Eroii din adâncuri, omagiați la Vulcan de Ziua Minerului

Eroii din adâncuri, omagiați la Vulcan de Ziua Minerului

În avanpremiera zilei de 6 august, în care Valea Jiului rememorează momente de mare preț din istoria mineritului românesc, vulcănenii sunt cei care și-au propus să aducă prinosul lor de recunoștință pentru sacrificiile minerilor de la E.M. Vulcan și E.M. Paroșeni, dar și pentru eroismul tuturor minerilor Văii Jiului, de atâtea ori confirmat de-a lungul celor aproape două secole de minerit din această regiune.

Așa se face că și în acest an startul manifestărilor dedicate ”Zilei Minerului” s-a dat la Vulcan, evenimentul fiind devansat pentru a nu se suprapune cu ceremoniile de la Lupeni și pentru a putea permite astfel tuturor participarea la evenimentele dedicate Zilei Minerului de la Lupeni, loc reprezentativ pentru istoria mineritului românesc.

Astfel, luni, 5 august 2023 a fost o zi a ceremoniilor de cinstire și omagiere a eroilor mineri căzuți în adâncuri, precum și a celor care au căzut victime ale luptei pentru o viață mai bună. În cadrul unei manifestări sobre, fără discursuri și festivisme, la statuia minerului din centrul municipiului Vulcan, lângă Oficiul Poștal, a fost oficiată o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori de către reprezentanți ai Sindicatului ”Muntele”, ai conducerii EM Vulcan, ai Asociației Salvatorilor  Mineri de la Mina Vulcan, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului și Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, ai Poliției Naționale, Poliției Locale și Jandarmeriei dar și din partea Senatului României, Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan. Acestor instituții lu s-au alăturat lideri și reprezentanți ai celor mai importanbte formațiuni politice locale: PSD, PNL și AUR.

Pentru ceremonia dedicată Zilei Minerului la monumentul ridicat în centrul municipiului Vulcan, monument realizat de artistul plastic vulcănean prof. Teodosie Cuciuc, organizatorii au făcut apel la fonoteca de aur a comunității vulcănene, de unde au fost extrase vocile artistei Tatiana Stepa, „minerița” cu voce de înger care a intonat în cel mai proful mod „Imnul Minerilor”, dar și vocea regretatului primar Gheorghe Ile, care a recitat cu emoția specifică unui miner autentic, o poezie-odă dedicată minerilor.

Tot la Vulcan, de data aceasta la troița din incinta EM Vulcan, a avut loc o altă manifestare de comemorare a victimelor accidentelor din subteran, depunerile de coroane de flori fiind precedate aici și de o slujbă religioasă și un parastas, pentru că minerii de la Vulcan nu au uitat sacrificiul celor 14 mineri care au pierit în adâncul acestei mine, într-o explozie de metan, chiar într-o zi de 6 august, a anului 2001.

Primarul municipiului Vulcan spune că și anul acesta, Ziua Minerului, a avut parte la Vulcan de două evenimente distincte. ”Unul este acest moment al ceremoniilor, în care-i comemorăm pe eroii mineri de la Vulcan, a căror activitate, deseori presărată cu jertfe de vieți omenești, a condus la dezvoltarea orașului și comunității noastre. În același timp, așa am convenit cu reprezentanții Sindicatului ”Muntele”, pornind de la faptul că această zi este și una de sărbătoare și recunoștință pentru minerii de astăzi, convinși că oamenii merită să-și aducă aminte și de momentele de sărbătoare pe care le prilejuia odinioară ”Ziua Minerului”, am organizat la stadionul municipal, tradiționala competiție de fotbal la care au fost invitați să participe mineri activi și foști mineri acum pensionari, într-o veritabilăm sărbătoare a sportului. Le mulțumesc tuturor celor care au participat la aceste evenimente, care ne-au fost alături și care onorează astfel memoria eroilor mineri ai Vulcanului, onorându-i în egală măsură pe ortacii de astăzi”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Prezent la ceremoniile de la Vulcan, senatorul Cristian Resmeriță a declarat că memoria ortacilor care au scris istoria Văii Jiului, nu de puține ori cu jertfă de sânge, trebuie respectată cu sfințenie. ”Nu știu ce se va întâmpla cu mineritul Văii Jiului și cu această nobilă meserie a minerilor, în viitor și, cu toate că am avut și am multe de spus în această privință, nu este acum momentul să o facem. Este însă momentul să recunoaștem cu toții că istoria acestor locuri și dezvoltarea Văii Jiului până în momentul în care ne aflăm astăzi, li se datorează în primul rând celor care au îmbrățișat cu demnitate, curaj și responsabilitate profesia de miner, celor care au lucrat în adâncul pământului pentru a asigura o pâine familiei și care deseori au plătit cu viața, în accidentele din mină. Memoria acestora se cuvine să o cinstim astăzi și mereu, curajul minerilor merită să ni-l amintim întodeauna, iar celor care încă mai lucrează în mină sau care s-au pensionat de la mină le aducem recunoștință”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

La ceremoniile de la Vulcan, dedicat Zilei Minerului a fost prezent și subprefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, fost ofițer militar de carieră. Acesta a declarat că  onorarea memoriei ortacilor este o datorie a fiecărui locuitor al Văii Jiului și al acestei țări, tot așa cum se cuvine să ne aducem aminte și de jertfa ostașilor care au muncit, umăr la umăr, cu bravii mineri ai Văii Jiului, în abataje. „Mereu cu gândul la acești eroi ai adâncurilor și mereu cu inima alături de minerii de astăzi și de mâine ai Văii Jiului, sunt deosebit de onorat că am putut fi prezent la aceste ceremonii și în calitatea mea de oficială, dar mai ales în calitate de om al acestor locuri și prieten al comunităților de mineri ai Vulcanului și Văii Jiului”, a declarat Constantin Fulga, subpregfectul județului Hunedoara.

Ceremonii dedicate Zilei Minerului vor avea loc duminică, 6 august, și în celelalte localități ale Văii Jiului.