Unde și cum va fi marcată Ziua Minerului în Valea Jiului

Unde și cum va fi marcată Ziua Minerului în Valea Jiului

”Ziua Minerului”, eveniment emblematic pentru întreaga Vale a Jiului care marchează rememorarea evenimentelor istorice din august 1929 și 1977, va fi marcată și în acest an printr-o serie de evenimente omagiale organizate de sindicatele din minerit și administrațiile publice locale.

La Lupeni, localitatea în care s-au desfășurat grevele minerilor din 1929 și 1977, vor avea loc evocări ale evenimentelor dar și ceremonii de depunere a unor coroane de flori, începând cu ora 10,30. Ca de obicei, ceremoniile vor debuta în curtea EM Lupeni, în fața Uzinei electrice, locul în care greva minerilor de aici din 6 august 1929 a fost înăbușită în sânge. Depuneri de coroane de flori vor avea loc și la monumentul Lupeni 29 din centrul acestei localități.

La Vulcan, ceremoniile dedicate ”Zilei Minerului” vor avea loc luni, 5 august când, potrivit primarului Cristian Merișanu, oficialități și reprezentanți ai unor instituții, partide, organizații neguvernamentale etc. sunt invitați să depună coroane și jerbe de flori la monumentul minerului din zona Oficiului Poștal, de la ora 9,00, respectiv la troița din incinta EM Vulcan, de la ora 10,00.

Și la Petroșani vor avea loc ceremonii dedicate Zilei Minerului, găzduite în Parcul Central ”Carol Schreter”, unde vor fi depuse coroane și jerbe de flori la statuia minerului. Ceremoniile de la Petroșani vor avea loc în data de 6 august, începând cu ora 9,00.

Tot aici, Muzeul Mineritului va putea fi vizitat gratuit, pe parcursul zilei, de către toți cei interesați, acesta fiind deschis publicului între orele 10,00-16,00. La Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani va avea loc și o lansare de carte, în aceeași zi de 6 august, de la ora 17,00. Cartea aduce în atenție un nou volum documentar pe marginea evenimentelor din 1929, intitulat „”Măcelul de la Lupeni din 6 august 1929. Alfabetul relatărilor despre greva minerilor”, avându-l ca autor pe scriitorul Marian Boboc. Evenimentul va fi completat, tot aici, de vernisajul expoziției ”Mineritul în însemne monetare”.

La Petrila, evenimentele dedicate ”Zilei Minerului” vor avea loc în curtea Ansamblului Istoric Mina Petrila, de la ora 15,00.

Acestea vor debuta cu ceremoniile de depunere a unor coroane și jerbe de flori la monumentul Salvatorului Miner. Tot aici vor avea loc o serie de evenimente culturale și artistice, precum: vernisajul expoziției „12 ani, de la Exploatare Minieră la Exploatare Culturală” (de la ora 16,00), tururi ghidate la Muzeul Salvatorului Minier (de la orele17,00 – 18,00 – 19,00), Proiecție film KineDok „Între revoluții / Between Revolution” | Regia: Vlad Petri, România, Croația, Qatar, Iran, 2023 (de la ora 19,00), recital muzical piano-folk „Sinestezii” cu Cătălin Stepa și Aurelian Epuraș (de la ora 21,00).

Deși este marcată oficial de mai bine de 70 de ani încoace ca fiind o zi de sărbătoare, Ziua Minerului rămâne în memoria ortacilor Văii Jiului un simbol al eroismului, jertfei, martiriului bravilor mineri care au cutezat să înfrunte stăpânirea chiar cu prețul vieții, în dorința lor de a avea o viață mai bună, în speranța că munca lor grea va fi apreciată la justa valoare.