul Național al Patrimoniului, finanțare acordată prin programul Timbrul Monumentelor Istorice – subprogramul ”Elaborarea documentațiilor tehnico economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”. ”Obiectul contractului îl reprezintă serviciile de proiectare la faza Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru obiectivul de investiții ”Consolidarea, punerea în valoare și refuncționalizarea Puțului Centru (corpurile de clădire C11+C20 – hala și turnul)” cod LMI HD II-m-B-21106.05, subcomponentă a ansamblului Istoric Exploatarea Minieră Petrila, unul dintre puținele ansambluri de patrimoniu industrial aferent extracției de cărbune păstrat intact în Valea Jiului, ceea ce contribuie la valoarea sa de unicitate”, spune Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Subansamblul Puțul Centru Mina Petrila se remarcă prin calitatea vizuală de reper precum și prin calitatea execuției și a detaliilor. Mai mult, istoria construirii acestui puț minier care funcționează din 1946 este una absolut uluitoare. Construcția acestui puț a fost asumată de nemți, în 1943. De partea electrică s-au ocupat cei de la Siemens Berlin, iar partea mecanică a fost asigurată tot de o firmă germană, Demag, lucrarea inginerească deosebit de complexă fiindu-i încredințată lui Iosif Drexler, venit special pentru acest lucru din Germania. Pentru venirea lui în țară a acestuia, chiar si Comandamentul Militar si-a dat acceptul, pentru că vremurile de război impuneau acest lucru. Drexler era extrem de apreciat de partea română fiind considerat de neînlocuit în realizarea acestei investiții. În data de 18 noiembrie 1943 s-a început montarea masinii de extractie a Putului Centru, însă după întoarcerea frontului, în august 1944, Drexler este luat prizonier și dus într-un lagăr din zona Hațegului, lucrările la construcția puțului de la Mina Petrila fiind astfel sistate. Fără aportul acestuia, finalizara lucrărilor la acest puț a fost consemnată abia la jumătatea anului 1946, însă odată cu punerea în funcțiune a acestuia, el a funcționat fără oprire până la închiderea Minei Petrila.

Astăzi, Puțin Centru reprezintă un obiectiv important în cadrul Ansamblului istoric Mina Petrila. De aceea, consolidarea și reabilitarea acestuia este unul din obiectivele de interes de pe agenda noului proprietar. partener în implementrarea proiectului câștigat de CJH la Ministerul Culturii, prin Timbrul Monumentelor Istorice, este Asociația ”Planeta Petrila”, ai cărei membri promovează regenerarea patrimoniului industrial al Ansamblului ”Exploatarea Minieră Petrila” încă din 2012.

Valoarea nerambursabilă a contractului de finanțare este de 198.900 lei. Durata contractului de finanțare este până la data de 30.11.2024.