Părintele Arsenie Boca va fi canonizat sub titulatura Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop

Părintele Arsenie Boca va fi canonizat sub titulatura Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop

Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a anunțată că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe urmează să fie canonizat în anul 2024, cu prilejul Anului Centenar al Patriarhiei Române, acestuia urmând să-i fie atribuită titulatura de Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop.

Despre canonizarea „Sfântului Ardealului”, cum a fost numit de credincioși ctitorul Mănăstirii Prislop, Părintele Arsenie Boca, se vorbește încă din anul 2019 când Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. De-a lungul timpului, au depus eforturi pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca și Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei dar și Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Decizia BOR privind canonizarea părintelui Arsenie Boca este considerată drept un moment istoric pentru hunedoreni mai cu seamă, dar și pentru toți creștinii care au evlavie la Sfântul Cuv. Arsenie de la Prislop.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Securitatea l-a urmărit apoi îndeaproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale.

Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, la Sinaia, având vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormânta la mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989. Mormântul lui a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

Decizia luată de BOR privind canonizarea lui Arsenie Boca este salutată și de autoritățile județene. Președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor apreciază că astfel, se recunoaște sfințenia Părintelui Arsenie Boca. „Este o veste care mă bucură și bucură, deopotrivă, întreaga comunitate creștin ortodoxă din județul Hunedoara, dar și pe toți credincioșii care vin în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, pentru a se închina la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Le sunt profund recunoscător Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, pentru demersurile importante făcute și pentru tot efortul pe care l-au depus, în ultimii ani, în vederea canonizării Părintelui Arsenie Boca”, spune Laurențiu Nistor.