47 de ani de muzică în ritmuri ”Color” în Valea Jiului

47 de ani de muzică în ritmuri ”Color” în Valea Jiului

Ziua de 3 august 1977 nu este doar un moment crucial în istoria mineritului și, în general a mișcărilor muncitorești din Valea Jiului, ci și un moment remarcabil în istoria vieții cultural-artistice din această regiune a țării. În urmă cu 47 de ani, din inițiativa unor tineri rebeli, inimoși și plini de talent, la Vulcan avea să se nască una dintre cele mai cunoscute și cele mai apreciate formații de muzică ușoară din Valea Jiului – COLOR – formație ale cărei ecouri s-au făcut auzite în timp, la nivel național și chiar peste granițele țării.

Membrii fondatori ai grupului COLOR au fost, la început, Noru Baban, Dan Baban, Fane Abrădoai , Tavi Cordea și Geo Costin (vezi fotografia alb-negru), dar de-a lungul timpului, trupei de artiști li s-au alăturat Puiu Lăcătuș (sax), Ewa Purcil (solistă), Florin Ionescu (organist), Mircea Moldovan (organist), Ileana Berchi (solistă), Daniela Baban (solistă), Iosif Acs (chitarist și solist vocal), Nicu Popa (solist vocal și percuționist), Ioji Novac (solist vocal), Sany Lakatoș (pianist, claviaturi, percuționist), Iulică Panta (chitarist și solist vocal), Aida Pustan (solistă), Herman Vem (toboșar), Neluțu Nicoară Englezu (chitarist solo și solist vocal), Viorel Silinic (basist, organist și solist vocal), Blanca Marica (solistă), Andreea Popa (solistă), Marian Constantin Gonzo (solist), Alexandra Din (solistă), Larisa Zodie (solistă), Nicoleta Blaga (solistă), Cătălin Stepa (chitarist, solist vocal) sau, ocazional, fostul primar al Vulcanului Gheorghe Ile (toboșar). De câțiva ani, trupei Color i s-au alăturat și apreciații muzicieni Niki Nuta (pian, orgă), Florin Humă (chitară, voce), Bela Andrasi (chitară) sau solistele Loredana Fieraru și Andreea Popa.

Mentorul trupei Color a fost cunoscutul compozior Adrian Ordean (membru al trupei Compact). În prima componență a grupului Color, Tavi Cordea era organistul și solistul vocal al grupului, Geo Costin era basist și solist vocal, Fane Abrădoai mânuia saxofonul dar era și solist vocal, Noru Baban era chitarist și solist vocal ar Dan Baban era chitarist, baterist și solist vocal. Color se numără, de altfel, printre puținele trupe din România (dacă nu cumva este chiar singura), în care toți componenți formației își puteau asuma, pe lângă instrument, și calitatea de solist vocal. Între timp, trupa va avea diverse componențe, însă ”dirijor” îi va rămâne, peste ani și ani, același pătimaș artist Fane Abrădoai, un muzician cu o carieră de peste 50 de ani. Acestuia i se datorează nu doar momentul de start, de coagulare a echipei care va da viață grupului Color, ci și supraviețuirea în timp, vreme de 47 de ani (până acum!), a Grupului Color. Tot Fane Abrădoai, împreună cu Noru Baban, este și semnatar al celor mai cunoscute compoziții ale grupului: ”Imnul Color”, ”Hora Românească”, ”Crizanteme”, ”Doar muzica”, ”Don Quijote”, ”Vise încâlcite” ș.a.

Și tot de numele lui Fane Abrădoai și al membrilor Grupului Color putem lega astăzi succesul unei noi generații de tineri artiști care culeg succes după succes și premiu după premiu, ca urmare a pregătirii de care au parte în colaborarea cu aceștia. La o numărătoare sumară, așa cum recunoaște chiar fane Abrădoai, peste 500 de copii au învățat să cânte și să danseze, ori chiar să compună muzică alături de Color.

”Nu vreau să exagerez, dar pot spune că Grupul Color, cu 47 de ani de carieră, este o legendă vie a muzicii pop-rock din Valea Jiului. Am colaborat, în concertele pe care le-am susținut prin toată țara, cu cei mai mari soliști ai muzicii românești precum și cu mari actori ai teatrului românesc. Am cântat peste tot în Valea Jiului, dar și în statiuni mari precum Geoagiu, Herculane, Felix, Sovata și cele de pe tot Litoralul românesc. Am obținut, în competițiile artistice un număr de trei premii întâi pe țară și un premiu 2. Am avut numeroase înregistrări la radio și la televiziune, am scos albume și CD-uri, am bucurat mii și mii de oameni. Cu aceeași dragoste și respect, am cântat și la ”case mari”, pentru domnii din înalta societate, dar și la țăranii de la sate. Îndrăznesc să spun că, la nivelul județului Hunedoara, prin activitatea noastră, am fost unici. Multumim publicului care mereu a fost alături de noi și le mulțumim, de asemeni, tuturor celor care au avut puterea de a ne susține și de a ne aprecia în toți acești ani. Iar povestea grupului Color, merge mai departe!”, spune Fane Abrodoai, liantul Grupului ”Color”.

Pentru toată activitatea sa, Grupul ”Color” a fost răplătit, cu 7 ani în urmă, la aniversarea de 40 de ani, cu un premiu de excelență acordat de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan pentru întreaga carieră artistică, iar Fane Abrădoai a fost distins cu titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Vulcan”. Evident, Color se numără și printre laureații Premiului Exclusiv pentru întreaga carieră artistică, premiu conferit în urmă cu doi ani, la aniversarea de 45 de ani de activitate a grupului muzical.

Dincolo de aceste premii oficiale, Marele Premiu primit de Fane Abrădoai și geneațiile întregi de muzicieni ai ”Color”-ului vulcănean rămân în continuare aplauzele de la fecare concert, fiecare reprezentație scenică, fiecare moment artistic pe care-l susțin în continuare, cu aceeași pasiune ca în acele zile de august 1977, când în cenușia Vale a Jiului avea să se nască această frumoasă pată de… „Color”.

 

La mulți ani, Color !