Eroul Național Avram Iancu omagiat la ”Întâlnirea moților cu istoria” din comuna hunedoreană Dupăpiatră

Eroul Național Avram Iancu omagiat la ”Întâlnirea moților cu istoria” din comuna hunedoreană Dupăpiatră

Manifestările dedicate celei de-a 52-a aniversări a eve „Întâlnirii moților cu istoria” s-au desfășurat duminică, 7 iulie 2024, la Cheia – Dupăpiatră, comuna Buceș. Aici a fost omagiată lupta eroică a moților de pe aceste meleaguri, în timpul revoluției pașoptiste și a fost cinstită memoria martirilor neamului, mai ales a victoriei moților aflați sub conducerea lui Avram Iancu împotriva armatei maghiare, în anul 1849.

La eveniment au participat oficialități locale și județene, dar și foarte mulți români animați de idealurile Revoluției române de la 1848 și de personalitatea Marelui Patriot Român Avram Iancu. Ediția din acest an a fost cu atât mai emoționantă cu cât, ca semn de recunoaștere și prețuire, Parlamentul României a adoptat prin Legea 223/2023 instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu”, pentru aniversarea a 200 de ani de la nașterea marelui revoluționar român.

Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, în frunte cu președintele Laurențiu Nistor, au fost prezenți la ceremonie și au depus o coroană de flori la monumentul de la „Crucea Iancului”, ridicat în memoria moților care și-au dat viața pentru pământul strămoșesc și pentru ca românii din Transilvania să se bucure de toate drepturile cuvenite națiunii majoritare.

În cuvântarea sa publică, președintele Laurențiu Nistor a vorbit despre însemnătatea Revoluției Române de la 1848-1849 în Transilvania, despre luptele purtate în defileul de la Cheia – Dupăpiatră, precum și despre personalitatea lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române, de la nașterea căruia se împlinesc 200 de ani. „Luptele de la Cheia-Dupăpiatră din 18-19 mai 1849 au demonstrat forța locuitorilor de aici, oameni simpli, fără pregătire militară, dar cu mare dragoste de originea lor română, de pământul natal și tradițiile locului. Tuturor celor care s-au jertfit pentru aceste idealuri le aducem, astăzi, un pios omagiu și ne plecăm frunțile în amintirea lor. Este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea eroilor care au luptat pentru Ardeal și pentru România!”, a transmis președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, în mesajul adresat participanților prezenți la ceremonie.

Și prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin a evidențiat însemnătatea acestui eveniment, arătând că în Țara Moților, Avram Iancu este emoție, este strigăt, este angajament, este spirit și istorie. ”Avram Iancu este eroul nostru și amprenta pe care viața și faptele sale au lasat-o este inca vie pentru ca aici este deplin cultivat acest sentiment de apartenență, de respect, de dragoste pentru un om, care înainte de a fi erou a fost un om al locului. Despre viața și faptele lui Avram Iancu, despre destinul lui tragic și tulburător, știm cu toții. Dar cu adevărat important este să ne gândim în fiecare zi că o parte a vieții pe care o ducem astăzi, drepturile și libertățile de care ne bucurăm, se datorează fundamentelor pe care le-a pus lupta lui Avram Iancu și a celorlalți pașoptiști. De pildă, dacă nu ar fi existat Avram Iancu, eu, ca femeie, nu m-aș fi putut afla astăzi aici, vorbind în limba română despre libertate, egalitate, dreptate, patriotism și alte valori esențiale ale societății de astăzi”, a spus Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara.

Ceremoniile din cadrul celei de-a 52-a ediții a tradiționalei ”Întâlniri a moților cu istoria” de la Dupăpiatră s-au încheiat cu un spectacol folcloric oferit de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, la care au participat renumiți interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice din județele Hunedoara și Alba.