Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi are pefectă dreptate atunci când spune că istoria scrisă în galeriile de mină o cunosc doar ei, minerii. Cei de afară pot doar să își închipuie ce înseamnă să intri în fiecare zi în șut și să îți dorești să te întorci sănătos acasă, la cei dragi. „Minerii sunt bărbați care au învățat să stea în picioare. Să își ceară drepturile și să reușească să le păstreze. Iar atunci când nu au mai avut susținerea necesară, au făcut ceea ce au crezut că le poate asigura lor și familiilor lor, o viață normală într-o societate căreia ei, minerii, i-au dat totul. De foarte multe ori chiar și viața. Pentru cei de lângă noi, pentru minerii alături de care trăim și cărora le suntem datori cu profund respect, prezentul este încărcat de întrebări cu răspunsuri legate de ceea ce le aduce ziua de mâine. Cu toții sperăm să fie bine. Pentru ei, pentru familiile lor, pentru comunitatea noastră”, sunt cuvintele prin care Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petroșaniului, el însuși fost ortac la Mina Livezeni, explică rațiunea acestei zile speciale de 6 august, pe care întreaga comunitate locală din Valea Jiului (și nu numai!) o dedică truditorilor din adâncuri.
Cu aceste gânduri au venit și în acest an în Parcul „Carol Schreter” din Petroșani, în dimineața zilei de 6 august 2024, cei care și-au propus să aducă un omagiu minerilor Văii Jiului și istoriei de peste 150 de ai a tradiției minerești din ceea ce a fost cel mai mare bazin carbonifer al României.
Minerii eroi ai Văii Jiului, căzuți în exploziile din abatare sau pe ”frontul” luptei pentru drepturile lor au fost omagiați, pe 6 august – zi emblematică pentru istoria mineritului din Valea Jiului – și la Petroșani, acolo unde s-au adunat laolaltă oficialități, reprezentanți ai partidelor politice, ai organizațiilor sindicale și ai companiei miniere din regiune, dar și câțiva mineri și foști mineri.
Monumentul reprezentativ al minerului realizat de Mimi Șaraga și amplasat la loc de cinste în ”inima” municipiului Petroșani a fost și de această dată locul de desfășurare al unei emoționante ceremonii dedicate marcării Zilei Minerului.
Poate și pentru că puține lucruri au mai rămas de spus astăzi despre minerit, ocupația care a condus la dezvoltarea Văii Jiului, dar care a adus în egală măsură și multă tristețe familiilor de mineri, ceremoniile de la Petroșani, au avut loc în tăcere, fără discursuri. În fața monumentului pe soclul căruia este întipărit „Imnul Minerilor”, dar și numele eroilor mineri care și-au pierdut viața în cele două exploatări miniere ale Petroșaniului (Mina Dâlja și Mina Livezeni), s-au perindat pe rând, pentru a depune coroane de flori și pentru a-și pleca capul în fața memoriei eroilor mineri ai Văii Jiului, lideri ai administrațiilor locale și județene, lideri ai principalelor pardide politice, conducători de instituții și lideri sindicali, ș.a.m.d.
„Minerul de piatră”, simbol al tradiției minerești din municipiul Petroșani a fost „îmbrăcat” în coroane de flori depuse, cu cinste și respect, de: Sindicatul „Muntele” (reprezentat de președintele executiv Alin Sîn), conducerea E.M. Livezeni (reprezentată de directorul Adrian Preda), Guvernul României (reprezentat de Natalia Elena Intotero – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse), Ministerul Energiei (reprezentat de secretarul de stat Casian Nițulescu), Parlamentul României (reprezentat de senatorii Lucian Muntean și Cristian Resmeriță, precum și de deputații hunedoreni Natalia Elena Intotero, Vetuța Stănescu, Ilie Toma, Viorel Sălan), Parlamentul European (reprezentat de eurodeputatul Diana Șoșoacă), Consiliul județean Hunedoara (reprezentat de consilierii județeni din Valea Jiului, avându-i în frunte pe președintele CJH Laurențiu Nistor), Instituția Prefectului Județului Hunedoara (reprezentată de prefectul Doris Visirin și subprefectul Constantin Fulga), Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani (cu o delegație avându-l în frunte pe primarul Tiberiu Iacob Ridzi), conducerea Complexului Energetic Valea Jiului (în frunte cu directorul general Adrian Drăghina). Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai partidelor politice PSD, PNL, UDMR, SOS România, reprtezentanți ai unor instituții și companii precum Universitatea din Petroșani (reprezentată de rectorul Sorin Mihai Radu), INCD-INSEMEX (reprezentată de de directorul general George Artur Găman), Spitalul de Urgență Petroșani (reprezentat de directorul Alinj Vasilescu), Apa Serv Valea Jiului (reprezentată de directorul general Cristian Ionică), Inspectoratul Teritorial de Muncă (reprezentat de directorul Adrian Bozdog), dar și reprezentanți ai Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria”, ai Poliției municipiului Petroani, Detașamentului de Jandarmi Petroșani, Detașamentului de Pompieri Petroșani, Asociației Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului, Asociației Pensionarilor din Petroșani și ai Crucii Roșii.
Evenimentul dedicat marcării Zilei Minerului de la Petroșani a fost organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani.