Laurențiu Nistor: Angiograf funcțional la spitalul din Deva. Pacienții nu plătesc costul investigațiilor!

Laurențiu Nistor: Angiograf funcțional la spitalul din Deva. Pacienții nu plătesc costul investigațiilor!

”La Spitalul Județean de Urgență Deva avem un angiograf, vârf de gamă la nivel mondial. Este un echipament funcțional, care a început să fie utilizat cu succes din luna octombrie 2023. Avem o echipă de medici cu competențe în cardiologie intervențională cu care colaborăm foarte bine.

Din păcate, în spațiul public, în timpul acestei campanii electorale, unii dintre contracandidații mei și susținătorii lor au rostogolit o serie de informații neadevărate, care au creat confuzie în rândul oamenilor. Au dezinformat atunci când au susținut că angiograful nu funcționează de 3 ani. Nimic mai fals! Angiograful a fost adus abia în toamna anului 2022. Au susținut că pacienții trebuie să plătească procedurile. Și acesta este un mare neadevăr. Nu mă așteptam de la oameni de talia dumnealor să spună asemenea aberații!

Pacienții asigurați, internați în Secția Cardiologie, care au indicație de efectuare a unor investigații coronariene, nu plătesc nimic. Toate costurile cu angiograful sunt suportate de spital și banii se decontează pe caz rezolvat de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Mai sunt anumite costuri legate de plata echipei medicale care vine de la Timișoara, dar și acestea sunt suportate din bugetul spitalului, nicidecum de către pacienți! Îmi doresc să se încheie odată cu aceste dezinformări, care creează panică și nu aduc nimic constructiv. Am spus că pentru mine și echipa mea de la Consiliul Județean Hunedoara sunt prioritare investițiile în sănătate, educație și infrastructură și vom continua pe această linie!”, a declarat Laurențiu Nistor, președinte în exercițiu și candidat la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Hunedoara din partea PSD.

În prezent, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva se mândrește cu una dintre cele mai moderne Secții Cardiologie din zona de vest a țării. Consiliul Județean Hunedoara, condus de președintele Laurențiu Nistor, a realizat o serie de investiții necesare funcționării acestei secții vitale la cei mai înalți parametri. Secția are în componența sa un Compartiment de Cardiologie Intervențională, dotat cu angiograf, și o Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC), care funcționează ca o secție de terapie intensivă pentru pacienții cu afecțiuni coronariene. În amenajarea USTACC și a spațiului pentru angiograf, Consiliul Județean Hunedoara a investit circa 1 milion de lei.  Achiziția angiografului și a altor echipamente destinate investigațiilor specifice cardiologiei intervenționale a fost realizată în colaborare cu Ministerul Sănătății, iar Consiliul Județean Hunedoara a asigurat o cofinanțare de 10% (5,77 milioane de lei).

Scurt istoric al realizării celor două investiții:

  • În data de 30.08.2022, au început lucrările de amenajare a Unității de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC) și a Compartimentului de Cardiologie Intervențională (sala pentru angiograf). Aceste lucrări au fost finalizate în data 27.02.2023.
  • În data de 23.11.2022, angiograful a fost livrat la Spitalul Județean de Urgență din Deva.
  • În perioada noiembrie 2022 – iulie 2023, au fost obținute autorizațiile si avizele necesare de la CNCAN și DSP. Ultima autorizație, cea de utilizare a fost obținută în luna iulie 2023.
  • În 5 iulie 2023, a fost semnat contractul de prestări servicii medicale cu echipa de medici de la Timișoara. S-a stabilit data primei intervenții (4.10.2023).
  • În perioada august-septembrie 2023, spitalul a achiziționat materialele necesare pentru intervențiile medicale.
  • Prima utilizare a angiografului a fost în data de 4 octombrie 2023. În acea zi, s-au realizat 8 intervenții. Până la sfârșitul anului 2023, s-au mai realizat încă 47 de intervenții, cele mai multe fiind înregistrate în luna noiembrie.
  • Până în prezent, în total, au fost efectuate coronarografii la 97 pacienți, dintre care 34 au necesitat montări de stenturi (total stenturi montate: 72), restul intervențiilor fiind de diagnostic.

Comandat de PSD Organizația județeană Hunedoara – Cod AEP mandatar financiar 21240002
Executat de Exclusiv Media Group