BENIAMIN COȚAN, un antreprenor de succes în Valea Jiului, un nume nou pentru politica românească

BENIAMIN COȚAN, un antreprenor de succes în Valea Jiului, un nume nou pentru politica românească

Se spune tot mai des și apăsat că România are nevoie de oameni noi implicați în viața politică, de oameni tineri, cu o nouă viziune despre dezvoltare, dar și cu performanțe dovedite în activitatea profesională și cu mai multă empatie față de semenii lor.

Așa cum îl cunosc eu pe tânărul, ambițiosul și energicul antreprenor petrilean Beniamin Coțan, cuvintele de mai sus par a-i zugrăvi perfect portretul acestuia. Poate de aceea, pentru mulți surprinzătoarea intenție a acestuia de a intra în viața politică, anunțată recent pe pagina sa de socializare, mi se pare un pas nu doar una corectă, ci și una pe deplin meritată. Cu atât mai mult cu cât Beniamin Coțan a mai avut o „tentativă” de acest fel, cu ani în urmă, când după ce primarul social-democrat al orașului Petrila, Vasile Jurca a câștigat primul său mandat, a acceptat să-i fie consilier personal. S-a retras însă, atunci, la scurt timp, pentru a se dedica afacerilor și familiei.

Cine este Beniamin Coțan?

Născut și crescut într-o familie de oameni modești, harnici și cu frică de Dumnezeu, Beny (așa cum îi spun familia și prietenii) și-a dorit încă de mic să fie un om dedicat semenilor și comunității. A înțeles că trăim vremuri în care România are nevoie de oameni ancorați în realitățile economice ale țării și ale fiecărei comunități și a fost convins că poate fi unul dintre aceștia. De aceea a urmat și absolvit cursurile liceale la Colegiul Economic „Hermes” din Petroșani, devenind mai apoi licențiat în Management și absolvent al unei specializări de Resurse Umane la Facultatea de Științe a Universității din Petroșani.

Deși cu această carte de vizită a studiilor academice absolvite ar fi putut găsi lejer un loc de muncă bun, a preferat să trăiască experiența debutului profesional într-o țară europeană considerată drept etalon al dezvoltării economice – Germania și să înțeleagă de ce românii vor o țară ca afară. A lucrat o vreme ca simplu muncitor în salubritate și, mai apoi, ca distribuitor al publicației „Badische Zeitung”.

A revenit în România, acasă, la Petrila, unde și-a întemeiat, la rândul său, o frumoasă familie pe care bunul Dumnezeu a binecuvântat-o cu 5 copii. Tot aici, împreună cu frații săi Cosmin, Ciprian, Denisa și Geanina, Beniamin Coțan a pus, în 2017, bazele unei afaceri noi, într-un domeniu deosebit de complex, dar în același timp extrem de necesar: pompe funebre. Deviza CTC Funerare a fost, de la bun început, una care descria clar dorința acestor oameni de a-și sprinjini semeni în momentele cele mai grele: ”o familie în slujba altor familii!” Oferind cele mai bune servicii, prin profesionalism și respect față de clienți, tinerii antreprenori au reușit să facă diferența și să ajungă în foarte scurt timp lideri în piața de funerare, nu doar la nivel local, ci și regional.

Ambiția tânărului antreprenor Beniamin Coțan nu s-a oprit însă aici, iar banii câștigați au fost, mereu și mereu, reinvestiți în alte afaceri în domenii cheie, necesare oamenilor din comunitatea lor: servicii de curățenie auto, servicii de frizerie-coafură, servicii alimentare, servicii de transport. În perioada pandemiei, în care au trăit experiența marilor suferințe și marilor pierderi de vieți omenești, a decis să se implice și în activități „pro-viață” și „pro-sănătate”. A adus atunci în Valea Jiului aparatura Kangen de purificare a apei și o serie de alte soluții de protecție a sănătății tocmai din Japonia, investiția dovedindu-se una de succes nu doar din punct de vedere financiar, ci mai ales prin salvarea de vieți omenești și îmbunătățirea calității vieții clienților săi. Pentru acest succes a avut parte, anul acesta, de recunoaștere chiar din partea firmei-mamă din Japonia, fiind premiat pentru activitatea sa din România la Okinawa.

De curând, Beniamin Coțan a devenit acționar majoritar și administrator al Complexului turistic și muzeal ”Castelul Lupilor Transilvania” și al parcului de distracții pentru copii „Zoolania” de la Chimindia (lângă Deva), ambele devenite importante repere pe harta turistică a județului Hunedoara.

În prezent, în portofoliul tânărului antreprenor Beniamin Coțan figurează, la puțin peste 30 de ani de viață, 5 domenii de afaceri. Câte unul pentru fiecare copil, așa cum susține el, cu entuziasm. „Nu e important cine ești, ci cât și ce lași în urma ta. Familia pentru mine e foarte importantă, iar Dumnezeu m-a binecuvântat cu 5 copii. Știi ce am realizat? Că în anul când s-a născut fiecare dintre ei, s-a născut și o nouă afacere în familia extinsă”, spune Beny Coțan.

De ce crede Beniamin Coțan că e vremea să să implice în politică ?

Recunoaște că o serie de prieteni l-au încurajat în această direcție, tot așa cum este convins, la rândul său, că România are nevoie de un suflu nou în acest domeniu tot mai des blamat și abandonat de oameni.

”Cum ar fi ca tinerii din România să nu mai vrea să plece și cei plecați să vrea să se întoarcă? Cum ar fi să ne implicăm și noi, cei care am construit deja afaceri de succes pe cont propriu, în conducerea țării? O fi bine, o fi rău? „Vreau o țară ca afară” – am tot cântat asta – dar România va merge înainte doar dacă promovăm cei mai competenți oameni în funcțiile publice. Într-o Românie în care cei care conduc nu mint, nu fură, nu manipulează și nu scriu și votează legi pentru ei și grupurile lor de interese”, spune Beniamin Coțan.

Acesta este convins că doar într-o astfel de Românie, în care oamenii muncesc și primesc salarii corecte, pensionarii au pensiile pe care le merită după o viață de muncă, iar copiii noștri au modele, învață în școli moderne și își pot găsi un rost la ei în țară, oamenii merită să-și ducă înainte viața pe care o merită. „Prea mult timp am lăsat pe alții să ne conducă destinele așa cum au dorit ei. Mă gândesc mereu la binele generațiilor următoare și cred că ar trebui să mă implic și eu dar și alții ca mine, în mod activ, pentru ca astfel, România, să ajungă mai repede acolo unde ne dorim cu toții. De aceea mă gândesc să mă implic în politică!  O fi bine? O fi rău”, mai spune Beniamin Coțan.

Doar timpul și oamenii sunt, neîndoielnic, cei care vor cântări și vor da răspunsul cuvenit la această întrebare.