Așa cum bine a observat și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, era de așteptat din partea bravului nostru sportiv Avram Iancu, cetățean de onoare al municipiului Petroșani, să marcheze în stilul său unic anul aniversar în care marcăm bicentenarul Marelui Erou Național Avram Iancu, dar și centenarul ”Petroșani 100”.
Purtător cu cinste dar și cu recunoscută și asumată responsabilitate a numelui legendarului erou român al Revoluției pașoptiste din Ardeal supranumit în epocă drept ”Crăișorul Muntelui”, bibliotecarul Marius Avram Iancu este el însuși o legendă vie, în domeniul sportului și îndeosebi în ramura înotului în ape deschise, unde a scris de-a lungul ultimului deceniu, file memorabile de istorie prin curaj și prin performanță. Purtând această aură și, în egală măsură, responsabilitate, temerarul sportiv Avram Iancu și-a stabilit pentru anul 2024 un obiectiv măreț: dubla traversare a Canalului Mânecii, de la Dover (Anglia) la Calais (Franța).
„Aveam obligația unui înot special pentru a marca acest an absolut special în care aniversăm bicentenarul nașterii Eroului Național Avram Iancu, al cărui nume îl port și la înălțimea căruia încerc să mă ridic prin tot ceea ce fac. Pentru că anul 2024 consemnează mai multe evenimente în care aniversările mele se intersectează cu cele ale „Crăișorului Munților” – în anul bicentenarului Avram Iancu, am împlinit 48 de ani de viață (vârsta la care a trecut la cele veșnice Marele Avram Iancu), 10 ani de când am revoluționat înotul românesc în ape deschise, 10 ani de când am dat prima bătălie în Canalul Mânecii și 100 de ani de la declararea ca oraș a locului în care eu trăiesc – am simțit că trebuie să marchez acest ceas aniversar în mod deosebit, iar acest înot este singurul care îmi poate aduce emoțiile și trăirile necesare fericirii. Sunt 2490 de înotători care au reușit performanța de a traversa Canalul Mânecii în întreaga lume și sunt doar 37 de înotători care au reușit marea performanță de a realiza o dublă traversare, iar cu ajutorul bunului Dumnezeu eu aș fi al 38-lea și totodată primul român”, a declarat sportivul Marius Avram Iancu.
Acesta a pornit astăzi către Franța, locul de unde, nu peste multe zile, va lua startul în această aventură fără precedent pentru un român. Plecarea a avut loc din fața Primăriei municipiului Petroșani, unde a avut loc și o scurtă, dar deosebit de emoționantă festivitate, la care au luat parte familia sportivului, câțiva prieteni dar și primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care se numără printre susținătorii ambițiosului proiect asumat de sportivul-bibliotecar din Valea Jiului. „Recunosc că așteptam din partea bravului nostru sportiv Avram Iancu, cetățean de onoare al municipiului Petroșani, să marcheze în stilul său unic, anul aniversar în care marcăm bicentenarul Marelui Erou Național Avram Iancu, dar și centenarul ”Petroșani 100”. O face, așa cum a anunțat astăzi, la plecarea în Anglia, prin dubla traversare înot a Canalului Mânecii. Sigur că și eu, dar și adminstrația locală și întreaga noastră comunitate suntem alături de Avram Iancu, dorindu-i deplin succes în această nouă și ambițioasă provocare, și-l felicit pentru acest demers și pentru toate performanțele sale de răsunet, cu care ne mândrim cu toții”, a declarat priamarul Tiberiu Iacob Ridzi.
La festivitatea din fața Primăriei municipiului Petroșani au fost prezenți, printre alții, profesorul Ioan Cordea (primul antrenor din viața de sportiv a lui Avram Iancu și cel care l-a încurajat, pregătit și susținut în proiectele sale de anvergură), profesoara Iuliana Piscoi (cea care s-a ocupat de pregătirea fizică a sportivului nostru), soția sa Anca împreună cu cele trei fiice, pilotul Radu Simeon Ileană (care-l va însoți și de data aceasta de pe ambarcațiunea suport), colegele de la Biblioteca municipală „Valeriu Butulescu” și de la Primărie, jurnaliști, prieteni, suporteri.
Distanţa în linie dreaptă între punctul de plecare din Dover – Marea Britanie şi Calais pe coasta franceză este de 34 de kilometri, deci la o dublă traversare vor fi 68 de kilometri, însă potrivit estimărilor specialiștilor, din cauza curenţilor, sportivul noșstru va trebui să înoate pe o distanţă de circa 100 de kilometri, ceea ce înseamnă peste 36 de ore de înot continuu în apele reci ale Canalului Mânecii, la o temperatură medie de 17-18 grade, toate acestea fără costum de neopren.
„Nimic nu este însă prea greu, atunci când ai în față modelul unui înaintaș care a dus lupte mult mai grele. De aceea, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper că voi izbândi. Fiind „Anul Avram Iancu” voi dedica cel mai important înot românesc în ape deschise, din toate timpurile, marelui Avram Iancu”, a mai spus la plecarea sa spre Anglia, „Crăișorul Apelor” – Marius Avram Iancu.
Vânt bun, putere și credință, în cutezătoarea ta misiune, Avram Iancu!