MCDR Deva organizează a VII-a ediția a Școlii de vară de Restaurare

MCDR Deva organizează a VII-a ediția a Școlii de vară de Restaurare

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul de Arte ,,Sigismund Toduța” organizează începând cu data de 03.06.2024, ora 10.00 la sediul muzeului ,, Școala de vară de Restaurare”, ediția a – VII-a.

În acest an, vor fi prezenți elevi de la Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță”– clase de ceramică (clasa XI și a XII-a ), coordonați de prof. Ana Iancu și bibl. Bocșe Loredana iar acțiunea se desfășoară pe o perioadă de 6 zile în laboratoarele MCDR Deva.

Potrivit Șefului Serviciului Restaurare – Investigații, Conservare din cadrul Muzeuylui Civilizației Dacice și Romane, Ioana Popițiu, activitatea propriu-zisă va fi împărțită pe trei paliere: prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă şi hârtie, realizată de experţi în domeniu; demonstraţii practice al procesului de restaurare; acţiune interactivă unde participanţii vor putea realiza sub îndrumarea specialiştilor diverse operaţiuni de restaurare. Ultima zi va fi dedicată expunerii obiectelor, jurizarea şi acordarea de diplome şi premii participanţilor. Menţionăm că toate intervenţiile vor fi efectuate pe material anorganic comun, nefiind afectat patrimoniul mobil al instituţiei.

”În laboratoarele muzeului nostru intră o cantitate imensă de material arheologic provenit în special din săpăturile arheologice de pe raza județului Hunedoara, asupra căreia se intervine cu mijloace adecvate și metode științifice pentru îndepărtarea și stoparea degradărilor deorice natură”, spune expertul expert restaurator metal-ceramică, Ioana Popițiu.

Specialiştii MCDR Deva, dintre care 4 experţi atestaţi de către Ministerul Culturii, susţin o muncă laborioasă pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului mobil. De asemenea în urma procesului de restaurare, multe obiecte de patrimoniu își recapătă pe cât posibil forma și starea inițială. Acestea pot fi cercetate și expuse publicului.

”În cadrul acestei acţiuni, modalitatea de desfășurare va fi una interactivă, rolul specialiștilor fiind acela de a furniza informații utile generale și la obiect celor care doresc să știe cât mai multe despre restaurarea și conservarea patrimoniului mobil. În cazul nostru, dorim ca elevii care participă în mod direct să acumuleze cunoștințe teoretice și practice despre această specializare și de ce nu, să devină viitorii restauratori. Acest eveniment face parte dintr-o campanie de promovare si mediatizare a modului în care trebuie păstrat, ocrotit şi respectat patrimoniul cultural național pentru a fi transmis generaţiilor viitoare”, a mai adăugat Ioana Popițiu.